AcasăPrim-planRomânia, alegeri la 35...

România, alegeri la 35 de ani de LIBERTATE…

Recent, un coleg de breaslă de origine kurdă, Erdal Er, mi-a propus să explic pe scurt, pentru ziarul ArtıGerçek, ceea ce se întâmplă în România din decembrie încoace.

ArtıGerçek este o publicație ce aparține de opoziția turcă, aflată într-o constantă luptă pentru o democrație pluralistă în Turcia – atât în interiorul, cât și în afara hotarelor ei.

Simplă nu a fost sintetizarea evenimentelor… Am încercat să fac lumină asupra unor chestiuni pe care dizidenții sau diaspora kurdă / turcă din Germania doresc să le înțeleagă, având și ei la rândul lor un trecut (și un prezent) deloc simplu de sintetizat.


Decembrie a fost mereu o lună fatidică pentru România: înainte de 1989 – ziua Republicii socialiste, în 1989 – Revoluția combinată cu o lovitură de stat, iar acum, la 35 de ani de la acele zile, o nouă lovitură de stat, subminarea democrației prin mișcarea unui partid istoric împotriva celuilalt (cu sau fără “ajutorul” Rusiei), dar totul prezentat publicului ca operațiune venită din afară. În decembrie 1989 ni s-a spus că “teroriștii” au atacat și împușcat mulțimea protestatară din București (când erau de fapt puciștii români), în decembrie 2024 ni s-a spus (fără dovezi) că au fost rușii care au manipulat campania și l-au promovat pe un candidat independent de dreapta & filorus apărut peste noapte.

Dar să încep cu începutul: în România post 1989 există două mari partide aproape istorice numite PSD (social-democrat) și PNL (liberal). De menționat este că diferența dintre ele este DOAR de nume, nu de ideologie. Aceste 2 partide, unul mai corupt decât celălalt, ar trebui să fie în opoziție, însă în ultimii ani au guvernat împreună (!). Cam atât despre „diferența” dintre PSD și PNL. (Ca să nu mai spun că PSD este urmașul FSN, deci al partidului puciștilor din 1989).

Ei bine, la alegerile prezidențiale din decembrie 2024, PSD & PNL au concurat, evident, și au încercat să susțină formațiuni electorale terțe in încercarea de a tăia din voturile rivalului și a se asigura că acesta nu ajunge în turul al doilea.

Membri ai PSD au admis deja că au „colaborat” în acest sens cu formațiunea populistă de dreapta AUR, un partid de ex-huligani (din nou la propriu). Voturile i-au fost cedate candidatului AUR, Simion, pentru a-l aduce în turul doi.

Cât despre PNL… e ceva mai complicat.

Turul al doilea al alegerilor prezidențiale s-a anulat cu două zile înainte de desfășurare (6 decembrie), deoarece Curtea Constituțională a afirmat, pe baza unor probe ce nu au fost încă date publicității (și despre care nici măcar nu știm dacă există cu adevărat!), conform cărora un actor statal dușman ar fi contribuit la pomparea ilicită a campaniei candidatului independent Călin Georgescu, un absolut necunoscut înainte de turul întâi. Acesta a obținut aproximativ două milioane de voturi (22,94%) prin campania sa (pe care o declară însă cu finanțare 0) anti-sistem (deci anti PSD & PNL, care au adus țara la situația de criză actuală).

Georgescu, un individ cu un trecut dubios, ce vorbește în versuri mistice și promite marea cu sarea, începând cu ieșirea din UE & NATO și apropierea de Rusia, promite o Românie prosperă și autosuficientă – dar încă nu știm cu ce fonduri…

În orice caz, ultimul ce a încercat așa ceva (răposatul Ceaușescu) a dus țara la ruină, iar pucistul Nr. 1, Ion Iliescu, cu a lui „democrație originală” din 1992-1996 a prelungit doar stagnarea post socialistă, până când a văzut că fără parteneri internaționali și fonduri europene nu se poate – atunci s-a decis aderarea la UE. Nu neapărat de voie, ci de nevoie.

Așadar, acest pseudo profet Călin Georgescu ar fi intrat în turul al doilea alături de candidata totalmente nepregătită a unui partid odinioară anti-sistem, dar proeuropean, USR – Elena Lasconi a obținut 19,18% în turul 1 și ar fi câștigat fără doar și poate, căci în turul întâi populația a practicat masiv un vot de protest, dar și de neștiință. Asta ca să nu zic vot de inconștiență…

Stupoare. Se refac deci alegerile prezidențiale? Când, cum? Georgescu face plângere, partidele tradiționale PSD & PNL pun din nou de o coaliție nefericită (în urma unor alegeri parlamentare în care partidele suveraniste anti-sistem – AUR, SOS, POT – au obținut un 30%) și încearcă să stabilizeze țara în derivă – nu în ultimul rând din pricina protestelor de stradă împotriva lui Georgescu sau ale dreptei suveraniste.

Până când, taman înainte de Crăciun s-a aflat cum a reușit Georgescu să obțină acele peste două milioane de voturi prin campaniile de pe social media. Iese la iveală următoarea informație: campania lui Georgescu și spoturile diverșilor influenceri, ce au folosit hashtagul „echilibru & verticalitate”, fusese da fapt plătită din banii PNL… din nou stupoare.

S-a aflat pentru că la cârma ANAF (autoritatea fiscală) se află un om al PSD…

PNL neagă vehement afirmațiile și susține sus și tare că de fapt a avut loc o deturnare – cuvintele care trebuiau folosite erau altele… dar s-au pierdut pe drum, cineva le-ar fi schimbat… deși scripturile influencerilor vorbesc foarte clar.

Acum, știind că președintele Iohannis a făcut parte din PNL, iar Curtea Constituțională, de el politizată, face tot jocul PNL, se poate calcula ușor cât face 1+1… deci, atunci când s-a observat că profetul lui Putin, pe care PNL îl alimentase DOAR ca să facă daune dușmanului PSD, ar fi avut puțin și-ar fi pus mâna pe putere, PNL, Iohannis și Curtea Constituțională au spus Stop. Jocul mersese prea departe, situația scăpase de sub control și ar fi avut consecințe tragice pe plan internațional, dat fiind că așa părtinitor cum ar fi fost Iohannis, a menținut măcar direcția europeană în acești ultimi 10 ani.

Prin urmare, ce era de făcut? S-a anulat turul al doilea și s-a dat vina pe „teroristul” din Est, care a beneficiat astfel de publicitate gratuită.

Însă monstrul creat de PNL, nu de Putin, Mr Georgescu, a rămas… și este mai puternic ca oricând… ca și ideologia de dreapta, legionarism și intoleranță à la anii 1940, când naziștii erau la putere.

Cei mai aprigi teroriști sunt mereu cei din interior…

Ne întrebăm deci: chiar așa să fie? unde au fost Serviciile Secrete (SRI & SIE), care veghează mereu din umbră? Nu au fost pe fază, sau au știut și au intervenit doar in ultimul moment, când au observat că era totul pe ultima sută de metri – pentru a putea da vina pe Rusia și a nu face impresie prea proasta in fața lumii?

Sper să nu trebuiască să mai așteptam alți 35 de ani până la elucidarea acestui mister, așa cum am așteptat pedepsirea puciștilor care au creat psihoza „teroristă” din decembrie 1989 – à propos, Ion Iliescu, al lor lider, este încă în libertate. Nu și-a făcut apariția la recentele audieri în Dosarul Revoluției pe caz de boală. La „Revoluția” din 1989, aproape 1000 de oameni au murit uciși de „teroriști” sau de alți concetățeni ce îi credeau teroriști…

După 35 de ani, istoria e în curs de a se repeta… de data asta, fără victime, sperăm.

Într-o astfel de conjunctură, guvernul nou care e de fapt cel vechi (halal vot de blam), a hotărât data alegerilor prezidențiale: 4 și 18 mai.

Însă, până una, alta, președintele Iohannis și-a depus demisia în data de 12 februarie, în speranța de a mai liniști spiritele.

Dar „liniștea” a fost tulburată de întrevederea Trump – Putin și de discursul lui JD Vance la Conferința de Securitate de la München…

Quo vadis, România?

Dorina Achelăriței | Berlin, Germania

- Publicitate -

spot_img
spot_img

Cele mai citite

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

De același autor

- Sponsorii noștri -

spot_img

Citește și

„Mâinile Jos!”: Protestele anti-Trump din SUA și lupta pentru democrație marginalizate în presa mainstream

Statele Unite au fost scena unor proteste de amploare organizate sub sloganul „Hands Off” („Mâinile Jos”), inițiate de o coaliție de organizații progresiste. Mișcarea, care include sute de evenimente desfășurate în întreaga țară, reflectă un val tot mai mare de nemulțumire față de politicile recente ale administrației...

Războiul neterminat: DMZ și lecțiile din 1950 pentru lumea de azi

În Seul e destul de frig în martie. Cu toate astea piețele cu mâncare coreeană sunt mereu pline. Se vând clătite cu semințe și miere, dumplings cu carne și legume cu ridichi murate și sos de soia. Peste tot miroase a bunătăți și responsabilii de informații turistice...

Cum urmează să folosească Rusia problema plății gazului transnistrian în următoarele alegeri din Republica Moldova

Criza transnistriană a gazului se prelungește din cauza complexității problemelor de ordin strategic și politic ale zonei. Pe măsură ce părțile implicate nu reușesc să ajungă la un numitor comun, timpul trece în defavoarea locuitorilor. Pe data de 1 ianuarie 2025, transportul de gaz a fost sistat...

Indonezia: între dictatura lui Suharto, Islam și BRICS+

În timp ce Nordul global (nord-atlantic) se gândește la ce se va întâmpla după 20 ianuarie, „revenirea pe tron” a lui Trump, la alegerile din Germania sau la depășirea diverselor crize europene, polul opus (să-i spunem Estul ori Sudul global), deci statele BRICS+, își urmează propriile obiective:...

România și Transnistria: O datorie neîmplinită

Între anii 1990 și 2019, populația Transnistriei a scăzut de la aproximativ 706.000 la 465.000 de locuitori. Acest declin este atribuit unor factori precum emigrația, natalitatea scăzută și îmbătrânirea populației. Un recensământ oficial nu a mai fost făcut din 2015, însă Comitetul de Statistică din Transnistria publică ocazional...

Erdoğan versus Assad – game over

Imediat după 7 octombrie 2023 am scris un articol intitulat “Netanyahu vs. Hamas: game over?” Acum, un an mai târziu, scriu iarăși despre o confruntare din Orientul Mijlociu, fără a mai adăuga vreun semn al întrebării. De această dată, în ziua de 7 decembrie 2024, Recep Tayyip...