AcasăPerspectiveCum urmează să folosească...

Cum urmează să folosească Rusia problema plății gazului transnistrian în următoarele alegeri din Republica Moldova

Criza transnistriană a gazului se prelungește din cauza complexității problemelor de ordin strategic și politic ale zonei. Pe măsură ce părțile implicate nu reușesc să ajungă la un numitor comun, timpul trece în defavoarea locuitorilor. Pe data de 1 ianuarie 2025, transportul de gaz a fost sistat și mii de oameni din regiunea separatistă au rămas fără curent electric și încălzire. La o lună mai târziu, oamenii din zonă se confruntă cu aceleași probleme deoarece demersurile de rezolvare au fost neproductive, Rusia continuă să amenințe, iar rezultatul este în continuare nefavorabil pentru populație.

În 27 ianuarie, ISW analiza astfel problema transnistriană:

Autoritățile transnistrene au refuzat anterior ofertele de ajutor din partea Moldovei și a Ucrainei, apelând în schimb la scheme care implică furnizarea directă sau indirectă de către Moscova a unei cantități suficiente de gaz către republica separatistă pentru a acoperi doar necesitățile sale interne de energie electrică. Oficialii ucraineni și moldoveni au remarcat că Rusia încearcă să utilizeze criza de gaz fabricată pentru a influența opinia publică moldovenească înaintea alegerilor parlamentare moldovenești din vara anului 2025. Acceptarea de către Transnistria a posibilelor oferte de ajutor ucrainene și moldovenești și furnizarea ulterioară de energie electrică mai ieftină către restul Moldovei ar perturba eforturile Rusiei de a utiliza criza energetică pentru a consolida dependența economică a Transnistriei de Moscova, pentru a poziționa Rusia ca salvator și binefăcător al republicii separatiste și pentru a utiliza orientarea Chișinăului către energie electrică europeană la prețuri mai ridicate ca parte a narativelor anti-UE ale Moscovei.

Cu alte cuvinte, Rusia poate folosi acum situația prin care susține că gazul european este mai scump și deci la alegerile care vin, UE este un actor care încearcă să profite de situație mai mult decât Rusia care ar fi putut furniza gaz mai ieftin.

În același timp, este important de menționat și că regiunea separatistă nu a plătit niciodată gaz rusesc deoarece a fost considerată o zonă privilegiată. Acest aspect va fi, cel mai probabil, folosit în campanie pentru a influența deciziile alegătorilor la alegerile parlamentare din Republica Moldova. Această argumentare politică anti-UE care ar pune cetățenii în situația de a achita gazul consumat la prețuri mari va fi în directă defavoare pentru candidații pro UE.

Regiunea transnistreană a acumulat de-a lungul anilor datorii semnificative pentru gazul furnizat de Gazprom, însă autoritățile de la Chișinău nu recunosc această datorie ca fiind a Republicii Moldova. Președintele Maia Sandu a declarat că Moldova nu va recunoaște niciodată datoria Transnistriei pentru gaz, subliniind că aceasta este responsabilitatea administrației de la Tiraspol.

De asemenea, șeful Moldovagaz, Vadim Ceban, a afirmat că întreprinderea nu furnizează gaz gratuit regiunii transnistrene și că toate datoriile Tiraspoltransgaz sunt înregistrate. El a precizat că datoriile regiunii transnistrene nu sunt puse pe seama consumatorilor de pe malul drept al Nistrului.

În contextul unor eventuale livrări de gaz din România, Maia Sandu a menționat că regiunea transnistreană va primi gaz doar dacă va plăti pentru el, similar cu partea dreaptă a Nistrului.

Astfel, deși regiunea transnistreană a beneficiat de gaz fără a efectua plăți, datoriile acumulate sunt înregistrate și nu sunt recunoscute de autoritățile de la Chișinău ca fiind ale Republicii Moldova.

În data de 1 februarie a acestui an, tot ISW accentuează ideea că Moscova va folosi contextul socio politic de la Tiraspol pentru a influența alegerile și avertizează asupra acestui fapt:

Acceptarea de către Transnistria a ajutorului UE diminuează considerabil influența economică a Rusiei asupra Transnistriei, deoarece livrările gratuite de gaz rusesc către centrala electrică a Transnistriei susțineau exporturile de electricitate care susțineau bugetul Transnistriei. Autoritățile ruse și pro-Kremlin din Transnistria vor încerca, cel mai probabil, să exagere rolul Rusiei în furnizarea către Transnistria a unui finanțări limitate pentru achiziții de gaz începând de la mijlocul lunii februarie, pentru a promova Rusia ca binefăcător și salvator al Transnistriei. Finanțarea UE pentru achizițiile de energie electrică ale Moldovei va degrada, de asemenea, eficacitatea narativelor rusești anti-UE, în special a celor despre orientarea Moldovei către energie electrică europeană la prețuri mai ridicate, înaintea alegerilor parlamentare moldovenești din vara anului 2025.

E foarte probabil, deci, că Rusia a cerut o notă de plată Transnistriei pentru prima dată pentru că s-a decis să profite de alegeri pentru a destabiliza. Poziționarea pe hartă a conductelor de gaz poate fi un aspect care, de asemenea, trebuie urmărit, deoarece conducta care trece din Rusia, prin Ucraina și apoi spre Transnistria și Moldova apare într-un punct important al conflictului ruso-ucrainean, și anume una din zonele de contra ofensivă a armatei ucrainene pe teritoriul rus. Este de asemenea, foarte probabil că acest aspect să fi cântărit în luarea deciziei de a lua o poziție geo strategică față de Transnistria, mai ales în condițiile în care conducta oprită a fost de pe teritoriul ucrainean.

Harta conductelor de petrol și gaze din Rusia – Sursa foto: U.S. Energy Information Administration

O altă concluzie păgubitoare pentru transnistrieni este că Autoritățile de la Chișinău au confirmat că gazul furnizat actualmente de către UE către Transnistria este destinat exclusiv menținerii presiunii în sistemul de conducte. Această măsură a fost necesară pentru a asigura funcționarea tehnică a infrastructurii și pentru a preveni deteriorarea acesteia.

Reprezentanții guvernului moldovean au subliniat că înțeleg dificultățile cu care se confruntă locuitorii din Transnistria, dar au menționat că prioritatea lor este să asigure un preț echitabil la gaz pentru toți consumatorii, inclusiv pentru cei din regiunea transnistreană, repliindu-se atfel din nou pe influența din est.

Cu toate acestea, lipsa gazului pentru uz casnic afectează grav calitatea vieții locuitorilor din Transnistria. Aceștia se confruntă cu dificultăți în prepararea hranei, încălzirea locuințelor și alte activități de bază.

Viorica Bold

- Publicitate -

spot_img
spot_img

Cele mai citite

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

De același autor

Avem de-a face cu o bulă imobiliară?

Deși în România ne amuzăm adesea cu personajul fictiv Bulă, întrebarea...

Între sălbatic și sacru – Sulawesi și zona centrală a Indoneziei

Sulawesi este o insulă spectaculoasă și sălbatică, cu drumuri accesibile, dar...

- Sponsorii noștri -

spot_img

Citește și

Avem de-a face cu o bulă imobiliară?

Deși în România ne amuzăm adesea cu personajul fictiv Bulă, întrebarea de azi e cât se poate de serioasă: trăim într-o nouă bulă imobiliară, asemănătoare celei care a devastat Spania începând cu 2008? Am adresat această întrebare câtorva specialiști imobiliari din Spania ale căror opinii publice le urmăresc...

Ce mai înseamnă „acasă” pentru cei plecați? Sau ce am învățat, producând podcastul „România, dincolo de granițe”?

România are o diasporă uriașă, răspândită pe toate continentele. Oficial, vorbim de 5,7 milioane de români stabiliți în străinătate. Neoficial, s-ar putea să fie aproape de 10 milioane. Cine sunt acești oameni? Ce vieți duc? Și cât de mult ne mai pasă, în mod real, de România...

Când jungla se răzbună: Creșterea incidentelor cu animale sălbatice în zonele de expansiune a industriei uleiului de palmier

Industria uleiului de palmier din Sulawesi este un sector economic semnificativ, implicând numeroase companii care defrișează suprafețe întinse de păduri tropicale pentru a planta palmieri. Această expansiune a condus la pierderea biodiversității, distrugerea habitatelor naturale și conflicte sociale în interiorul comunităților locale. Companiile de ulei de palmier din...

Între sălbatic și sacru – Sulawesi și zona centrală a Indoneziei

Sulawesi este o insulă spectaculoasă și sălbatică, cu drumuri accesibile, dar cu sate care trăiesc în condiții modeste sau chiar precare și orașe mici marcate de un haos greu de descris. Atmosfera generală poate părea intensă, uneori apăsătoare, iar viața de zi cu zi reflectă un amestec...

Prezență record la vot și în Linz, Austria

Aproximativ 800 de persoane votaseră deja la secțiile de votare din Linz, Austria, sâmbătă până la ora 18.00. Cele două secții de votare din Linz acoperă întreaga Austrie Superioară, următoarele secții fiind cele din Viena, respectiv Salzburg. Potrivit membrilor din secții, numărul celor care au venit la vot...

„Votul nu e gratis”: Un român din Spania îndeamnă diaspora să meargă la urne, explicând cât costă, de fapt, votul fiecăruia

Un român stabilit în Spania le transmite conaționalilor din diaspora un mesaj original în prima zi de vot la alegerile prezidențiale: votul e un drept câștigat cu greu, dar și o cheltuială importantă suportată de toți contribuabilii. Elche, Spania – În ziua în care diaspora a început să...