AcasăEditorialDincolo de Inteligența Artificială:...

Dincolo de Inteligența Artificială: Spre o lume nouă, super-accelerată!

La mijlocul acestui an Nvidia a lansat primul chip care executa 1 trilion de operațiuni pe secundă. În urma cu numai doi ani, computerele Google puteau executau „numai” 130 bilioane de operațiuni.

În timp ce viața fiecăruia dintre noi se derula într-o rutină ordinară, cea computațională creștea extraordinar, cu un ritm mediu de multiplicare de 41 de ori în fiecare lună dintre toate cele 24 ale ultimilor noștri ani de existență. Din punct de vedere teoretic, evoluția în ritm de progresie geometrică nu mai surprinde pe nimeni azi, chiar dacă practic a depășit chiar si puterea de imaginație a celor mai mulți dintre noi. Asta datorită limitei de abstractizare a creierului nostru, care are nevoie de câteva secunde chiar și pentru a realiza numărul de zerouri ce compune trilionul sau bilionul ca sa sesizeze diferența dintre aceste ordine de mărime.

Diferența poate capăta insa concretețe gândindu-va că pentru a defini probabilitatea unei noi ipoteze, un cercetător științific familiarizat cu mediul computațional, avea nevoie acum doi ani de aproape 1.000 de ore de calculator, pe când azi de doar 48h.

Chiar si răspunsurile la întrebări inedite ne sunt până și nouă, oamenilor obișnuiți, disponibile azi în numai câteva secunde, apelând la ceea ce încă numim „telefonul” mobil. Instrument pe care probabil veți continua acum – deloc impresionați de caracterul senzațional a ceea ce ați citit până aici – să urmăriți știrile „cu adevarat” de senzație ale zilei.

Totuși cred că e util să realizați că în fiecare secundă, deja banala unealtă botezata în ’54 A.I. – dar care de doi ani a început edificarea „the supercharged new world” – se îndepărtează de înțelesul propriu al termenului „Artificial Inteligence”. Se apropie treptat de „Allien Inteligence”, pentru a continua galopul către „Allien Intimacy”.

Dacă tot ați continuat să cititi, permiteți-mi vă rog un scurt „unboxing” a ceea ce își dorește fraza dinainte:

„Allien” nu are de a face cu înțelesul său de extraterestru, ci mai curând cu perturbarea disruptivă a realității cu care suntem familiarizați. Practic, viteza cu care evoluează lumea noastră începând cu 2020, depășește deja capacitatea noastră intelectuală de adaptare la noua realitate. Cel mai probabil pentru a recupera decalajul creat, A.I. va evolua către adaptarea sa la modul personalizat de înțelegere al fiecăruia dintre utilizatorii săi. Este o evoluție impusă de necesitatea ambientului familiar în absența căruia ar risca să rămână fără interlocutorii (încă!) necesari evoluției sale. De aici provine „intimacy”.

O astfel de abilitate nu este deloc de domeniul viitorului fiind deja disponibilă pe character.ai de pildă. O platformă pe care poți relaționa cu AI întocmai precum cu un personaj cunoscut ție. Google a achiziționat-o cu 2,7 miliarde de dolari, probabil și pentru că pe ea sunt deja disponibile interacțiile cu vreo 30 de Eminești.

Cred însă că cei care vor deprinde cât mai repede abilitățile de a relaționa cu algoritmii AI – nu neapărat prin NLP, ci chiar și prin tehnica „prompt programming” – vor putea reduce din ambele sensuri decalajul de „intimacy” și vor fi primii care-și vor construi colonii de „lucrători cibernetici”.

Eu sunt convins de maxima probabilitate a acestui scenariu. O să exemplific printr-o recentă experiență personală. Cei care mă urmaresc și pe pagina grupului „Vreau în Spania” au parcurs probabil postarea în care am realizat top-ul celor mai accesibile orașe spaniole din punct de vedere al valorii imobiliare. Audiența postării este departe de efortul realizării sale, ce mi-a luat aproape două săptămâni. A meritat însă, pentru că după efortul inițial de identificare a surselor relevante și doar folosind varianta plătită a „Perplexity”, am reactualizat top-ul în numai 20 de minute. Noul clasament nu diferă mult de cel inițial, ceea ce deși validează temeinicia sa, nu are totuși relevanță pentru monetizarea sa.

Cu siguranță însă confirmă o oportunitate ocupațională pe care poate n-ați luat-o încă în calcul: aceea de „administrator de algoritmi”.

Vă anunț că „I’m in”, așa că urați-mi succes! Precum vă doresc și eu vouă – în întâmpinarea corespunzătoare a „The Supercharged New World”!

Laurențiu Stan | Elche, Spania

- Publicitate -

spot_img
spot_img

Cele mai citite

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

De același autor

- Sponsorii noștri -

spot_img

Citește și

„Mâinile Jos!”: Protestele anti-Trump din SUA și lupta pentru democrație marginalizate în presa mainstream

Statele Unite au fost scena unor proteste de amploare organizate sub sloganul „Hands Off” („Mâinile Jos”), inițiate de o coaliție de organizații progresiste. Mișcarea, care include sute de evenimente desfășurate în întreaga țară, reflectă un val tot mai mare de nemulțumire față de politicile recente ale administrației...

Războiul neterminat: DMZ și lecțiile din 1950 pentru lumea de azi

În Seul e destul de frig în martie. Cu toate astea piețele cu mâncare coreeană sunt mereu pline. Se vând clătite cu semințe și miere, dumplings cu carne și legume cu ridichi murate și sos de soia. Peste tot miroase a bunătăți și responsabilii de informații turistice...

România, alegeri la 35 de ani de LIBERTATE…

Recent, un coleg de breaslă de origine kurdă, Erdal Er, mi-a propus să explic pe scurt, pentru ziarul ArtıGerçek, ceea ce se întâmplă în România din decembrie încoace. ArtıGerçek este o publicație ce aparține de opoziția turcă, aflată într-o constantă luptă pentru o democrație pluralistă în Turcia -...

Cum urmează să folosească Rusia problema plății gazului transnistrian în următoarele alegeri din Republica Moldova

Criza transnistriană a gazului se prelungește din cauza complexității problemelor de ordin strategic și politic ale zonei. Pe măsură ce părțile implicate nu reușesc să ajungă la un numitor comun, timpul trece în defavoarea locuitorilor. Pe data de 1 ianuarie 2025, transportul de gaz a fost sistat...

Indonezia: între dictatura lui Suharto, Islam și BRICS+

În timp ce Nordul global (nord-atlantic) se gândește la ce se va întâmpla după 20 ianuarie, „revenirea pe tron” a lui Trump, la alegerile din Germania sau la depășirea diverselor crize europene, polul opus (să-i spunem Estul ori Sudul global), deci statele BRICS+, își urmează propriile obiective:...

România și Transnistria: O datorie neîmplinită

Între anii 1990 și 2019, populația Transnistriei a scăzut de la aproximativ 706.000 la 465.000 de locuitori. Acest declin este atribuit unor factori precum emigrația, natalitatea scăzută și îmbătrânirea populației. Un recensământ oficial nu a mai fost făcut din 2015, însă Comitetul de Statistică din Transnistria publică ocazional...