AcasăEditorialDincolo de Inteligența Artificială:...

Dincolo de Inteligența Artificială: Spre o lume nouă, super-accelerată!

La mijlocul acestui an Nvidia a lansat primul chip care executa 1 trilion de operațiuni pe secundă. În urma cu numai doi ani, computerele Google puteau executau „numai” 130 bilioane de operațiuni.

În timp ce viața fiecăruia dintre noi se derula într-o rutină ordinară, cea computațională creștea extraordinar, cu un ritm mediu de multiplicare de 41 de ori în fiecare lună dintre toate cele 24 ale ultimilor noștri ani de existență. Din punct de vedere teoretic, evoluția în ritm de progresie geometrică nu mai surprinde pe nimeni azi, chiar dacă practic a depășit chiar si puterea de imaginație a celor mai mulți dintre noi. Asta datorită limitei de abstractizare a creierului nostru, care are nevoie de câteva secunde chiar și pentru a realiza numărul de zerouri ce compune trilionul sau bilionul ca sa sesizeze diferența dintre aceste ordine de mărime.

Diferența poate capăta insa concretețe gândindu-va că pentru a defini probabilitatea unei noi ipoteze, un cercetător științific familiarizat cu mediul computațional, avea nevoie acum doi ani de aproape 1.000 de ore de calculator, pe când azi de doar 48h.

Chiar si răspunsurile la întrebări inedite ne sunt până și nouă, oamenilor obișnuiți, disponibile azi în numai câteva secunde, apelând la ceea ce încă numim „telefonul” mobil. Instrument pe care probabil veți continua acum – deloc impresionați de caracterul senzațional a ceea ce ați citit până aici – să urmăriți știrile „cu adevarat” de senzație ale zilei.

Totuși cred că e util să realizați că în fiecare secundă, deja banala unealtă botezata în ’54 A.I. – dar care de doi ani a început edificarea „the supercharged new world” – se îndepărtează de înțelesul propriu al termenului „Artificial Inteligence”. Se apropie treptat de „Allien Inteligence”, pentru a continua galopul către „Allien Intimacy”.

Dacă tot ați continuat să cititi, permiteți-mi vă rog un scurt „unboxing” a ceea ce își dorește fraza dinainte:

„Allien” nu are de a face cu înțelesul său de extraterestru, ci mai curând cu perturbarea disruptivă a realității cu care suntem familiarizați. Practic, viteza cu care evoluează lumea noastră începând cu 2020, depășește deja capacitatea noastră intelectuală de adaptare la noua realitate. Cel mai probabil pentru a recupera decalajul creat, A.I. va evolua către adaptarea sa la modul personalizat de înțelegere al fiecăruia dintre utilizatorii săi. Este o evoluție impusă de necesitatea ambientului familiar în absența căruia ar risca să rămână fără interlocutorii (încă!) necesari evoluției sale. De aici provine „intimacy”.

O astfel de abilitate nu este deloc de domeniul viitorului fiind deja disponibilă pe character.ai de pildă. O platformă pe care poți relaționa cu AI întocmai precum cu un personaj cunoscut ție. Google a achiziționat-o cu 2,7 miliarde de dolari, probabil și pentru că pe ea sunt deja disponibile interacțiile cu vreo 30 de Eminești.

Cred însă că cei care vor deprinde cât mai repede abilitățile de a relaționa cu algoritmii AI – nu neapărat prin NLP, ci chiar și prin tehnica „prompt programming” – vor putea reduce din ambele sensuri decalajul de „intimacy” și vor fi primii care-și vor construi colonii de „lucrători cibernetici”.

Eu sunt convins de maxima probabilitate a acestui scenariu. O să exemplific printr-o recentă experiență personală. Cei care mă urmaresc și pe pagina grupului „Vreau în Spania” au parcurs probabil postarea în care am realizat top-ul celor mai accesibile orașe spaniole din punct de vedere al valorii imobiliare. Audiența postării este departe de efortul realizării sale, ce mi-a luat aproape două săptămâni. A meritat însă, pentru că după efortul inițial de identificare a surselor relevante și doar folosind varianta plătită a „Perplexity”, am reactualizat top-ul în numai 20 de minute. Noul clasament nu diferă mult de cel inițial, ceea ce deși validează temeinicia sa, nu are totuși relevanță pentru monetizarea sa.

Cu siguranță însă confirmă o oportunitate ocupațională pe care poate n-ați luat-o încă în calcul: aceea de „administrator de algoritmi”.

Vă anunț că „I’m in”, așa că urați-mi succes! Precum vă doresc și eu vouă – în întâmpinarea corespunzătoare a „The Supercharged New World”!

Laurențiu Stan | Elche, Spania

- Publicitate -

spot_img
spot_img

Cele mai citite

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

De același autor

Profeții noilor ultranaționalisme: de la AfD și Höcke la Călin Georgescu

Ce a lipsit scenei politice românești în ultimii 35 de ani?...

Strigătul neputincios al unui fost votant român

Îmi recunosc neputinţa. Ieri după-amiază, când au început să curgă apelurile...

Călin Georgescu, o ascensiune enigmatică

Prima oară am auzit de Călin Georgescu în 2014, urmărind dezbaterile...

Ziua morților / Dia de los muertos, Hanal Pixan, Yucatan, Mexic

Ziua morților în Mexic e o sărbătoare națională atât de importantă...

- Sponsorii noștri -

spot_img

Citește și

Profeții noilor ultranaționalisme: de la AfD și Höcke la Călin Georgescu

Ce a lipsit scenei politice românești în ultimii 35 de ani? In mod decisiv, figura unui profet. Un prooroc al unei glorii viitoare, atât de râvnite… Călin Georgescu a ajuns pe nesimțite în turul 2 al alegerilor prezidențiale din România anului 2024. Incredibil, dar adevărat. Un candidat ce...

Strigătul neputincios al unui fost votant român

Îmi recunosc neputinţa. Ieri după-amiază, când au început să curgă apelurile către cei din diaspora canadiană şi americană să meargă să o voteze pe Elena Lasconi, am simţit pentru prima data şocul ca un pumn în plex. Dar nu am putut face nimic, iar cum nu am...

Călin Georgescu, o ascensiune enigmatică

Prima oară am auzit de Călin Georgescu în 2014, urmărind dezbaterile think-tank-ului elitist reunit sub numele „Clubul de la Roma” și care ajunsese pe atunci cel mai vizibil for mondial ce propunea printre altele Distributismul ca alternativă la Capitalism pentru evitarea întoarcerii la Socialism. O alternativă valoroasă...

Ziua morților / Dia de los muertos, Hanal Pixan, Yucatan, Mexic

Ziua morților în Mexic e o sărbătoare națională atât de importantă pentru cultura mexicană, încât multe instituții, școli și companii private oferă zile libere angajaților lor pentru a putea sărbători alături de familie și comunitate. Sărbătoarea începe cu aproape 6 zile înainte de 1 noiembrie și are forma...

Reflexul Gepetto

Aflată încă în stadiul de fetus, tehnologia AI își caută drumul spre certificarea nașterii, aparent sprijinindu-ne evoluția, dar concomitent calibrându-și prestația până va fi în măsură să determine la un moment dat renașterea fiecăruia dintre noi. De aceea, domeniul elaborării legilor ar trebui nu numai ferit de implicarea...

Ungaria tensionează relațiile cu NATO: Absență la summit-ul de la Budapesta și colaborări controversate cu Rusia și China

Miercuri, 30 octombrie, la Budapesta a avut loc summitul NATO. Reprezentanții maghiari nu au participat la întâlnirea cu ambasadorii și consilierii militari ai NATO, unde era planificat să se discute despre legăturile Ungariei cu Rusia și China. Potrivit publicației americane Politico, relațiilor dintre Ungaria și NATO sunt aproape...