AcasăPerspectiveÎntre mit și adevăr:...

Între mit și adevăr: Ce înseamnă cu adevărat vulnerabilitatea?

Recunoașterea, asumarea și înțelegerea propriei vulnerabilități sunt esențiale pentru îmbunătățirea calității vieții și reprezintă o manifestare autentică a curajului. Cu cât evităm să ne confruntăm cu vulnerabilitatea noastră, cu atât mai mult ne alimentăm fricile și ne distanțăm de adevărata noastră natură.

Întrucât vulnerabilitatea joacă un rol central în dezvoltarea personală, o perspectivă clară asupra acestui concept este mai mult decât necesară. În cele ce urmează vom explora împreună miturile și realitățile legate de vulnerabilitatea umană, oferind celor care ne citesc o înțelegere mai profundă a acestei dimensiuni esențiale a existenței noastre.

Un articol scris de Mihaela Campion, pentru Pagina de psihologie, republicat cu acordul autorului


Vulnerabilitatea este o expresie a slăbiciunii umane

FALS. Vulnerabilitatea reprezintă puntea de legătură între oameni. Conexiunea umană se produce atunci când ne simțim în siguranță și-i dezvăluim celuilalt aspecte din noi care sunt imperfecte. Vulnerabilitatea este una din condițiile necesare pentru ca oamenii să se cunoască la un nivel mai profund și să formeze o legătură unii cu alții. Nu numai că vulnerabilitatea nu este o expresie de slăbiciune, ci în esență reprezintă un adevărat act de curaj. În momentul în care ne deschidem emoțional și suntem autentici, activăm curajul de a fi față în față cu noi înșine și ne putem accepta propriile imperfecțiuni.

Oamenii cu adevărat puternici nu sunt vulnerabili

FALS. A fi vulnerabil necesită încredere de sine și putere. A fi puternic înseamnă, printre altele, curajul de a te autoexamina, de a intra în legătură cu părțile întunecate ale sinelui și de a-ți recunoaște limitele. A fi puternic înseamnă a avea curajul de a fi deschis posibilității ca celălalt să nu fie de acord cu tine, să-ți respingă ideile sau să nu-ți împărtășească dorințele.

Vulnerabilitatea presupune trei elemente: expunere emoțională, risc și incertitudine

ADEVĂRAT. În cartea intitulată Curajul de a fi vulnerabil, Brené Brown definește vulnerabilitatea ca fiind „incertitudine, risc și expunere emoțională“. Vulnerabilitatea implică un grad de risc chiar și atunci când persoana ne-a dovedit ca este empatică și nu ne judecă. Există întotdeauna riscul de a fi neînțeleși, respinși și criticați. Chiar și în aceste situații, riscul de fi vulnerabil merită să fie asumat. Alternativa de a fi interiorizat, ascuns, prezintă un risc și mai mare de izolare și singurătate.

Vulnerabilitatea fără granițe bine conturate poate avea efecte secundare

ADEVĂRAT. Vulnerabilitatea este catalizatorul conexiunilor umane. Această funcție a vulnerabilității se poate manifestata numai în cadrul unor limite clare și sănătoase. În situațiile în care tentativa de a fi vulnerabil se produce fie prea devreme într-o relație, fie într-un mod similar unei avalanșe, efectul poate fi cel de bumerang. În această situație, persoana cealaltă sfârșește prin a se distanța în urma acestui asalt. Asemeni încrederii, vulnerabilitatea se clădește și se câștigă treptat, în etape și în „doze“ sănătoase. A destăinui ceva intim, de exemplu, unei persoane pe care abia ai cunoscut-o nu este un act de vulnerabilitate, ci de „oversharing“ (împărtășire excesivă). Acest lucru se întâmplă de cele mai multe ori din frică de vulnerabilitate. Formula folosită de Brené Brown este „Vulnerabilitatea fără limite nu este Vulnerabilitate“.

La modul general, femeile sunt mai vulnerabile decât bărbații

PARȚIAL ADEVĂRAT. Această afirmație e dificil de clasificat ca adevărată sau falsă. La modul general, de multe ori există o diferență între sexe referitor la relația cu vulnerabilitatea. Felul în care am fost socializați, precum și normele culturale contribuie la această diferențiere. Femeile sunt de cele mai multe ori mai receptive la vulnerabilitate. Dacă ne referim la descrierea vulnerabilității oferită de Brené Brown ca fiind „incertitudine, risc și expunere emoțională“, femeile sunt, în general, mai deschise să-și exprime emoțiile. În ciuda faptului că pot fi mai obișnuiți cu riscul și incertitudinea în diferite sfere ale vieții, de multe ori, bărbații au o înclinație mai redusă spre expunerea emoțională. Una dintre prejudecățile întâlnite în multe culturi este că exprimarea emoțiilor reprezintă un act de slăbiciune, de instabilitate, care poate conduce la eșec și suferință. Soluția iluzorie pentru femei și bărbați deopotrivă este de a evita acțiuni care ar putea conduce la aceste eșecuri și suferințe. Astfel, când suntem de mici expuși acestor norme culturale, învățăm să ne ascundem în spatele unui scut de apărare care ne dă o impresie falsă de siguranță. Felul în care am învățat să ne socializăm și respectivele norme culturale contribuie la această diferențiere.

Vulnerabilitatea este baza tuturor emoțiilor umane; fără vulnerabilitate nu există fericire

ADEVĂRAT. Fiind una din condițiile necesare conexiunii cu ceilalți și cu sine, vulnerabilitatea ne ajută să fim autentici, reali și să trăim în armonie cu propriile sentimente. Când conștientizăm emoțiile, avem un sentiment de împlinire și mulțumire. Vulnerabilitatea, fiind esența legăturii emoționale cu cei dragi, devine catalizatorul fericirii.

Brené Brown este unul dintre susținătorii cei mai cunoscuți ai asumării și acceptării vulnerabilității

ADEVĂRAT. Studiile de cercetare făcute de Brené Brown în ultimii 20 de ani au consacrat-o ca fiind unul din cei mai cunoscuți experți în domeniul vulnerabilității. Cărțile, articolele și Ted Talks și, mai recent, cele două podcasturi, „Unlocking Us“ și „Dare to Lead“, au schimbat viziunea și au transformat felul în care oamenii înțeleg vulnerabilitatea, rușinea, compasiunea și modul în care interacționează unii cu alții.

Un lider de top poate fi invulnerabil, dar cu siguranță activitatea lui nu implică și siguranța psihologică a celor cu care lucrează

ADEVĂRAT. Consecințele lipsei de vulnerabilitate sunt la fel de dăunătoare în orice relație, inclusiv în relațiile profesionale. Dificultățile unui lider în relația cu propria lui vulnerabilitate sau vizavi de echipa cu care lucrează conduc, inevitabil, la o atmosferă de incertitudine și suspiciune, care poate afecta întregul grup și calitatea activității profesionale. Un lider care alege să fie vulnerabil întărește siguranța psihologică a echipei cu care lucrează.

Oricine poate face față singur momentelor de vulnerabilitate

FALS. Nu putem să fim vulnerabili în afara relațiilor umane. Oamenii sunt sociali, ceea ce ne ajută să nu trăim în izolare. Încercările de a face față singuri provocărilor și de a nu cere ajutor întăresc sentimentul de singurătate. Vulnerabilitatea este cheia conectării umane, și asta ne ajută să ne simțim în siguranță, stabili și ocrotiți.

Încrederea vine înainte de vulnerabilitate

FALS. Vulnerabilitatea și încrederea merg mână în mână. Vulnerabilitatea practicată treptat conduce la câștigarea încrederii. E recomandat să ne destăinuim emoțiile celor care au câștigat dreptul de a ne auzi povestea. Când această persoană răspunde empatic și onorează informația primită, ne câștigă încrederea. Și așa mai departe, în mod treptat, clădim încrederea prin momente de vulnerabilitate.

Mihaela Campion | Chicago, Ilinois

Articolul a fost publicat prima dată în Pagina de psihologie, 28 iunie 2021.


Mihaela Campion este psihoterapeut licențiat în Statele Unite ale Americii, fondatorul Psychotherapy and Transformational Movement, având peste douăzeci și patru de ani de experiență clinică. A obținut un Master of Arts în Psihologie de la Illinois School of Professional Psychology, unde s-a specializat în Psihologia Consilierii. În 2014, a finalizat instruirea cu echipa Brené Brown și a devenit Certified Daring Way™ (CDWF). Daring Way™ este o metodologie extrem de experiențială bazată pe cercetările Dr. Brené Brown de la Universitatea din Houston, care promovează viața autentică și reziliența față de rușine.

Pe lângă pregătirea sa academică, Mihaela Campion a îmbrățișat noi modalități de tratament. Pasiunea și dragostea pentru exprimarea emoțională și mișcare au condus-o la descoperirea Nia. Prin instruirea intensivă Nia, educația continuă Nia și instruirea în Conștientizarea Corpului, a continuat să se dezvolte profesional și personal. Curiozitatea privind capacitatea corpului de a ajuta la vindecarea emoțională a ajutat-o la explorarea și antrenarea în Psihoterapia Corp-Minte (BMP).

Este membru al Companiei Clinice pentru Erasing the Distance, o organizație non-profit din Chicago care folosește puterea performanței pentru a dezarma stigma, a stimula dialogul, a educa și a promova vindecarea în jurul problemelor de sănătate mintală. Este voluntar la Marjorie Kovler Center, unde oferă servicii de psihoterapie pentru victimele torturii, precum și supervizare pentru terapeuți. A fost vicepreședinte al Consiliului de Administrație al Theater Y Chicago, un model de teatru gratuit pentru eliminarea barierelor economice.

În vara anului 2020, a fondat ARCHER – American Romanian Coalition for Human and Equal Rights, împreună cu câțiva români. ARCHER (archercoalition.org), susține împărtășirea de povești și idei semnificative pentru a construi înțelegerea culturală și acceptarea și incluziunea identităților rasiale, etnice, de gen și sexuale.


Pagina de Psihologie este o comunitate de psihologi, psihoterapeuți, psihiatri și oameni pasionați de psihologia relațiilor. Preocuparea față de cultivarea inteligenței relaționale, a sănătății emoționale și interpersonale este exprimată prin articole, evenimente și cărți de specialitate. Editura Pagina de Psihologie publică anual bestseller-uri naționale și internaționale. Contributorii Paginii de psihologie sunt specialiști cu experiență clinică și practică terapeutică. La secțiunea cursuri sunt oferite de asemenea atât activități educaționale online, cât și programe de formare continuă și complementară.

- Publicitate -

spot_img
spot_img

Cele mai citite

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

De același autor

“Noul” regim migratoriu de la Berlin și victoria AfD din Est

Atentatul de la Solingen a schimbat multe în politica migratorie de...

Plasticul, o subtilă dar mortală epidemie

Dacă ar fi să-mi găsesc un simbol al celor mai recente...

Scholz și cruciada EU: pactul de migrație cu Moldova și problema AfD

22 august 2024: Prima vizită a unui șef de stat german...

Bali: Mai mult decât resorturi luxoase și un loc pentru munca remote

Numărul occidentalilor care trăiesc în Bali a crescut semnificativ în ultimul...

- Sponsorii noștri -

spot_img

Citește și

“Noul” regim migratoriu de la Berlin și victoria AfD din Est

Atentatul de la Solingen a schimbat multe în politica migratorie de la Berlin. Guvernul s-a văzut nevoit să ia măsuri urgente (deși oarecum tardive) pentru a-și mulțumi electoratul și așa extrem de nemulțumit din alte cauze - în principal deoarece coaliția nu și-a respectat promisiunile, preferând disensiunile...

Plasticul, o subtilă dar mortală epidemie

Dacă ar fi să-mi găsesc un simbol al celor mai recente călătorii în Europa și România, teamă mi-e că ar fi atotprezenta sticlă de plastic. Poate am fost eu sensibilizată, citind ultimele studii despre riscul asociat cu expunerea la micro și nanoplastice. Sau poate am fost frapată...

Scholz și cruciada EU: pactul de migrație cu Moldova și problema AfD

22 august 2024: Prima vizită a unui șef de stat german în Moldova din ultimii 12 ani - o vizită aflată sub semnul solidarității, așa cum a fost ea numita în presa germană. Un editorial de Dorina Achelăriței | Berlin, Germania La Chișinău vor avea loc alegeri în octombrie,...

Bali: Mai mult decât resorturi luxoase și un loc pentru munca remote

Numărul occidentalilor care trăiesc în Bali a crescut semnificativ în ultimul deceniu, datorită schimbării paradigmei după pandemie care a încurajat stilul de viață nomad digital. Afluxul de străini a avut impact în ceea ce privește creșterea turismului, cheltuielile și stilul de viață al occidentalilor, tot mai atrași...

Noul dușman al lui Erdoğan: câinii maidanezi

De parcă Turcia nu ar avea alte probleme urgente, Erdoğan a declarat de curând război câinilor vagabonzi. Dar să aruncăm o privire în trecutul acestei dușmănii extrem de recente și de convenabile liderului, cam rămas actualmente fără țapi (sau câini) ispășitori. Un editorial de : Dorina Achelăriței Conform unei...

Corespondență din Ucraina: De la Liov la Kherson

La peste doi ani de la începutul războiului am revenit în sudul Ucrainei. Din nou, mai mult decât o necesitate: o datorie. De data aceasta însă am reușit să ajungem acolo unde ar fi trebuit să fim în ziua de 3 aprilie 2022, când rușii au atacat...