AcasăEditorialÎi va mitralia America...

Îi va mitralia America pe migranții de la granița cu Mexicul?

În timpul președinției lui Donald Trump, unul dintre rarele momente în care a fost nevoit să dea înapoi a fost „scandalul despărțirii familiilor” din 2018, când mii de copii au fost separați forțat de părinții lor la graniță. Această măsură a fost rezultatul politicii de „toleranță zero” a lui Trump, care trata toți imigranții fără forme legale ca infractori, fără a prioritiza pe cei cu adevărat periculoși. Imaginile șocante cu copii plângând, smulși din brațele părinților, au oripilat americanii, forțându-l pe Trump să pună capăt politicii în iunie 2018.

În editorialul său intitulat „Îi va mitralia America pe migranții de la granița cu Mexicul?”, publicat inițial în PRESShub, jurnalistul Răzvan Sibii examinează cu luciditate și profunzime impactul politicilor dure de imigrație implementate în timpul administrației Trump și pericolele pe care acestea le prezintă pentru viitor.

Reglementările americane nu permit ținerea copiilor în închisoare pentru perioade lungi, astfel că separarea de părinții lor a devenit inevitabilă atunci când aceștia erau tratați ca infractori periculoși. Politica a cauzat traume imense și reîntregirea familiilor a durat ani de zile. Aceasta a fost o consecință a unei abordări legislative inadecvate și a unei interpretări stricte a legilor imigrației, expunând sistemul american la potențiale repetări ale unor astfel de acte de violență statală asupra migranților vulnerabili, chiar și fără intenții răuvoitoare din partea liderilor.

Într-un ipotetic dar foarte realist context al schimbărilor climatice, care ar putea forța mii de locuitori ai Mexicului să își părăsească locuințele și să încerce să se refugieze mai la nord, in Statele Unite al Americii, legislația americană învechită privind refugiații nu include motivele climatice, lăsându-i pe acești migranți fără șanse legale de a intra în SUA. Acest lucru ar putea accelera militarizarea graniței și escaladarea conflictelor, cu grăniceri care ar putea recurge la violență extremă împotriva migranților disperați.

Imaginea apocaliptică a grănicerilor americani trăgând în migranți neînarmați ar putea deveni realitate, subliniind necesitatea urgentă a unei reforme a politicii de imigrație a SUA pentru a evita astfel de tragedii.

Un editorial de: Răzvan Sibii


Trump n-a dat înapoi de multe ori cât a fost președinte. Au fost foarte puține ocazii când americanii — și, mai important, alegătorii lui conservatori — au fost atât de oripilați de faptele sau vorbele lui încât să-l determine să se răzgândească. Una dintre ocaziile când totuși s-a întâmplat așa ceva a fost „scandalul despărțirii familiilor” din 2018, când mii de copii au fost luați cu forța de la părinții care trecuseră granița ilegal.

În America, trecutul graniței în mod fraudulos este o infracțiune federală minoră, iar puțin americani ar fi de-acord să pedepsească o infracțiune minoră cu pierderea custodiei propriilor copii. Dar exact asta s-a întâmplat în 2018, iar motivul acestei grozăvii poate fi atribuit doar parțial atitudinii răuvoitoare a lui Trump față de imigranți. De vină au fost și un șir de politici aparent rezonabile care au dus inexorabil la fapte inumane.

Când a devenit președinte, Trump a declarat că administrația sa îi va trata pe toți imigranții fără forme legale ca pe niște infractori, în loc să se ocupe cu prioritate de cei cu adevărat periculoși. Aceasta a fost faimoasa politică de „toleranță zero” pe care o promisese în campania electorală. Milioane de americani au votat pentru el știind cât se poate de bine că intenționează să implementeze această politică dură și, în general, l-au lăsat să o facă odată ce și-a intrat în funcție.

[…]

Puși în fața a sute de migranți care se cațără pe ziduri și apoi aleargă către ei cu puterile pe care ți le dă disperarea, grănicerii, deja antrenați să gândească ca soldații, vor face ceea ce fac soldații de obicei când vine „dușmanul” peste ei: vor trage — mai întâi cu gaze lacrimogene, apoi cu gloanțe de cauciuc și până la urmă cu gloanțe adevărate.

Grăniceri americani trăgând în migranți neînarmați de toate vârstele — o imagine apocaliptică pe care avem toate șansele să o vedem la televizor curând, pentru că realității nu-i pasă de motivele pentru care America refuză să-și aducă politica de imigrație în secolul 21.

Citește articolul integral în PRESShub.


Jurnalistul Răzvan Sibii scrie de trei ani editoriale despre sistemul de imigrație american în Daily Hampshire Gazette, un ziar care acoperă mediatic câteva orașe din vestul statului Massachusetts.

The Gazette este cea de-a doua cea mai veche publicație americană care nu și-a întrerupt niciodată apariția, fiind fondată în anul 1786 de către un grup de businessmeni pentru a contracara propagandistic Răscoala lui Shay.

Versiunea în limba engleză a acestui editorial a apărut în Daily Hampshire Gazette în septembrie 2023. Traducerea a fost realizată de către autor și este publicată de PRESShub cu permisiunea publicației americane și cu câteva modificări realizate din motive de context și claritate.

- Publicitate -

spot_img
spot_img

Cele mai citite

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

De același autor

Profeții noilor ultranaționalisme: de la AfD și Höcke la Călin Georgescu

Ce a lipsit scenei politice românești în ultimii 35 de ani?...

Strigătul neputincios al unui fost votant român

Îmi recunosc neputinţa. Ieri după-amiază, când au început să curgă apelurile...

Călin Georgescu, o ascensiune enigmatică

Prima oară am auzit de Călin Georgescu în 2014, urmărind dezbaterile...

Dincolo de Inteligența Artificială: Spre o lume nouă, super-accelerată!

La mijlocul acestui an Nvidia a lansat primul chip care executa...

- Sponsorii noștri -

spot_img

Citește și

Profeții noilor ultranaționalisme: de la AfD și Höcke la Călin Georgescu

Ce a lipsit scenei politice românești în ultimii 35 de ani? In mod decisiv, figura unui profet. Un prooroc al unei glorii viitoare, atât de râvnite… Călin Georgescu a ajuns pe nesimțite în turul 2 al alegerilor prezidențiale din România anului 2024. Incredibil, dar adevărat. Un candidat ce...

Strigătul neputincios al unui fost votant român

Îmi recunosc neputinţa. Ieri după-amiază, când au început să curgă apelurile către cei din diaspora canadiană şi americană să meargă să o voteze pe Elena Lasconi, am simţit pentru prima data şocul ca un pumn în plex. Dar nu am putut face nimic, iar cum nu am...

Călin Georgescu, o ascensiune enigmatică

Prima oară am auzit de Călin Georgescu în 2014, urmărind dezbaterile think-tank-ului elitist reunit sub numele „Clubul de la Roma” și care ajunsese pe atunci cel mai vizibil for mondial ce propunea printre altele Distributismul ca alternativă la Capitalism pentru evitarea întoarcerii la Socialism. O alternativă valoroasă...

Dincolo de Inteligența Artificială: Spre o lume nouă, super-accelerată!

La mijlocul acestui an Nvidia a lansat primul chip care executa 1 trilion de operațiuni pe secundă. În urma cu numai doi ani, computerele Google puteau executau „numai” 130 bilioane de operațiuni.În timp ce viața fiecăruia dintre noi se derula într-o rutină ordinară, cea computațională creștea extraordinar,...

Ziua morților / Dia de los muertos, Hanal Pixan, Yucatan, Mexic

Ziua morților în Mexic e o sărbătoare națională atât de importantă pentru cultura mexicană, încât multe instituții, școli și companii private oferă zile libere angajaților lor pentru a putea sărbători alături de familie și comunitate. Sărbătoarea începe cu aproape 6 zile înainte de 1 noiembrie și are forma...

Reflexul Gepetto

Aflată încă în stadiul de fetus, tehnologia AI își caută drumul spre certificarea nașterii, aparent sprijinindu-ne evoluția, dar concomitent calibrându-și prestația până va fi în măsură să determine la un moment dat renașterea fiecăruia dintre noi. De aceea, domeniul elaborării legilor ar trebui nu numai ferit de implicarea...