AcasăEditorialDespre cinismul Comisiei Europene

Despre cinismul Comisiei Europene

Într-un editorial foarte tăios la adresa Comisiei Europene, jurnalistul Virgil Burlă critică Raportul de țară al acestei instituții despre statul de drept în România, al cărui conținut este considerat cinic și deconectat de realitate.

În ultimul său Raport de țară publicat recent, Comisia Europeană laudă autoritățile române pentru combaterea corupției la nivel înalt, însă jurnalistul remarcă în editorialul său publicat pe platforma PressHub faptul că dosarele reale de corupție se limitează la câțiva politicieni locali și un deputat minor, indicând o lipsă de acțiune împotriva corupției adevărate. În plus, afirmațiile Comisiei despre eficiența căilor de atac pentru magistrații hăituiți sunt văzute ca o ignorare a stresului și dificultăților prin care aceștia trec.

De asemenea, Raportul este acuzat de rea-credință pentru că minimizează problemele legate de finanțarea netransparentă a mass-mediei private de către partidele politice și laudă un cadru juridic considerat de autor insuficient.

Progresele menționate de Comisie în aplicarea recomandărilor Comisiei de la Veneția sunt puse sub semnul întrebării, având în vedere frica persistentă în sistemul judiciar și lipsa condamnărilor pentru magistrații corupți, după ce DNA și-a pierdut competența în acest domeniu.

Comisia Europeană este acuzată că închide ochii la deciziile controversate ale Curții Constituționale și la neglijarea deciziilor CJUE de către instanțele românești. Raportul laudă activitatea ANI și modificările legislative recente, dar autorul consideră că acestea sunt doar aparențe.

În final, se subliniază că UE pare să ignore problemele democratice din România, permițând puterii politice locale să își mențină privilegiile și să opereze la limita legilor.

Un editorial de: Virgil Burlă | PressHub


O serie de afirmații din Raportul de țară privind statul de drept din România al Comisiei Europene se remarcă printr-un cinism înfiorător.

O astfel de frază ruptă de realitate spune că „autoritățile înregistrează în continuare rezultate pozitive în ceea ce privește combaterea corupției, inclusiv în cazurile de corupție la nivel înalt”. Luați listele comunicatelor DNA și ale Parchetului General de anul trecut și identificați cazurile de corupție la nivel înalt.

Exceptând doi baroni locali căzuți în dizgrația partidelor de la guvernare și a unui deputat din opoziție care a păscut oile în lucerna unui vecin, nu o să găsiți dosare de corupție la nivel înalt.

„Unele sancțiuni disciplinare impuse de Consiliul Superior al Magistraturii au fost anulate de Înalta Curte de Casație și Justiție, ceea ce demonstrează eficiența în continuare a căilor de atac” este o altă afirmație năucitoare cu referire la magistrații incomozi hăituiți de sistem.

Să ignori stresul provocat de anchetele deschise de Inspecția Judiciară împotriva magistraților nealiniați, să omiți faptul că unii dintre ei au fost lăsați fără venituri ani de zile, să minimalizezi faptul că cei anchetați au fost nevoiți să-și găsească avocați dispuși să se pună rău cu CSM, presupune o doză extremă de insolență.

[…]

Tot mai multe voci susțin că, de câțiva ani, organul executiv al UE întoarce capul când vine vorba să analizeze democrația din România. De dragul majorității din Parlamentul European și cu sperietoarea de paie a extremiștilor în spate, marea coaliție politică din țară și-a securizat privilegiile, și-a asigurat impunitate și își vede liniștită de afaceri la limita legilor proaste pe care le promovează.

Prioritățile la granițe fiind altele, statul de drept din România a fost pus în așteptare, atât de puterea politică din țară, cât și de Comisia Europeană, acest gardian al tratatelor aproape facultative.

Citește editorialul integral în PressHub



Raportul din 2024 al Comisiei Europene prvind statul de drept poate fi descărcat de aici:

- Publicitate -

spot_img
spot_img

Cele mai citite

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

De același autor

România, alegeri la 35 de ani de LIBERTATE…

Recent, un coleg de breaslă de origine kurdă, Erdal Er, mi-a...

Indonezia: între dictatura lui Suharto, Islam și BRICS+

În timp ce Nordul global (nord-atlantic) se gândește la ce se...

România și Transnistria: O datorie neîmplinită

Între anii 1990 și 2019, populația Transnistriei a scăzut de la...

- Sponsorii noștri -

spot_img

Citește și

România, alegeri la 35 de ani de LIBERTATE…

Recent, un coleg de breaslă de origine kurdă, Erdal Er, mi-a propus să explic pe scurt, pentru ziarul ArtıGerçek, ceea ce se întâmplă în România din decembrie încoace. ArtıGerçek este o publicație ce aparține de opoziția turcă, aflată într-o constantă luptă pentru o democrație pluralistă în Turcia -...

Cum urmează să folosească Rusia problema plății gazului transnistrian în următoarele alegeri din Republica Moldova

Criza transnistriană a gazului se prelungește din cauza complexității problemelor de ordin strategic și politic ale zonei. Pe măsură ce părțile implicate nu reușesc să ajungă la un numitor comun, timpul trece în defavoarea locuitorilor. Pe data de 1 ianuarie 2025, transportul de gaz a fost sistat...

Indonezia: între dictatura lui Suharto, Islam și BRICS+

În timp ce Nordul global (nord-atlantic) se gândește la ce se va întâmpla după 20 ianuarie, „revenirea pe tron” a lui Trump, la alegerile din Germania sau la depășirea diverselor crize europene, polul opus (să-i spunem Estul ori Sudul global), deci statele BRICS+, își urmează propriile obiective:...

România și Transnistria: O datorie neîmplinită

Între anii 1990 și 2019, populația Transnistriei a scăzut de la aproximativ 706.000 la 465.000 de locuitori. Acest declin este atribuit unor factori precum emigrația, natalitatea scăzută și îmbătrânirea populației. Un recensământ oficial nu a mai fost făcut din 2015, însă Comitetul de Statistică din Transnistria publică ocazional...

Erdoğan versus Assad – game over

Imediat după 7 octombrie 2023 am scris un articol intitulat “Netanyahu vs. Hamas: game over?” Acum, un an mai târziu, scriu iarăși despre o confruntare din Orientul Mijlociu, fără a mai adăuga vreun semn al întrebării. De această dată, în ziua de 7 decembrie 2024, Recep Tayyip...

Wind of Change: Germania la 35 de ani de la căderea Zidului

Început de decembrie 2024 - nu doar România se află la răscruce de vânturi: și Germania (surprinzător, dar adevărat), trece printr-o perioadă tulbure. Volkswagen este în cădere liberă, guvernul a căzut deja, coaliția s-a destrămat, iar alegerile din februarie sunt așteptate cu neliniște - partidul de extremă...