AcasăEditorialDespre cinismul Comisiei Europene

Despre cinismul Comisiei Europene

Într-un editorial foarte tăios la adresa Comisiei Europene, jurnalistul Virgil Burlă critică Raportul de țară al acestei instituții despre statul de drept în România, al cărui conținut este considerat cinic și deconectat de realitate.

În ultimul său Raport de țară publicat recent, Comisia Europeană laudă autoritățile române pentru combaterea corupției la nivel înalt, însă jurnalistul remarcă în editorialul său publicat pe platforma PressHub faptul că dosarele reale de corupție se limitează la câțiva politicieni locali și un deputat minor, indicând o lipsă de acțiune împotriva corupției adevărate. În plus, afirmațiile Comisiei despre eficiența căilor de atac pentru magistrații hăituiți sunt văzute ca o ignorare a stresului și dificultăților prin care aceștia trec.

De asemenea, Raportul este acuzat de rea-credință pentru că minimizează problemele legate de finanțarea netransparentă a mass-mediei private de către partidele politice și laudă un cadru juridic considerat de autor insuficient.

Progresele menționate de Comisie în aplicarea recomandărilor Comisiei de la Veneția sunt puse sub semnul întrebării, având în vedere frica persistentă în sistemul judiciar și lipsa condamnărilor pentru magistrații corupți, după ce DNA și-a pierdut competența în acest domeniu.

Comisia Europeană este acuzată că închide ochii la deciziile controversate ale Curții Constituționale și la neglijarea deciziilor CJUE de către instanțele românești. Raportul laudă activitatea ANI și modificările legislative recente, dar autorul consideră că acestea sunt doar aparențe.

În final, se subliniază că UE pare să ignore problemele democratice din România, permițând puterii politice locale să își mențină privilegiile și să opereze la limita legilor.

Un editorial de: Virgil Burlă | PressHub


O serie de afirmații din Raportul de țară privind statul de drept din România al Comisiei Europene se remarcă printr-un cinism înfiorător.

O astfel de frază ruptă de realitate spune că „autoritățile înregistrează în continuare rezultate pozitive în ceea ce privește combaterea corupției, inclusiv în cazurile de corupție la nivel înalt”. Luați listele comunicatelor DNA și ale Parchetului General de anul trecut și identificați cazurile de corupție la nivel înalt.

Exceptând doi baroni locali căzuți în dizgrația partidelor de la guvernare și a unui deputat din opoziție care a păscut oile în lucerna unui vecin, nu o să găsiți dosare de corupție la nivel înalt.

„Unele sancțiuni disciplinare impuse de Consiliul Superior al Magistraturii au fost anulate de Înalta Curte de Casație și Justiție, ceea ce demonstrează eficiența în continuare a căilor de atac” este o altă afirmație năucitoare cu referire la magistrații incomozi hăituiți de sistem.

Să ignori stresul provocat de anchetele deschise de Inspecția Judiciară împotriva magistraților nealiniați, să omiți faptul că unii dintre ei au fost lăsați fără venituri ani de zile, să minimalizezi faptul că cei anchetați au fost nevoiți să-și găsească avocați dispuși să se pună rău cu CSM, presupune o doză extremă de insolență.

[…]

Tot mai multe voci susțin că, de câțiva ani, organul executiv al UE întoarce capul când vine vorba să analizeze democrația din România. De dragul majorității din Parlamentul European și cu sperietoarea de paie a extremiștilor în spate, marea coaliție politică din țară și-a securizat privilegiile, și-a asigurat impunitate și își vede liniștită de afaceri la limita legilor proaste pe care le promovează.

Prioritățile la granițe fiind altele, statul de drept din România a fost pus în așteptare, atât de puterea politică din țară, cât și de Comisia Europeană, acest gardian al tratatelor aproape facultative.

Citește editorialul integral în PressHub



Raportul din 2024 al Comisiei Europene prvind statul de drept poate fi descărcat de aici:

- Publicitate -

spot_img
spot_img

Cele mai citite

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

De același autor

Dincolo de Inteligența Artificială: Spre o lume nouă, super-accelerată!

La mijlocul acestui an Nvidia a lansat primul chip care executa...

Ziua morților / Dia de los muertos, Hanal Pixan, Yucatan, Mexic

Ziua morților în Mexic e o sărbătoare națională atât de importantă...

Reflexul Gepetto

Aflată încă în stadiul de fetus, tehnologia AI își caută drumul...

- Sponsorii noștri -

spot_img

Citește și

Dincolo de Inteligența Artificială: Spre o lume nouă, super-accelerată!

La mijlocul acestui an Nvidia a lansat primul chip care executa 1 trilion de operațiuni pe secundă. În urma cu numai doi ani, computerele Google puteau executau „numai” 130 bilioane de operațiuni.În timp ce viața fiecăruia dintre noi se derula într-o rutină ordinară, cea computațională creștea extraordinar,...

Ziua morților / Dia de los muertos, Hanal Pixan, Yucatan, Mexic

Ziua morților în Mexic e o sărbătoare națională atât de importantă pentru cultura mexicană, încât multe instituții, școli și companii private oferă zile libere angajaților lor pentru a putea sărbători alături de familie și comunitate. Sărbătoarea începe cu aproape 6 zile înainte de 1 noiembrie și are forma...

Reflexul Gepetto

Aflată încă în stadiul de fetus, tehnologia AI își caută drumul spre certificarea nașterii, aparent sprijinindu-ne evoluția, dar concomitent calibrându-și prestația până va fi în măsură să determine la un moment dat renașterea fiecăruia dintre noi. De aceea, domeniul elaborării legilor ar trebui nu numai ferit de implicarea...

Ungaria tensionează relațiile cu NATO: Absență la summit-ul de la Budapesta și colaborări controversate cu Rusia și China

Miercuri, 30 octombrie, la Budapesta a avut loc summitul NATO. Reprezentanții maghiari nu au participat la întâlnirea cu ambasadorii și consilierii militari ai NATO, unde era planificat să se discute despre legăturile Ungariei cu Rusia și China. Potrivit publicației americane Politico, relațiilor dintre Ungaria și NATO sunt aproape...

Porturi strategice, pariuri geopolitice în Sri Lanka: China își extinde influența în Oceanul Indian

Să începem cu câteva condiții pe care trebuie să le îndeplinești dacă vrei să petreci câteva săptămâni în Sri Lanka: dacă ești plictisit de locațiile instagramabile care apar repetitiv din aceleași locuri exotice, scumpe și greu accesibile; dacă vrei să zbori direct din România la un preț rezonabil, cu...

“Noul” regim migratoriu de la Berlin și victoria AfD din Est

Atentatul de la Solingen a schimbat multe în politica migratorie de la Berlin. Guvernul s-a văzut nevoit să ia măsuri urgente (deși oarecum tardive) pentru a-și mulțumi electoratul și așa extrem de nemulțumit din alte cauze - în principal deoarece coaliția nu și-a respectat promisiunile, preferând disensiunile...