Revista Timpul Praga îsi dorește să fie la curent cu evenimentele petrecute în comunitățile românești din diaspora, astfel că, de curând, a încheiat un parteneriat cu stiridindiaspora.ro. Împreună dorim să prezentăm relatări vii, povești și experiențe din viața celor care trăiesc departe și să reconectăm românii din diaspora cu cei aflați acasă.
Elena Sterian | Revista Timpul Praga
Revista Timpul este o revistă culturală din România care apare la Iași, asumându-și o tradiţie foarte veche – redactorul ei a fost Mihai Eminescu, iar printre corectorii revistei se număra și Marin Preda. Revista a fost fondată la 15 martie 1876, la iniţiativa unor oameni de cultură, ca Titu Maiorescu, Lascăr Catargiu, Vasile Pogor, Th. Rosetti, loan Slavici, I.L. Caragiale, Vasile Alecsandri, Al. Odobescu, Al. Macedonski, Ion Creangă, lacob Negruzzi.
Publicația a fost interzisă în timpul comunismului, dar din 1993 şi pânã în prezent, ca revistã si portal de cultură, Timpul s-a impus din nou pe piaţa din România. Proiectul este susținut de Margareta a României, care spune că „după 145 ani de la înființare, Revista Timpul continuă să fie în slujba culturii române […] prin noul portal online, care aduce laolaltă tineri scriitori debutanți, dar și autori consacrați”.
Edițiile revistei apar tipărite în România, redactor-șef fiind Bogdan Crețu si manager Mihai Vacariu, dar apare și în Republica Moldova, unde redactor-șef este Dumitru Crudu, iar manager Maria Ivanov. Revista Timpul are filiale online în Irlanda, Germania, Londra, Quebec, Chicago, Italia, Paris și Praga.
Revista Timpul Praga este coordonată de Elena Sterian și se adresează comunitătii românești din Praga și din Cehia, românilor din România, dar si celorlalți români din alte diaspore. Alături de o echipă de voluntari, lunar se scriu articole interesante la rubricile de cultură, literatură, muzică, parenting, teatru, sănătate, politică, filosofie, istorie, poezie, jurnal și interviu.
Printre partenerii Revistei Timpul se numără Teatrul Odeon, Universitatea Națională de Artă Teatrală si Cinematografică „I.L.Caragiale” din București, Teatrul Evreiesc de Stat, Academia Română, Filarmonica „George Enescu” din București, Opera Națională Română din Iași, Teatrul Excelsior din București, Art East Galery și Muzeul Național al Țăranului Român.