AcasăComunitățiSolidaritatea schimbă vieți!

Solidaritatea schimbă vieți!

RO Solidaritate este o asociație non-profit care are sub aripa sa protectoare peste 500 de copii din România. Această organizație, creată de un grup de români din Franta în 2019, crează, dezvoltă și implementează un program de educație non-formală prin ateliere în patru domenii de activitate diferite (educație juridică, educație sanitară, patrimoniu cultural și ecologie) pentru copii din domiciliati în România și acompaniază familiile de români care se deplasează cu micuții lor bolnavi de cancer la tratamente de specialitate în zona pariziană.

De curând, RO Solidaritate elaborează și activități ludice pentru păstrarea și promovarea valorilor democratice, a drepturilor omului, a păcii și pentru sensibilizarea la participare cetățenească.

Totul a început de la protestele împotriva corupției organizate la Paris în 2017, în solidaritate cu ceea ce se întâmpla în Romania la acea vreme cu OUG 13. Voluntarii asociației au pornit la drum prin a se implica în acțiunile cetățenești într-o formă neorganizată dar la foarte scurt timp și-au dat seama că nu este de ajuns.

Treptat s-au implicat în diferite acțiuni caritabile punctuale sau erau alături de cei care le inițiau. În 2018, acest grup de voluntari a început să fie solicitat pentru a acompania la consultațiile prevăzute în spitalele din Paris familiile cu copii diagnosticați cu boli extrem de grave care erau trimiși din România și se deplasau de la Institutul Oncologic București. Părinții acestor copii nu vorbeau franceză și aveau nevoie de traducători pentru consulații, de ajutor administrativ, de cazare, de cineva care să îi recupereze de la aeroport și să îi ducă la aeroport pentru a se întoarce în România. Aici au intervenit ei ori de câte ori a fost nevoie. Unul dintre voluntari mărturisește că la început a fost greu deoarece tratamentele de chimioterapie urmate de acești copii lăsau urme vizibile pe chipul lor. Însă s-au motivat cu toții repede tot datorită acestor micuți care le apăreau ca exemple de viață: curajoși, cu poftă de viață și voință de a învinge.

În același timp au continuat să ajute tot mai des copiii din Romania care provin din familiile defavorizate. Proiectele umanitare se înmulțeau iar la sfârșitul anului 2018 acest grup de voluntari a decis să creeze o asociație. Din dorința de a face mai mult s-a născut RO Solidaritate la începutul anului 2019, asociația care răspunde prezent atunci când un copil se află în dificultate.

La începutul anului 2020, proiectele asociației au devenit tot mai ambițioase și pe lângă continuarea proiectului de acompaniere a familiilor care se deplasează în Franța pentru tratamente oncologice pentru copiii lor, RO Solidaritate a dezvoltat un program de 5 acțiuni sociale anuale recurente. Acest program crează punți între copiii românilor din Diaspora și cei rămasi acasă și acompaniază astfel copii din familii defavorizate din România pentru a le reda încrederea în propriile forțe și a deveni pe viitor exemple pentru societatea civilă.

Începând cu același an, această organizație a realizat diferite colaborari cu diferite sfere ale mediului asociativ din România si cu voluntari din diferite colturi ale Europei pentru elaborarea de programme de activitati ludice.

În încercările sale de a aduce bucurie cât mai multor copii, echipa RO Solidaritate ne spune că a întâlnit mulți oameni cu suflet mare care s-au implicat alături de ei în cadrul sesiunilor de pregătire a pachetelor pentru cei mici sau la sedințe de lucru pentru organizarea de ateliere educaționale distractive.

Andreea Ember | Paris, Franța


- Publicitate -

spot_img

Cele mai citite

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

De același autor

Partidul Comasat Român face praf statul de drept

Partidul Comasat Român face praf statul de drept. Modificarea legilor electorale...

INTERVIU Ramona Strugariu, eurodeputat RENEW EUROPE (REPER) – Partea 1

Europarlamentarul Renew Europe, Ramona Strugariu, într-un interviu acordat în exclusivitate, despre...

Construind poduri între literatură și societate

Europa prețuiește cultura și valorile culturale ale societății. Fiecare stat din...

De ce ne temem de Inteligența Artificială?

Perspectivele și provocările Inteligenței Artificiale, în contextul legislației europene în schimbare...

- Sponsorii noștri -

spot_img

Citește și

Partidul Comasat Român face praf statul de drept

Partidul Comasat Român face praf statul de drept. Modificarea legilor electorale în anul alegerilor este un atac la democrația din România. Au trecut câțiva ani de la protestele împotriva lui Liviu Dragnea, însă metehnele hidrei pesediste rămân. Astăzi, cu nefericita complicitate a celor de la PNL (mai puțin...

INTERVIU Ramona Strugariu, eurodeputat RENEW EUROPE (REPER) – Partea 1

Europarlamentarul Renew Europe, Ramona Strugariu, într-un interviu acordat în exclusivitate, despre politici europene și realități românești - partea 1:

Construind poduri între literatură și societate

Europa prețuiește cultura și valorile culturale ale societății. Fiecare stat din blocul comunitar are specificul său cultural, literatura națională fiind un liant pentru cetățeni. Cluj-Napoca a găzduit o conferință despre artă, literatură, puterea educației și a culturii de a contura societatea în care trăim.  Ioana Toloargă și Lena Chilari,...

De ce ne temem de Inteligența Artificială?

Perspectivele și provocările Inteligenței Artificiale, în contextul legislației europene în schimbare și adaptare la noutățile tehnologice a fost tema unei noi dezbateri organizate cu susținerea Renew Europe Group. Conferința a fost organizată la Cluj de către europarlamentarul Ramona Strugariu, alături de apreciați practicieni, experți și profesioniști din industria...

E-guvernare PSD PNL de toți banii. Ajută sau încurcă e-factura business-ul autohton?

Un agricultor, producător de legume, a intrat în direct la Europa FM și a spus, pe șleau, problema lui de adaptare la sistemul digitalizat de facturare instaurat în România de la 1 ianuarie 2024: “Eu nu am multă școală. Cultiv legume și, până acum, scriam factura de mână....

Viitorul european al tinerilor

Grupul politic european Renew Europe, reprezentat de către europarlamentarul Ramona Strugariu, a organizat la Cluj o dezbatere despre viitorul european al tinerilor, despre implicare și crearea de noi oportunități pentru noua generație.  Câteva zeci de persoane, în majoritatea lor tineri, au asistat la dezbatere, în cadrul căreia au...