AcasăEditorialOrorile ascunse ale sistemului...

Ororile ascunse ale sistemului de îngrijire pentru persoanele vulnerabile din România: Exploatare, sechestrare și dispreț față de suferința umană

Din emisiunea lui Dragoș Pătraru, la care au fost invitați jurnaliștii Ovidiu Vanghele și Bianca Albu, am aflat mai multe informații decât voiam să aflu despre „loturi” și practicile generalizate ale unui stat care nu înțelege nimic din ceea ce înseamnă serviciile sociale.

Sunt două probleme diferite aici.

Una e cea a persoanelor vârstnice, plătitori ei înșiși sau cazuri sociale care sunt decontate de stat, adică cei care ar trebui să își ducă bătrânețile într-un mediu safe, îngrijiți corespunzător în acest tip de centre. La două dintre aceste centre din Voluntari aceștia erau văzuți și ca o sursă suplimentară de bani, li se lua pensia și bunurile, în cazul în care aceștia aveau terenuri și case.

A doua problemă, însă, e cea a persoanelor cu handicap psihic sau fizic de diferite grade și de vârste diferite, pe care spitalele de psihiatrie îi externalizează, practic, ca să nu fie ținuți ani de zile în spital. Statul îi instituționalizează în continuare în aceste centre, fie ca metodă de reintegrare socială, acolo unde e un diagnostic mai ușor dar care necesită o perioadă mai lungă de recuperare, fie ca o alternativă mai socială decât un pat de spital, având în vedere că spitalul nu e un loc de locuit.

Așadar, trei oameni pot face o firmă de îngrijire, pun la bătaie un imobil și anunță Asistența Socială că pot primi rezidenți.

Statul le dă „loturi”, adică grupuri de oameni cu diferite probleme de sănătate, psihice sau fizice, care au nevoie de îngrijiri și supraveghere permanente.

Aici e ceea ce mi se pare cea mai înfiorătoare parte.

Cu cât patologia e mai gravă, banii de la stat sunt mai mulți, ajungând până la 2.000 de euro sau mai mult, bani considerați necesari pentru o îngrijire completă, de la cazare și masă, continuarea tratamentului, terapii de recuperare, reintegrare și așa mai departe.

Cei care primesc loturile NU SUNT INFORMAȚI despre patologia celor pe care îi primesc. Primești, practic, 30 de oameni fără să fii întrebat dacă ai personal specializat, care să se descurce cu pacienții respectivi, exact cum ai primi 30 de saci de cartofi dar ți se dă o acreditare/licențiere provizorie pe o perioadă de un an, care ulterior poate deveni definitivă.

Așa cum am citit în raportul CRJ, acești pacienți nu sunt informați unde sunt duși, nu li se cere consimțământul, sunt transportați la adresa hotărâtă de pixul decidenților din spital și probabil DGASP-uri, după care Dumnezeu cu mila.

Acesta e cazul Centrului „Sfântul Gabriel cel Viteaz”, care lua aceste „loturi” de pacienți cu diagnostice grave, deci li se decontau sume mari și nu ofereau în schimb absolut nimic, nici măcar hrana corespunzătoare, iar restul serviciilor și personalului erau doar pe hârtie.

Jurnaliștii calculaseră că, după normele stabilite în lege, centrul ar fi trebuit să aibă cam 27 de angajați: asistenți, infirmieri, kinetoterapeuți, medici specialiști la cele 30 de persoane cu diagnostice psihice complicate.

Godei avea patru angajați, fără nici un curs sau specializare.

Într-un articol de presă am văzut că ținea cheltuielile la 4-5.000 de euro pe lună, reducând personalul și cheltuielile de hrană la minim, iar restul sumei de peste 30.000, cât îi deconta statul, îi băga în buzunar.

Raportul CRJ nu doar că denunță aceste practici, care includeau lipsirea de libertate, sechestrarea, proasta alimentație, supunerea la rele tratamente și lipsa oricăror activități recreative sau ocupaționale, dar spune cu subiect și predicat că ESTE O PRACTICĂ A STATULUI ROMÂN, considerând că aceste persoane nu sunt altceva decât niște obiecte, fără viață, sentimente sau suferințe.

Pare că, după 33 de ani, în materie de servicii sociale, instituțiile statului român, de la organismele de acreditare și control și până la ministere a rămas în continuare blocat ca mentalitate în perioada comunistă și continuă metodele prin care scăpau de copiii nedoriți, exterminându-i în orfelinatele groazei.

Daniela Hering | Stockholm, Suedia


- Publicitate -

spot_img

Cele mai citite

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

De același autor

Ucraina și Rusia – diferențe culturale și o istorie comună

În partea a doua a acestei scurte cercetări legată de diferențele...

Solidaritatea schimbă vieți!

RO Solidaritate este o asociație non-profit care are sub aripa sa...

ROTV Valencia: O nouă etapă în televiziunea românească independentă din Spania

ROTV Valencia, un post de televiziune în limba română independent, cu...

- Sponsorii noștri -

spot_img

Citește și

Ucraina și Rusia – diferențe culturale și o istorie comună

În partea a doua a acestei scurte cercetări legată de diferențele culturale dintre Rusia și Ucraina vom ajunge la, de fapt, niște similitudini. Dar nu, nu cu Rusia, ci cu câteva locații vecine Rusiei. Istoria se rostogolește în timp și ne învață că relațiile de putere sunt date...

Solidaritatea schimbă vieți!

RO Solidaritate este o asociație non-profit care are sub aripa sa protectoare peste 500 de copii din România. Această organizație, creată de un grup de români din Franta în 2019, crează, dezvoltă și implementează un program de educație non-formală prin ateliere în patru domenii de activitate diferite...

ROTV Valencia: O nouă etapă în televiziunea românească independentă din Spania

ROTV Valencia, un post de televiziune în limba română independent, cu sediul în Spania și emisie online, anunță cu entuziasm începutul unui proiect ambițios care vizează să aducă o ofertă diversificată de conținut și să consolideze legătura dintre comunitatea românească și telespectatorii spanioli interesați de România și...

Ucraina nu e Rusia! Diferențe culturale între cele două țări și cât de importantă este limba ucraineană în conflict

În gândirea „populară” și dezinformată din România limba ucraineană este pusă în aceeași familie cu rusa datorită unor paradigme politice și culturale pe care trebuie să învățăm să le depășim. Cea mai puternică armă a regimului lui Putin (îndoctrinarea) a mers mână în mână cu lipsa de...

Concurență acerbă pe piața de telefonie mobilă din Spania

Aproximativ 50 de operatori își împart la această oră piața de telefonie mobilă din Spania. În lupta cu concurența, operatorii mari creează sau achiziționează alte mărci pentru a-și extinde grupul țintă. Pentru un nou venit în Spania este important de știut care sunt principalii operatori de servicii...

Nu toți am știut, nu toți suntem vinovați, nu suntem toți la fel

Acestea sunt doar trei dintre formulele prin care experții în manipulare ai oricărei puteri creează tactici de diversiune pentru a-și ascunde vinovățiile și responsabilitățile. Un editorial de Ciprian Mihali, pentru PRESShub Este un miracol că acest stat mai funcționează: de zeci de ani el este confiscat de rețelele private...