AcasăEditorialAlegerile din Spania, între...

Alegerile din Spania, între presiunea emoției și votul rațional

Nu pot – încă! – vota pentru imediat următoarele „generale” spaniole și asta îmi dă iar plăcuta senzație că mă aflu sub aripa unui înger. Nu că nu m-am imunizat deja la iluzia votului care alege, dar măcar nu mă mai văd pus în contradicție cu reflexul civic ce m-a găsit mereu învins în fața urnelor din România.

Aș fi repetat deznădejdea cu care mereu am ales „mai puțin răul” de fiecare dată, acolo. De pe banca chibiților pe care şed acum, aş zice că Vox-ul joacă acum acest rol în Spania. Măcar pentru că niciodată nu a fost până acum la conducere ca să își confirme neputințele.

Până când, iată că acum, vreun abil consilier de imagine l-a convins pe Abascal să înlăture orice dubiu și să-şi apropie victoria, cu promisiunea de a reforma din temelii sistemul fiscal spaniol. În sensul că, dacă vor ieși învingători, îi vor reduce la jumătate sursele legale de colectare.

! آمين, că tot e spaniolul pe jumătate arab, iar să scape de biruri ar vrea orice nație… Cum vor rezolva însă după aia absența zerourilor finale din bugetul de sănătate sau a deja atât de încercatului „presupuestó” al asistenței sociale, pe care numai imaginația dezlănțuită îl depășește în enumerarea categorilor de asistați ce şi-l revendica zilnic aici?

Ne zice, indirect, Vox-ul că după alegeri va renunța să mai fie vocea ce răspunde acestei întrebări propunându-şi doar să retragă responsabilitățile asumate de actuala organizare statală în favoarea unei privatizări a pilonilor bien-estar-ului spaniol? Dacă nu, care-i planul financiar prin care își propune să susțină o promisiune electorală ce însumează vreo 40 de mii de milioane de euro, toate cu zero în față?

Întreb obiectiv, doar ca un privitor distant la caruselul mitei electorale inițiate de PSOE, acuzate de PP si, iată, acum continuate de cea mai „desafiadora” grupare politică a momentului din Spania.

Și cum e vorba doar despre un exercițiu retoric, mă încumet să-l extind intrebându-mă: cum putem face noi, cei ce indiferent de meridianul pe care sălăşuim putem teoretic decide scorul acestui joc, să impunem și în domeniul politic reguli cerebrale în locul celor emoționale?

Laurențiu Stan (Elche, Spania)


Vox (Latină : Vocea) este un partid de extremă dreapta din Spania. Fondat în 2013, acest partid este condus de Santiago Abascal și de secretarul general Javier Ortega Smith.

Partidul a intrat pentru prima oară în parlament la Alegerile generale din aprilie 2019, devenind a treia forță politică după Alegerile din noiembrie 2019, în același an, în care a obținut 3,6 milioane de voturi și 52 de locuri în Congresul Deputaților.

- Publicitate -

spot_img

Cele mai citite

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

De același autor

Partidul Comasat Român face praf statul de drept

Partidul Comasat Român face praf statul de drept. Modificarea legilor electorale...

Construind poduri între literatură și societate

Europa prețuiește cultura și valorile culturale ale societății. Fiecare stat din...

De ce ne temem de Inteligența Artificială?

Perspectivele și provocările Inteligenței Artificiale, în contextul legislației europene în schimbare...

- Sponsorii noștri -

spot_img

Citește și

Partidul Comasat Român face praf statul de drept

Partidul Comasat Român face praf statul de drept. Modificarea legilor electorale în anul alegerilor este un atac la democrația din România. Au trecut câțiva ani de la protestele împotriva lui Liviu Dragnea, însă metehnele hidrei pesediste rămân. Astăzi, cu nefericita complicitate a celor de la PNL (mai puțin...

Construind poduri între literatură și societate

Europa prețuiește cultura și valorile culturale ale societății. Fiecare stat din blocul comunitar are specificul său cultural, literatura națională fiind un liant pentru cetățeni. Cluj-Napoca a găzduit o conferință despre artă, literatură, puterea educației și a culturii de a contura societatea în care trăim.  Ioana Toloargă și Lena Chilari,...

De ce ne temem de Inteligența Artificială?

Perspectivele și provocările Inteligenței Artificiale, în contextul legislației europene în schimbare și adaptare la noutățile tehnologice a fost tema unei noi dezbateri organizate cu susținerea Renew Europe Group. Conferința a fost organizată la Cluj de către europarlamentarul Ramona Strugariu, alături de apreciați practicieni, experți și profesioniști din industria...

E-guvernare PSD PNL de toți banii. Ajută sau încurcă e-factura business-ul autohton?

Un agricultor, producător de legume, a intrat în direct la Europa FM și a spus, pe șleau, problema lui de adaptare la sistemul digitalizat de facturare instaurat în România de la 1 ianuarie 2024: “Eu nu am multă școală. Cultiv legume și, până acum, scriam factura de mână....

Viitorul european al tinerilor

Grupul politic european Renew Europe, reprezentat de către europarlamentarul Ramona Strugariu, a organizat la Cluj o dezbatere despre viitorul european al tinerilor, despre implicare și crearea de noi oportunități pentru noua generație.  Câteva zeci de persoane, în majoritatea lor tineri, au asistat la dezbatere, în cadrul căreia au...