AcasăEditorialAlegerile din Spania, între...

Alegerile din Spania, între presiunea emoției și votul rațional

Nu pot – încă! – vota pentru imediat următoarele „generale” spaniole și asta îmi dă iar plăcuta senzație că mă aflu sub aripa unui înger. Nu că nu m-am imunizat deja la iluzia votului care alege, dar măcar nu mă mai văd pus în contradicție cu reflexul civic ce m-a găsit mereu învins în fața urnelor din România.

Aș fi repetat deznădejdea cu care mereu am ales „mai puțin răul” de fiecare dată, acolo. De pe banca chibiților pe care şed acum, aş zice că Vox-ul joacă acum acest rol în Spania. Măcar pentru că niciodată nu a fost până acum la conducere ca să își confirme neputințele.

Până când, iată că acum, vreun abil consilier de imagine l-a convins pe Abascal să înlăture orice dubiu și să-şi apropie victoria, cu promisiunea de a reforma din temelii sistemul fiscal spaniol. În sensul că, dacă vor ieși învingători, îi vor reduce la jumătate sursele legale de colectare.

! آمين, că tot e spaniolul pe jumătate arab, iar să scape de biruri ar vrea orice nație… Cum vor rezolva însă după aia absența zerourilor finale din bugetul de sănătate sau a deja atât de încercatului „presupuestó” al asistenței sociale, pe care numai imaginația dezlănțuită îl depășește în enumerarea categorilor de asistați ce şi-l revendica zilnic aici?

Ne zice, indirect, Vox-ul că după alegeri va renunța să mai fie vocea ce răspunde acestei întrebări propunându-şi doar să retragă responsabilitățile asumate de actuala organizare statală în favoarea unei privatizări a pilonilor bien-estar-ului spaniol? Dacă nu, care-i planul financiar prin care își propune să susțină o promisiune electorală ce însumează vreo 40 de mii de milioane de euro, toate cu zero în față?

Întreb obiectiv, doar ca un privitor distant la caruselul mitei electorale inițiate de PSOE, acuzate de PP si, iată, acum continuate de cea mai „desafiadora” grupare politică a momentului din Spania.

Și cum e vorba doar despre un exercițiu retoric, mă încumet să-l extind intrebându-mă: cum putem face noi, cei ce indiferent de meridianul pe care sălăşuim putem teoretic decide scorul acestui joc, să impunem și în domeniul politic reguli cerebrale în locul celor emoționale?

Laurențiu Stan (Elche, Spania)


Vox (Latină : Vocea) este un partid de extremă dreapta din Spania. Fondat în 2013, acest partid este condus de Santiago Abascal și de secretarul general Javier Ortega Smith.

Partidul a intrat pentru prima oară în parlament la Alegerile generale din aprilie 2019, devenind a treia forță politică după Alegerile din noiembrie 2019, în același an, în care a obținut 3,6 milioane de voturi și 52 de locuri în Congresul Deputaților.

- Publicitate -

spot_img
spot_img

Cele mai citite

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

De același autor

“Noul” regim migratoriu de la Berlin și victoria AfD din Est

Atentatul de la Solingen a schimbat multe în politica migratorie de...

Plasticul, o subtilă dar mortală epidemie

Dacă ar fi să-mi găsesc un simbol al celor mai recente...

Scholz și cruciada EU: pactul de migrație cu Moldova și problema AfD

22 august 2024: Prima vizită a unui șef de stat german...

Bali: Mai mult decât resorturi luxoase și un loc pentru munca remote

Numărul occidentalilor care trăiesc în Bali a crescut semnificativ în ultimul...

- Sponsorii noștri -

spot_img

Citește și

“Noul” regim migratoriu de la Berlin și victoria AfD din Est

Atentatul de la Solingen a schimbat multe în politica migratorie de la Berlin. Guvernul s-a văzut nevoit să ia măsuri urgente (deși oarecum tardive) pentru a-și mulțumi electoratul și așa extrem de nemulțumit din alte cauze - în principal deoarece coaliția nu și-a respectat promisiunile, preferând disensiunile...

Plasticul, o subtilă dar mortală epidemie

Dacă ar fi să-mi găsesc un simbol al celor mai recente călătorii în Europa și România, teamă mi-e că ar fi atotprezenta sticlă de plastic. Poate am fost eu sensibilizată, citind ultimele studii despre riscul asociat cu expunerea la micro și nanoplastice. Sau poate am fost frapată...

Scholz și cruciada EU: pactul de migrație cu Moldova și problema AfD

22 august 2024: Prima vizită a unui șef de stat german în Moldova din ultimii 12 ani - o vizită aflată sub semnul solidarității, așa cum a fost ea numita în presa germană. Un editorial de Dorina Achelăriței | Berlin, Germania La Chișinău vor avea loc alegeri în octombrie,...

Bali: Mai mult decât resorturi luxoase și un loc pentru munca remote

Numărul occidentalilor care trăiesc în Bali a crescut semnificativ în ultimul deceniu, datorită schimbării paradigmei după pandemie care a încurajat stilul de viață nomad digital. Afluxul de străini a avut impact în ceea ce privește creșterea turismului, cheltuielile și stilul de viață al occidentalilor, tot mai atrași...

Între mit și adevăr: Ce înseamnă cu adevărat vulnerabilitatea?

Recunoașterea, asumarea și înțelegerea propriei vulnerabilități sunt esențiale pentru îmbunătățirea calității vieții și reprezintă o manifestare autentică a curajului. Cu cât evităm să ne confruntăm cu vulnerabilitatea noastră, cu atât mai mult ne alimentăm fricile și ne distanțăm de adevărata noastră natură. Întrucât vulnerabilitatea joacă un rol central...

Noul dușman al lui Erdoğan: câinii maidanezi

De parcă Turcia nu ar avea alte probleme urgente, Erdoğan a declarat de curând război câinilor vagabonzi. Dar să aruncăm o privire în trecutul acestei dușmănii extrem de recente și de convenabile liderului, cam rămas actualmente fără țapi (sau câini) ispășitori. Un editorial de : Dorina Achelăriței Conform unei...