AcasăEditorialAlegerile din Spania, între...

Alegerile din Spania, între presiunea emoției și votul rațional

Nu pot – încă! – vota pentru imediat următoarele „generale” spaniole și asta îmi dă iar plăcuta senzație că mă aflu sub aripa unui înger. Nu că nu m-am imunizat deja la iluzia votului care alege, dar măcar nu mă mai văd pus în contradicție cu reflexul civic ce m-a găsit mereu învins în fața urnelor din România.

Aș fi repetat deznădejdea cu care mereu am ales „mai puțin răul” de fiecare dată, acolo. De pe banca chibiților pe care şed acum, aş zice că Vox-ul joacă acum acest rol în Spania. Măcar pentru că niciodată nu a fost până acum la conducere ca să își confirme neputințele.

Până când, iată că acum, vreun abil consilier de imagine l-a convins pe Abascal să înlăture orice dubiu și să-şi apropie victoria, cu promisiunea de a reforma din temelii sistemul fiscal spaniol. În sensul că, dacă vor ieși învingători, îi vor reduce la jumătate sursele legale de colectare.

! آمين, că tot e spaniolul pe jumătate arab, iar să scape de biruri ar vrea orice nație… Cum vor rezolva însă după aia absența zerourilor finale din bugetul de sănătate sau a deja atât de încercatului „presupuestó” al asistenței sociale, pe care numai imaginația dezlănțuită îl depășește în enumerarea categorilor de asistați ce şi-l revendica zilnic aici?

Ne zice, indirect, Vox-ul că după alegeri va renunța să mai fie vocea ce răspunde acestei întrebări propunându-şi doar să retragă responsabilitățile asumate de actuala organizare statală în favoarea unei privatizări a pilonilor bien-estar-ului spaniol? Dacă nu, care-i planul financiar prin care își propune să susțină o promisiune electorală ce însumează vreo 40 de mii de milioane de euro, toate cu zero în față?

Întreb obiectiv, doar ca un privitor distant la caruselul mitei electorale inițiate de PSOE, acuzate de PP si, iată, acum continuate de cea mai „desafiadora” grupare politică a momentului din Spania.

Și cum e vorba doar despre un exercițiu retoric, mă încumet să-l extind intrebându-mă: cum putem face noi, cei ce indiferent de meridianul pe care sălăşuim putem teoretic decide scorul acestui joc, să impunem și în domeniul politic reguli cerebrale în locul celor emoționale?

Laurențiu Stan (Elche, Spania)


Vox (Latină : Vocea) este un partid de extremă dreapta din Spania. Fondat în 2013, acest partid este condus de Santiago Abascal și de secretarul general Javier Ortega Smith.

Partidul a intrat pentru prima oară în parlament la Alegerile generale din aprilie 2019, devenind a treia forță politică după Alegerile din noiembrie 2019, în același an, în care a obținut 3,6 milioane de voturi și 52 de locuri în Congresul Deputaților.

- Publicitate -

spot_img

Cele mai citite

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

De același autor

Ucraina și Rusia – diferențe culturale și o istorie comună

În partea a doua a acestei scurte cercetări legată de diferențele...

Solidaritatea schimbă vieți!

RO Solidaritate este o asociație non-profit care are sub aripa sa...

ROTV Valencia: O nouă etapă în televiziunea românească independentă din Spania

ROTV Valencia, un post de televiziune în limba română independent, cu...

- Sponsorii noștri -

spot_img

Citește și

Ucraina și Rusia – diferențe culturale și o istorie comună

În partea a doua a acestei scurte cercetări legată de diferențele culturale dintre Rusia și Ucraina vom ajunge la, de fapt, niște similitudini. Dar nu, nu cu Rusia, ci cu câteva locații vecine Rusiei. Istoria se rostogolește în timp și ne învață că relațiile de putere sunt date...

Solidaritatea schimbă vieți!

RO Solidaritate este o asociație non-profit care are sub aripa sa protectoare peste 500 de copii din România. Această organizație, creată de un grup de români din Franta în 2019, crează, dezvoltă și implementează un program de educație non-formală prin ateliere în patru domenii de activitate diferite...

ROTV Valencia: O nouă etapă în televiziunea românească independentă din Spania

ROTV Valencia, un post de televiziune în limba română independent, cu sediul în Spania și emisie online, anunță cu entuziasm începutul unui proiect ambițios care vizează să aducă o ofertă diversificată de conținut și să consolideze legătura dintre comunitatea românească și telespectatorii spanioli interesați de România și...

Ucraina nu e Rusia! Diferențe culturale între cele două țări și cât de importantă este limba ucraineană în conflict

În gândirea „populară” și dezinformată din România limba ucraineană este pusă în aceeași familie cu rusa datorită unor paradigme politice și culturale pe care trebuie să învățăm să le depășim. Cea mai puternică armă a regimului lui Putin (îndoctrinarea) a mers mână în mână cu lipsa de...

Concurență acerbă pe piața de telefonie mobilă din Spania

Aproximativ 50 de operatori își împart la această oră piața de telefonie mobilă din Spania. În lupta cu concurența, operatorii mari creează sau achiziționează alte mărci pentru a-și extinde grupul țintă. Pentru un nou venit în Spania este important de știut care sunt principalii operatori de servicii...

Nu toți am știut, nu toți suntem vinovați, nu suntem toți la fel

Acestea sunt doar trei dintre formulele prin care experții în manipulare ai oricărei puteri creează tactici de diversiune pentru a-și ascunde vinovățiile și responsabilitățile. Un editorial de Ciprian Mihali, pentru PRESShub Este un miracol că acest stat mai funcționează: de zeci de ani el este confiscat de rețelele private...