AcasăPerspectiveReglementările excesive și cercul...

Reglementările excesive și cercul vicios al pieței imobiliare din Spania

Două sunt principalele preocupari ale celor ce se gândesc la o eventuală (stră)mutare din țară: un acoperiș imediat și obținerea veniturilor recurente, locuința fiind bineînțeles prima prioritate. De aceea voi încerca să reiau aici câteva dintre aspectele importante legate de închirerea unei locuințe în Spania.

Voi începe însă cu o paranteză oportună pentru clarificarea problematicii ce face destul de dificilă închirierea pe termen lung aici.

Un articol de Laurențiu Stan (Elche, Spania)


Probabil mai ales din cauza apetitului pentru senzațional al mass-mediei, legislația specifică din Spania pare aberant favorabilă chiriașului. Asta chiar dacă este identică cu cea a majorității țărilor U.E. Astfel că, așa-numitul fenomen „okupas”, a marcat până și ambientul urban spaniol prin omniprezența grilajelor, generând chiar o adevărată industrie destinată protejării împotriva ocupării abuzive a unei proprietăți nelocuite permanent. Asta desi, de fapt, doar 0,7% din totalul celor peste 25 de milioane de locuințe existente în Spania sunt afectate, iar mai mult de 50% dintre acestea aparțin băncilor sau fondurilor imobiliare, nu proprietarilor particulari.

E drept că și prompta aplicare a legii de către forțele de ordine publică spaniole face ca ea să pară mult mai drastică decât în România de pildă, unde Poliția abia dacă intervine în cazul în care proprietarul aplică „metoda barosului” pentru a-și recupera proprietatea. În Spania însă, un simplu apel de urgență din partea ocupantului aduce imediat câteva echipaje de intervenție la fața locului. Acestea având exclusiv misiunea legală de a menține ordinea publică, îndepărtează cu fermitate părțile, punându-le în poziția anterioară conflictului, adică lăsând de cele mai multe ori chiar proprietarul în afara locuinței, iar pe ocupant în interiorul ei.

Nici chiar cu avocatul lângă el și toate documentele doveditoare la subțioară, proprietarul nu va fi susținut de Poliție pentru recuperarea sa imediată, pentru a nu se substitui aparatului judecătoresc, singurul autorizat să analizeze și să decidă legal cine rămâne în casă și cine în afara ei.

În lumina legii – repet, aceeași în toată Europa! – uzurparea dreptului de proprietate este una, iar intrarea prin efracție în domiciliu, alta. Cum chiriașul este prezent în casă și are lucrurile personale în interiorul acesteia, aparent proprietarul care încearcă să își recupereze locuința comite infracțiunea de „allanamiento de morada” și riscă, dacă nu răspunde invitației de a părăsi imediat scena conflictului, amendă, uneori chiar și închisoarea. Paradoxal, eficiența diferită a Poliției în aplicarea aceleiași legi, face ca soluționarea unei dispute privind ocuparea de facto a unei proprietăți să fie mai anevoioasă în Spania.

Revenind la subiectul propus inițial, deși închirierea rezidențiala are o mare cerere în Spania, disponibilitatea locuințelor libere pentru aceasta este foarte scăzuta. Nu numărul lor, ci disponibilitatea proprietarilor de a le închiria este, datorită celor descrise în paranteza anterioară, mult mai scăzută.

Este lesne de înțeles că dacă, chiar și indirect, legea pune în dificultate un proprietar ce încearcă să-și recupereze casa ocupată abuziv, cu atât mai puțin acesta va fi înclinat să permită printr-un contract de închiriere accesul în proprietate fără ca locatarul să aducă dovezi solide pentru bonitatea sa. Mai ales în condițiile recentei modificări a Legii Locuinței – care sperăm că după anticipatele din 23 iulie se va modifica din nou – care a impus termenii de „chiriașii vulnerabili” și „zone imobiliare tensionate”.

Deci, pentru cei ce sunt în căutarea unei chirii pe termen lung fără a dispune de dovezile minime de bonitate necesare încheierii unei Polițe de asigurare „impago”, singura alternativă rămâne constituirea unui depozit returnabil ca garanție de bună îndeplinire a obligațiilor de chiriaș. De obicei, acest depozit este în cuantum de minim 3.000 de euro, cât reprezintă tariful obișnuit de firmele licențiate pentru monitorizarea și autorizarea accesului pe proprietățile private. Soluția este însă una care poate genera interpretări din gama cercului vicios, deoarece chiar și anterioara formă a legii prevedea că garanția nu poate depăși cuantumul a două luni de chirie.

Acest context atât de complex generat de reglementarea excesivă face ca prețul chiriilor pe termen lung să crească permanent, iar chiriașii să rămână în cele din urmă, chiar mai neprotejați decât dacă prevederile sau aplicarea legii le-ar fi, teoretic, mai puțin favorabilă.

- Publicitate -

spot_img

Cele mai citite

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

De același autor

Ucraina și Rusia – diferențe culturale și o istorie comună

În partea a doua a acestei scurte cercetări legată de diferențele...

Solidaritatea schimbă vieți!

RO Solidaritate este o asociație non-profit care are sub aripa sa...

ROTV Valencia: O nouă etapă în televiziunea românească independentă din Spania

ROTV Valencia, un post de televiziune în limba română independent, cu...

- Sponsorii noștri -

spot_img

Citește și

Ucraina și Rusia – diferențe culturale și o istorie comună

În partea a doua a acestei scurte cercetări legată de diferențele culturale dintre Rusia și Ucraina vom ajunge la, de fapt, niște similitudini. Dar nu, nu cu Rusia, ci cu câteva locații vecine Rusiei. Istoria se rostogolește în timp și ne învață că relațiile de putere sunt date...

Solidaritatea schimbă vieți!

RO Solidaritate este o asociație non-profit care are sub aripa sa protectoare peste 500 de copii din România. Această organizație, creată de un grup de români din Franta în 2019, crează, dezvoltă și implementează un program de educație non-formală prin ateliere în patru domenii de activitate diferite...

ROTV Valencia: O nouă etapă în televiziunea românească independentă din Spania

ROTV Valencia, un post de televiziune în limba română independent, cu sediul în Spania și emisie online, anunță cu entuziasm începutul unui proiect ambițios care vizează să aducă o ofertă diversificată de conținut și să consolideze legătura dintre comunitatea românească și telespectatorii spanioli interesați de România și...

Ucraina nu e Rusia! Diferențe culturale între cele două țări și cât de importantă este limba ucraineană în conflict

În gândirea „populară” și dezinformată din România limba ucraineană este pusă în aceeași familie cu rusa datorită unor paradigme politice și culturale pe care trebuie să învățăm să le depășim. Cea mai puternică armă a regimului lui Putin (îndoctrinarea) a mers mână în mână cu lipsa de...

Concurență acerbă pe piața de telefonie mobilă din Spania

Aproximativ 50 de operatori își împart la această oră piața de telefonie mobilă din Spania. În lupta cu concurența, operatorii mari creează sau achiziționează alte mărci pentru a-și extinde grupul țintă. Pentru un nou venit în Spania este important de știut care sunt principalii operatori de servicii...

Nu toți am știut, nu toți suntem vinovați, nu suntem toți la fel

Acestea sunt doar trei dintre formulele prin care experții în manipulare ai oricărei puteri creează tactici de diversiune pentru a-și ascunde vinovățiile și responsabilitățile. Un editorial de Ciprian Mihali, pentru PRESShub Este un miracol că acest stat mai funcționează: de zeci de ani el este confiscat de rețelele private...