AcasăPerspectiveDATE | Cheltuielile României...

DATE | Cheltuielile României pentru sănătatea refugiaților ucraineni. Opinia publică românească

Foarte puțini medici vor să discute despre sprijinul financiar pe care l-a oferit România refugiaților ucraineni. Ne-am lovit de această reticență cu uimire: nu ni s-a mai întâmplat niciodată până acum, în cele peste două decenii de când facem jurnalism, să fim refuzați sau de-a dreptul ignorați de atât de mulți doctori și specialiști.

Nici măcar Ministerul Sănătății nu ne-a răspuns la solicitarea de informații cu privire la banii pe care i-a cheltuit România, din 24 februarie 2022 până în prezent, cu asistența medicală oferită gratuit celor aproape 100.000 de ucraineni care se adăpostesc de război în România.

Am primit doar un răspuns de la Casa Națională de Asigurări de Sănătate, în care ni s-au oferit câteva date. Dar pe un ton țâfnos, în care mai mult am fost ironizați și certați.

Explicația pentru această reticență a medicilor este evidentă și din cele două întrebări pe care PRESShub le-a adresat, pe Facebook, românilor: „Credeți că autoritățile române au făcut suficient pentru refugiații ucraineni?” și „Ce efect credeți că au avut refugiații ucraineni asupra economiei și societății românești?”.

Un articol de Răzvan Chiruță și Corina Negrea, pentru PRESShub


Am primit 100 de răspunsuri la prima întrebare și peste 1.700 la a doua întrebare. Foarte multe sunau la fel, variind între cuvintele „dezastru” și „calamitate”, plus îndemnurile „săa plece la ei acasă că i-am ținut pe spatele nostru destul”.

Unii români, cei mai activi pe rețelele de socializare, nu mai au răbdare: prețurile au explodat, economia românească și cea europeană se îndreaptă spre recesiune, guvernul de la București pare mai preocupat de servirea cu bani publici a membrilor de partid și a apropiaților acestora. Războiul declanșat de Putin în Ucraina nu se va termina curând, prin urmare nici situația internațională, europeană și românească nu se va îmbunătăți semnificativ anul acesta.

În vremuri de criză, este căutată întotdeauna o persoană sau un grup către care să se arunce responsabilitatea. Iar propaganda internă, din zona politicienilor populiști sau extremiști, funcționează: vinovații au fost găsiți refugiații ucraineni.


Citește și: Război și cancer. Cum a trecut cel mai cumplit an pentru bolnavii ucraineni aflați în refugiu la Cluj


Nimeni n-a luat locul nimănui, nimeni n-a luat banii nimănui

„Mă văd cumva nevoit să fac o comparație cu ce s-a întâmplat în pandemie. În prima lună de pandemie eram cu toții prieteni și ne ajutam unii pe ceilalți. Din a doua lună au intervenit tot felul de discuții.

Cam așa a fost și în situația aceasta. Inițial a fost un entuziasm teribil, care a durat cam o lună.

Și după lună au apărut discuțiile vizavi de faptul că pacienții din Ucraina ar ocupa locurile altora și ar lua banii, tot felul de povești de astea, care erau neadevăruri repetate.

prof. dr. Patriciu Achimaș-Cadariu, fost ministru al Sănătății, medic specialist la Institutului Oncologic „Prof. dr. Ion Chiricuţă” din Cluj-Napoca (INOCN)

Dar rostogolind niște neadevăruri, la un moment dat sigur că poți să obții o reacție. Nu știu dacă nu a făcut parte dintr-un război hibrid. Nu pot să nu mă gândesc și la chestia asta, fiindcă oamenii de bună credință care veneau în institut înțelegeau ce se întâmplă.

Nimeni n-a luat locul nimănui, nimeni n-a luat banii nimănui”. Explicația de mai sus aparține prof. dr. Patriciu Achimaș-Cadariu, fost ministru al Sănătății, medic specialist la Institutului Oncologic „Prof. dr. Ion Chiricuţă” din Cluj-Napoca (INOCN).

Afirmația profesorului este confirmată de un sondaj realizat de Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Copii (FONC) în rândul refugiaților ucraineni din România, în perioada 2 – 9 septembrie 2022.

[…]

Citește articolul integral în PRESShub


Foto: Inquam Photos / Alex Nicodim


- Publicitate -

spot_img

Cele mai citite

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

De același autor

Ucraina și Rusia – diferențe culturale și o istorie comună

În partea a doua a acestei scurte cercetări legată de diferențele...

Solidaritatea schimbă vieți!

RO Solidaritate este o asociație non-profit care are sub aripa sa...

ROTV Valencia: O nouă etapă în televiziunea românească independentă din Spania

ROTV Valencia, un post de televiziune în limba română independent, cu...

- Sponsorii noștri -

spot_img

Citește și

Ucraina și Rusia – diferențe culturale și o istorie comună

În partea a doua a acestei scurte cercetări legată de diferențele culturale dintre Rusia și Ucraina vom ajunge la, de fapt, niște similitudini. Dar nu, nu cu Rusia, ci cu câteva locații vecine Rusiei. Istoria se rostogolește în timp și ne învață că relațiile de putere sunt date...

Solidaritatea schimbă vieți!

RO Solidaritate este o asociație non-profit care are sub aripa sa protectoare peste 500 de copii din România. Această organizație, creată de un grup de români din Franta în 2019, crează, dezvoltă și implementează un program de educație non-formală prin ateliere în patru domenii de activitate diferite...

ROTV Valencia: O nouă etapă în televiziunea românească independentă din Spania

ROTV Valencia, un post de televiziune în limba română independent, cu sediul în Spania și emisie online, anunță cu entuziasm începutul unui proiect ambițios care vizează să aducă o ofertă diversificată de conținut și să consolideze legătura dintre comunitatea românească și telespectatorii spanioli interesați de România și...

Ucraina nu e Rusia! Diferențe culturale între cele două țări și cât de importantă este limba ucraineană în conflict

În gândirea „populară” și dezinformată din România limba ucraineană este pusă în aceeași familie cu rusa datorită unor paradigme politice și culturale pe care trebuie să învățăm să le depășim. Cea mai puternică armă a regimului lui Putin (îndoctrinarea) a mers mână în mână cu lipsa de...

Concurență acerbă pe piața de telefonie mobilă din Spania

Aproximativ 50 de operatori își împart la această oră piața de telefonie mobilă din Spania. În lupta cu concurența, operatorii mari creează sau achiziționează alte mărci pentru a-și extinde grupul țintă. Pentru un nou venit în Spania este important de știut care sunt principalii operatori de servicii...

Nu toți am știut, nu toți suntem vinovați, nu suntem toți la fel

Acestea sunt doar trei dintre formulele prin care experții în manipulare ai oricărei puteri creează tactici de diversiune pentru a-și ascunde vinovățiile și responsabilitățile. Un editorial de Ciprian Mihali, pentru PRESShub Este un miracol că acest stat mai funcționează: de zeci de ani el este confiscat de rețelele private...