Foarte puțini medici vor să discute despre sprijinul financiar pe care l-a oferit România refugiaților ucraineni. Ne-am lovit de această reticență cu uimire: nu ni s-a mai întâmplat niciodată până acum, în cele peste două decenii de când facem jurnalism, să fim refuzați sau de-a dreptul ignorați de atât de mulți doctori și specialiști.
Nici măcar Ministerul Sănătății nu ne-a răspuns la solicitarea de informații cu privire la banii pe care i-a cheltuit România, din 24 februarie 2022 până în prezent, cu asistența medicală oferită gratuit celor aproape 100.000 de ucraineni care se adăpostesc de război în România.
Am primit doar un răspuns de la Casa Națională de Asigurări de Sănătate, în care ni s-au oferit câteva date. Dar pe un ton țâfnos, în care mai mult am fost ironizați și certați.
Explicația pentru această reticență a medicilor este evidentă și din cele două întrebări pe care PRESShub le-a adresat, pe Facebook, românilor: „Credeți că autoritățile române au făcut suficient pentru refugiații ucraineni?” și „Ce efect credeți că au avut refugiații ucraineni asupra economiei și societății românești?”.
Un articol de Răzvan Chiruță și Corina Negrea, pentru PRESShub
Am primit 100 de răspunsuri la prima întrebare și peste 1.700 la a doua întrebare. Foarte multe sunau la fel, variind între cuvintele „dezastru” și „calamitate”, plus îndemnurile „săa plece la ei acasă că i-am ținut pe spatele nostru destul”.
Unii români, cei mai activi pe rețelele de socializare, nu mai au răbdare: prețurile au explodat, economia românească și cea europeană se îndreaptă spre recesiune, guvernul de la București pare mai preocupat de servirea cu bani publici a membrilor de partid și a apropiaților acestora. Războiul declanșat de Putin în Ucraina nu se va termina curând, prin urmare nici situația internațională, europeană și românească nu se va îmbunătăți semnificativ anul acesta.
În vremuri de criză, este căutată întotdeauna o persoană sau un grup către care să se arunce responsabilitatea. Iar propaganda internă, din zona politicienilor populiști sau extremiști, funcționează: vinovații au fost găsiți refugiații ucraineni.
Citește și: Război și cancer. Cum a trecut cel mai cumplit an pentru bolnavii ucraineni aflați în refugiu la Cluj
„Nimeni n-a luat locul nimănui, nimeni n-a luat banii nimănui”
„Mă văd cumva nevoit să fac o comparație cu ce s-a întâmplat în pandemie. În prima lună de pandemie eram cu toții prieteni și ne ajutam unii pe ceilalți. Din a doua lună au intervenit tot felul de discuții.
Cam așa a fost și în situația aceasta. Inițial a fost un entuziasm teribil, care a durat cam o lună.
Și după lună au apărut discuțiile vizavi de faptul că pacienții din Ucraina ar ocupa locurile altora și ar lua banii, tot felul de povești de astea, care erau neadevăruri repetate.
prof. dr. Patriciu Achimaș-Cadariu, fost ministru al Sănătății, medic specialist la Institutului Oncologic „Prof. dr. Ion Chiricuţă” din Cluj-Napoca (INOCN)
Dar rostogolind niște neadevăruri, la un moment dat sigur că poți să obții o reacție. Nu știu dacă nu a făcut parte dintr-un război hibrid. Nu pot să nu mă gândesc și la chestia asta, fiindcă oamenii de bună credință care veneau în institut înțelegeau ce se întâmplă.
Nimeni n-a luat locul nimănui, nimeni n-a luat banii nimănui”. Explicația de mai sus aparține prof. dr. Patriciu Achimaș-Cadariu, fost ministru al Sănătății, medic specialist la Institutului Oncologic „Prof. dr. Ion Chiricuţă” din Cluj-Napoca (INOCN).
Afirmația profesorului este confirmată de un sondaj realizat de Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Copii (FONC) în rândul refugiaților ucraineni din România, în perioada 2 – 9 septembrie 2022.
Citește articolul integral în PRESShub
Foto: Inquam Photos / Alex Nicodim
