AcasăPerspectiveVine valul conspiraționiștilor și...

Vine valul conspiraționiștilor și în România!

Sub ochii noștri, se întâmplă un fenomen năucitor: susținătorii diverselor teorii ale conspirației (anti-5G, antivaccin, pământ plat, negarea încălzirii globale etc.) își dau mana și reușesc să creeze poduri între ceea ce până acum erau insule, transformând-le într-un adevărat continent ce subminează țesătură societății bazată pe știință și atacând-o în punctul cel mai vulnerabil: gândirea critică, este avertismentul lansat de fizicianul Cristian Presură.

Temerile sale sunt întărite și de profesorul universitar Ciprian Mihali, care arată că apocalipsa credulității de-abia acum urmează să vină. Discursurile conspiraționiste se înmulțesc și se răspândesc, iar cauzele lor pot fi mai complexe decât de imaginăm. De aceea, în fața acestui tsunami al ignoranței voluntare nu par a exista soluții simple.


Într-un articol PRESShub, redactorul-șef al acestei publicații, Răzvan Chiruță, reafirmă avertismentele lansate de cei doi intelectuali cu privire la intensitatea valului conspiraționiștilor ce este pe punctul să se declanșeze în România.

Se văd prin rețelele sociale mișcări subterane de o amplitudine nebănuită

„Valul va veni, iar intensitatea lui ne va lua prin suprindere”, arată Cristian Presură. „Ca și voi, i-am ignorat până acum. Dacă înțeleg bazele mișcării antivaccin (frica de interferență cu propria noastră natură biologică), am acordat puțină atenție negării aselenizării sau teoriei pământului plat.

Ce observă fizicianul este că cei care susțin pământul plat spun și că Pământul are 6.000 de ani, făcând apel la Biblie pentru a atrage aderenți, iar unii din ei sunt și anti-5G, pentru că, desigur, sateliții 5G ai lui Elon Musk n-au cum să existe în pământul plat. Cei care sunt anti-5G sunt în mare parte și antivacciniști, cum se vede pe pagina lor de Facebook. Și uite așa, lanțul continu.

[…]

Partidele politice mari au plătit sume obscene unei mass media lipsită și ea de orice etică

„Cred și eu, asemeni lui Cristian Presură, că apocalipsa credulității de-abia acum urmează să vină. Discursurile conspiraționiste se înmulțesc și se răspândesc, iar cauzele lor pot fi mai complexe decât de imaginăm. De aceea, în fața acestui tsunami al ignoranței voluntare nu par a exista soluții simple”, este și opinia lui Ciprian Mihali, profesor universitar la Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca.

Cel puțin în România, un sistem de educație falimentar, care a renunțat la (dacă a avut vreodată) vocația de a forma cetățeni autonomi și responsabili, integrați în societate, a contribuit din plin la hrănirea din plin a acestui flagel, mai spune profesorul.

[…]

Sentimentul meu este că nu politicile europene sau dificultatea teoriilor științifice au infuzat euroscepticismul și elucubrantele fantezii conspiraționiste, ci tocmai faptul că partidele politice mari au plătit sume obscene unei mass media lipsită și ea de orice etică și responsabilitate pentru a întreține zi de zi, de mulți ani încoace, toate formele posibile și imposibile de credulitate: astrologie, misticism, numerologie, antivaccinism, xenofobie, rasism, fundamentalisme religioase ori de alt fel, discursuri ale urii și naționalismului agresiv, minciuni și abandonări ale formelor de solidaritate și responsabilitate publică”, avertizează Ciprian Mihali.

[…]


Citiți articolul integral în PRESShub:

- Publicitate -

spot_img

Cele mai citite

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

De același autor

Partidul Comasat Român face praf statul de drept

Partidul Comasat Român face praf statul de drept. Modificarea legilor electorale...

INTERVIU Ramona Strugariu, eurodeputat RENEW EUROPE (REPER) – Partea 1

Europarlamentarul Renew Europe, Ramona Strugariu, într-un interviu acordat în exclusivitate, despre...

Construind poduri între literatură și societate

Europa prețuiește cultura și valorile culturale ale societății. Fiecare stat din...

De ce ne temem de Inteligența Artificială?

Perspectivele și provocările Inteligenței Artificiale, în contextul legislației europene în schimbare...

- Sponsorii noștri -

spot_img

Citește și

Partidul Comasat Român face praf statul de drept

Partidul Comasat Român face praf statul de drept. Modificarea legilor electorale în anul alegerilor este un atac la democrația din România. Au trecut câțiva ani de la protestele împotriva lui Liviu Dragnea, însă metehnele hidrei pesediste rămân. Astăzi, cu nefericita complicitate a celor de la PNL (mai puțin...

INTERVIU Ramona Strugariu, eurodeputat RENEW EUROPE (REPER) – Partea 1

Europarlamentarul Renew Europe, Ramona Strugariu, într-un interviu acordat în exclusivitate, despre politici europene și realități românești - partea 1:

Construind poduri între literatură și societate

Europa prețuiește cultura și valorile culturale ale societății. Fiecare stat din blocul comunitar are specificul său cultural, literatura națională fiind un liant pentru cetățeni. Cluj-Napoca a găzduit o conferință despre artă, literatură, puterea educației și a culturii de a contura societatea în care trăim.  Ioana Toloargă și Lena Chilari,...

De ce ne temem de Inteligența Artificială?

Perspectivele și provocările Inteligenței Artificiale, în contextul legislației europene în schimbare și adaptare la noutățile tehnologice a fost tema unei noi dezbateri organizate cu susținerea Renew Europe Group. Conferința a fost organizată la Cluj de către europarlamentarul Ramona Strugariu, alături de apreciați practicieni, experți și profesioniști din industria...

E-guvernare PSD PNL de toți banii. Ajută sau încurcă e-factura business-ul autohton?

Un agricultor, producător de legume, a intrat în direct la Europa FM și a spus, pe șleau, problema lui de adaptare la sistemul digitalizat de facturare instaurat în România de la 1 ianuarie 2024: “Eu nu am multă școală. Cultiv legume și, până acum, scriam factura de mână....

Viitorul european al tinerilor

Grupul politic european Renew Europe, reprezentat de către europarlamentarul Ramona Strugariu, a organizat la Cluj o dezbatere despre viitorul european al tinerilor, despre implicare și crearea de noi oportunități pentru noua generație.  Câteva zeci de persoane, în majoritatea lor tineri, au asistat la dezbatere, în cadrul căreia au...