AcasăPerspectiveRuperte, Tuckere, ia veniți,...

Ruperte, Tuckere, ia veniți, mă, și pe la România (TV)!

Nu știu cum visează vedetele să-și încheie cariera, dar cu siguranță domnul Tucker Carlson, celebrul matador al vorbelor fără rost de la Fox News, n-a crezut nici în coșmarurile sale cele mai negre că va părăsi show ul care l-a făcut celebru molfăind o bucată de pizza. „Strașnică prăbușire” ar fi zis Zorba The Greek, „rușinoasă plecare, fără ceremonii” consideră jurnaliștii americani.

Vinerea trecută, domnul Carlson era în formă, invitatul căzut în admirație! Îi adusese pizza favoritului, direct în studio, tocmai din Pennsylvania; o pizza interstatală, așa cum foarte inspirat a numit-o un jurnalist american! Mânca alături de idolul său și de alte câteva milioane de americani. ” Încă este caldă (pizza – nota mea) a spus Carlson, mestecând, după care a a adăugat „We’ll be back on Monday!” Numai că Monday n-a mai fost, deși promo-ul de ediție fusese făcut și difuzat. În locul celui mai vizionat și mai profitabil show din istoria televiziunii, Tucker Carlson Tonight, a apărut un comunicat corporatist sec: „Fox News Media and Tucker Carlson have agreed to part ways”.

Un articol de Sergiu Toader | Christchurch, Noua Zeelandă (preluare de pe blogul Sergiu’s Disheshttps://sergiutoader.substack.com)


Știm cu toții, fie din experiențele personale, fie din ale apropiaților, că divorțurile sunt rareori exerciții de amicalitate, de generozitate și de bună cuviință. Dar FOX News a prezentat sfârșitul mariajului cu domnul Carlson foarte aproape de varianta idilică! Este foarte posibil ca admiratorii domnului Carlson să creadă acest lucru. În definitiv, la câte cred domniile lor, încă ceva pe deasupra nu le-ar schimba propensiunea pentru inepții și conspirații. Numai că jurnaliștii marilor publicații americane, citând persoane apropiate FOX News, au aflat altă variantă.

Mătrășirea fără glorie a campionului nihilismului compulsiv a fost decisă de Rupert Murdoch însuși, celebrul proprietar al grupului de media NEWS CORP, agreată instantaneu de Lachlan Murdoch, fiul lui Rupert și CEO al FOX CORPORATION, și executată de  Suzanne Scott, CEO al FOX News. Conform acelorași surse, doamna Scott a fost mâna care a sunat și vocea care a vorbit, chiar cu puțin timp înainte de începerea show ului. Atât de simplu și de lipsit de glorie s-a încheiat cariera celui mai profitabil și mai vizionat show de televiziune din lume!

Înainte de a fi jurnalism, televiziunea este o afacere, iar știrile, o simplă convenție între producători și consumatori

Cu o audiență de peste 3.9 milioane și încasări de sute de milioane de dolari, Tucker Carlson Tonight a reușit să capteze mai ales mințile celor care preferă să creadă decât să gândească și a golit buzunarele publicitarilor cărora softurile de media buying le arată că trebuie să cumpere volum, nămol media adică, nu calitate, idei și rațiune. Pentru că mintea, gândirea, raționalitatea nu sunt procese spectaculoase, nu fac audiență, pe când un clei scos din urechi, în direct, oricât de dezgustător vi s-ar părea, sau o minciună sfruntată, oricât de ineptă, da!

Din această perspectivă, a concedierii main asset-ului, decizia domnului Rupert Murdoch pare lăudabilă. Să concediezi vedeta numărul unu, the cow milk sau vaca de produs milioane, așa cum se spune pe americănește, nu este la îndemâna oricui. E ca și cum bunicul Cristea și-ar fi vândut boii cei mai arătoși, pe care cred că îi prețuia mai mult decât pe sine, pentru că boii erau parte integrantă din viața lui. Așa cum alți matadori ai vorbelor au fost și sunt parte integrantă din viața lui Rupert!

Galeria „vacilor de milioane” perindate pe la FOX News este lungă (Glenn Back – 2011, Sarah Palin – 2013, Roger Ailes – 2016, Bill O’Reilly – 2017). Toti acești realizatori și executivi ai FOX News au făcut în primul rând bani, foarte mulți bani, punând în mod fals eticheta de jurnalism pe un produs maro sută la sută. Iar Rupert i-a lăsat să-l servească, să-și facă și ei banii și reputația și apoi să-i dispose. De ce? Pentru că toți ajung în punctul în care încep să producă pagube companiei. Din main assets devin liabilities, iar lui Rupert asta nu-i place.

Înainte de a fi o țară, America este o afacere, iar Rupert a învățat asta foarte bine și a aplicat-o în tot ceea ce face. Înainte de a fi jurnalism, televiziunea este o afacere, iar știrile, o simplă convenție între producători și consumatori! Restul poliloghiei (despre valori, norme, reguli etc) este pentru cercetători, pentru sociologii jurnalismului, nu pentru practicanții zilnici ai abracadabrantei mistificări.

În acest context, cei familiarizați cu subiectul și cu detaliile lui, înțeleg foarte clar că lăudabila inițiativă este doar gestul disperat al afaceristului încolțit, oricât de puternic ar fi el. Banii (plata celor celor 787.5 milioane de dolari pentru Dominion Election System) și frica (groaza că mesajele dintre executivii postului, dintre ei și proprietari vor fi făcute publice de către judecători) l-au metamorfozat pe teribilul tycoon într-un biet șoricel. Care tremură acum și pentru acuzațiile de defăimare aduse de Smartmatic, o altă companie specializată în soft uri de vot electronic, și care cere despăgubiri de 2.7 miliarde de dolari. Erik Connolly, avocatul Smartmatic, a declarat „Dominion’s agreement is a good start, but not the right finishing point.”

Este foarte posibil, deci, ca mai mult de jumătate din profitul Fox News de anul trecut, de 4.2 miliarde, să se scurgă pe apa sâmbetei din buzunarele domnului Rupert Murdoch găurite de gura domnului Tucker Carlson.   

(…) o hazna rupea bilete la intrare și pretindea că e sală de concerte

Numai naivii și-ar putea imagina că gestul concedierii domnului Carlson va antrena schimbări majore de conținut în discursul vulpilor. Așa ceva nu se va întâmpla niciodată! Se schimbă vaca, pardon, asset ul, niciodată grajdul! Ne demonstrează acest lucru nu numai faptele, dar si detaliile din viața profesională a „jurnalismului” practicat în imperiul lui Rupert. Pentru colecționarii de fapte și momente, amintesc doar de celebrul scandal News of the World, tabloidul vechi de 168 de ani, pe care Rupert a fost nevoit să-l închidă în 2011 și să-i concedieze pe toți cei 200 de angajați ai săi. Pentru accesarea și ascultarea ilegală a mesageriei vocale și a telefoanelor, pentru story uri complet inventate și plătite on the spot, pentru șantajarea unor oficiali englezi. Într-un cuvânt pentru că o hazna rupea bilete la intrare și pretindea că e sală de concerte! Desigur, în ovațiile unei gloate pregătite să se amuze și să aplaude la tot răul ce se întâmplă altora. Acesta este doar un episod al „jurnalismului” practicat în imperiul domnului Murdoch! […]

Citiți articolul integral pe blogul Sergiu’s Dishes


- Publicitate -

spot_img

Cele mai citite

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

De același autor

Partidul Comasat Român face praf statul de drept

Partidul Comasat Român face praf statul de drept. Modificarea legilor electorale...

Construind poduri între literatură și societate

Europa prețuiește cultura și valorile culturale ale societății. Fiecare stat din...

De ce ne temem de Inteligența Artificială?

Perspectivele și provocările Inteligenței Artificiale, în contextul legislației europene în schimbare...

- Sponsorii noștri -

spot_img

Citește și

Partidul Comasat Român face praf statul de drept

Partidul Comasat Român face praf statul de drept. Modificarea legilor electorale în anul alegerilor este un atac la democrația din România. Au trecut câțiva ani de la protestele împotriva lui Liviu Dragnea, însă metehnele hidrei pesediste rămân. Astăzi, cu nefericita complicitate a celor de la PNL (mai puțin...

Construind poduri între literatură și societate

Europa prețuiește cultura și valorile culturale ale societății. Fiecare stat din blocul comunitar are specificul său cultural, literatura națională fiind un liant pentru cetățeni. Cluj-Napoca a găzduit o conferință despre artă, literatură, puterea educației și a culturii de a contura societatea în care trăim.  Ioana Toloargă și Lena Chilari,...

De ce ne temem de Inteligența Artificială?

Perspectivele și provocările Inteligenței Artificiale, în contextul legislației europene în schimbare și adaptare la noutățile tehnologice a fost tema unei noi dezbateri organizate cu susținerea Renew Europe Group. Conferința a fost organizată la Cluj de către europarlamentarul Ramona Strugariu, alături de apreciați practicieni, experți și profesioniști din industria...

E-guvernare PSD PNL de toți banii. Ajută sau încurcă e-factura business-ul autohton?

Un agricultor, producător de legume, a intrat în direct la Europa FM și a spus, pe șleau, problema lui de adaptare la sistemul digitalizat de facturare instaurat în România de la 1 ianuarie 2024: “Eu nu am multă școală. Cultiv legume și, până acum, scriam factura de mână....

Viitorul european al tinerilor

Grupul politic european Renew Europe, reprezentat de către europarlamentarul Ramona Strugariu, a organizat la Cluj o dezbatere despre viitorul european al tinerilor, despre implicare și crearea de noi oportunități pentru noua generație.  Câteva zeci de persoane, în majoritatea lor tineri, au asistat la dezbatere, în cadrul căreia au...