AcasăComunitățiJocuri politice „fără frontiere”

Jocuri politice „fără frontiere”

Recent agreatele modificări la Legea Locuinței din 2019 se pare că vor intra treptat în vigoare în Spania începând cu sfârșitul acestui an. Controversatul ei conținut a generat dispute publice intense în ultima săptămână, mai cu seamă că a apărut pe fondul unei acute penurii de locuințe destinate închirierii rezidențiale și efectele ei par a o adânci.

Viitoarele norme de aplicare gravitează în jurul noului concept de „zone tensionate” (zonas tendionadas) definit prin constatare oficială a oricăruia dintre următoarele două criterii statistice:

  • Orice unitate teritorial-administrativă care a înregistrat conform raportului Instituto National Estadistica, în anteriorul an calendaristic, o creștere a nivelului mediu al prețurilor de peste 3%;
  • Costurile derivate cu locuirea (inclusiv ipotecile) din respectiva zonă reprezintă +30% din veniturile medii statistice la nivelul respectivei unități teritorial-administrative.

Ca si prevederile anterioarei variante, noua formă a Legii Locuințelor face demersul legislativ unul extrem de greu de pus în practică. Cum legea în general nu poate fi decât reactivă, există convingerea că imediat vor apărea în piață metode de a evita noile limite impuse. De aceea, demersul poate fi considerat mai mult o tentativă de protejare a actualul partid de guvernamant PSOE față de perspectiva pierderii voturilor sale tradiționale în favoarea VOX, la scrutinul din luna mai.

PSOE pare ca încearcă printr-o lege excesiv de protectivă cu chiriașii, promisă la începutul mandatului și emisă abia la sfârșitul său, să recupereze migrarea bazinului său electoral către vehementul VOX. Mai mult chiar, poate fi interpretată ca amplasarea unei bombe sociale cu efect întârziat care ar putea facilita revenirea la guvernare în cazul înfrângerii sale în alegeri.

Este foarte probabilă această posibilitate din mai multe considerente.

În primul rând pentru că VOX a devenit agreat mai ales de către electoratul din Comunitatea Andalucía (cea mai mare din Spania), unde potențialele „zonas tensionadas” abundă, mai cu seamă în jurul oraselor Málaga, Sevilla, Granada, Cadiz, Córdoba și Almería. Apoi pentru că eventuala nouă coaliție guvernamentală anti-PSOE va cataliza ușor partidele naționaliste din Catalunya și País Vasco, unde deja primul criteriu al noii forme a Legii Locuințelor a depășit în 2022 chiar și pragul de 5% anterior prevăzut în 2019.

Totodată, gradul de colectare a impozitelor pe veniturile obținute din cedarea dreptului de folosință a proprietăților nu a depășit niciodată nivelul de 25% în Spania, iar inflația generează constant diminuarea disponibilităților reale ale unui buget de stat dedicat în proporție de +50% asistenței sociale de tot soiul.

Și mai ales pentru că mandatul ultimului președinte INE (Institutul de Statistică Spaniol) desemnat de Consiliul de Miniștri al PSOE va continua încă un an după alegerile din luna mai 2023.

Laurențiu Stan (Elche, Spania)

- Publicitate -

spot_img

Cele mai citite

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

De același autor

Partidul Comasat Român face praf statul de drept

Partidul Comasat Român face praf statul de drept. Modificarea legilor electorale...

INTERVIU Ramona Strugariu, eurodeputat RENEW EUROPE (REPER) – Partea 1

Europarlamentarul Renew Europe, Ramona Strugariu, într-un interviu acordat în exclusivitate, despre...

Construind poduri între literatură și societate

Europa prețuiește cultura și valorile culturale ale societății. Fiecare stat din...

De ce ne temem de Inteligența Artificială?

Perspectivele și provocările Inteligenței Artificiale, în contextul legislației europene în schimbare...

- Sponsorii noștri -

spot_img

Citește și

Partidul Comasat Român face praf statul de drept

Partidul Comasat Român face praf statul de drept. Modificarea legilor electorale în anul alegerilor este un atac la democrația din România. Au trecut câțiva ani de la protestele împotriva lui Liviu Dragnea, însă metehnele hidrei pesediste rămân. Astăzi, cu nefericita complicitate a celor de la PNL (mai puțin...

INTERVIU Ramona Strugariu, eurodeputat RENEW EUROPE (REPER) – Partea 1

Europarlamentarul Renew Europe, Ramona Strugariu, într-un interviu acordat în exclusivitate, despre politici europene și realități românești - partea 1:

Construind poduri între literatură și societate

Europa prețuiește cultura și valorile culturale ale societății. Fiecare stat din blocul comunitar are specificul său cultural, literatura națională fiind un liant pentru cetățeni. Cluj-Napoca a găzduit o conferință despre artă, literatură, puterea educației și a culturii de a contura societatea în care trăim.  Ioana Toloargă și Lena Chilari,...

De ce ne temem de Inteligența Artificială?

Perspectivele și provocările Inteligenței Artificiale, în contextul legislației europene în schimbare și adaptare la noutățile tehnologice a fost tema unei noi dezbateri organizate cu susținerea Renew Europe Group. Conferința a fost organizată la Cluj de către europarlamentarul Ramona Strugariu, alături de apreciați practicieni, experți și profesioniști din industria...

E-guvernare PSD PNL de toți banii. Ajută sau încurcă e-factura business-ul autohton?

Un agricultor, producător de legume, a intrat în direct la Europa FM și a spus, pe șleau, problema lui de adaptare la sistemul digitalizat de facturare instaurat în România de la 1 ianuarie 2024: “Eu nu am multă școală. Cultiv legume și, până acum, scriam factura de mână....

Viitorul european al tinerilor

Grupul politic european Renew Europe, reprezentat de către europarlamentarul Ramona Strugariu, a organizat la Cluj o dezbatere despre viitorul european al tinerilor, despre implicare și crearea de noi oportunități pentru noua generație.  Câteva zeci de persoane, în majoritatea lor tineri, au asistat la dezbatere, în cadrul căreia au...