La Revoluția din decembrie 1989, de la care se împlinesc în aceste zile 33 de ani, una dintre primele acțiuni ale revoluționarilor a fost decuparea stemei comuniste a Republicii Socialiste România (RSR) de pe steagul românesc. Nu știu cine a fost primul care a rupt cu furie stema din drapel, dar steagul prin care se vedea cerul a rămas pentru noi, cei care am trecut prin dictatura ceaușistă, un simbol al libertății. Revoluționarii de atunci, cei care au ieșit în stradă împotriva dictaturii comuniste, cei care au luptat și au murit pentru libertate, au îndepărtat pur și simplu simbolul comunist de pe tricolor pentru a se delimita de tot ceea ce stema reprezenta în acea perioadă: dictatură, opresiune și tiranie.
De mai bine de un an de zile ne uităm la așa-zisele proteste AUR în care niște indivizi flutură un steag tricolor cu stema unui partid. Este o tentativă de confiscare nepermisă a unui simbol național, unul care contează pentru toți cetățenii români, nu doar pentru membrii sau susținătorii acestui partid extremist, care s-a făcut cunoscut îndeosebi prin agresivitate și violență. Este de neînțeles cum – sau de ce – li se permite din punct de vedere legal acest gest de confiscare a simbolurilor românești în numele unor valori valabile doar pentru membrii și susținătorii lor de partid.
Aceasta este, de fapt, partea veroasă a procesului. Inscripționarea drapelului cu sigla proprie – și tot felul de embleme – transformă steagul național într-un simplu element vizual de propagandă politică. Manevra deturnării valorii simbolice a drapelului național a devenit o evidentă campanie de imagine, foarte agresivă de altfel, prin care se sugerează ideea că principiile pe care funcționează acest partid, oricare ar fi ele, ar fi ale tuturor. Scopul este unul pur propagandistic, și anume acela de a suprapune politic imaginea AUR peste simbolurile oficiale, care vorbesc despre identitatea unui popor și valorile lui recunoscute în lege și Constituție.
AUR a transformat semnificația și simbolistica drapelului românesc în propria sa campanie publicitară, inscripționându-l cu tot ceea ce consideră ei că le-ar aduce puncte electorale. Reacția oamenilor obisnuiți începe să devină una de respingere din cauza folosirii excesive și fără discernământ a tricolorului pătat de tot felul de imagini pe care AUR le comandă și desenează, astfel încât drapelul capturat ajunge să fie perceput ca fiind „steagul AUR”.
Valoarea simbolică a tricolorului este universală, pentru toți cetățenii români, oriunde s-ar afla și indiferent de orientarea politică pe care aceștia o au. Acesta nu poate fi instrumentat de către un partid ca fiind o achiziție proprie și niciunui partid politic nu poate să i se permită modificarea și inscripționarea acestuia în scop electoral.
Petiția pe care am inițiat-o, împreună cu semnăturile strânse în această săptămână, va fi trimisă Ministerului Administrației Publice, cel care prin lege are obligația de a stabili măsurile necesare în cazul constatării încălcării legislației în această privință.
Daniela Hering – Stockholm, Suedia