În vara acestui an, am organizat un Maraton al Educației online, ca răspuns la simulacrele de consultări realizate de fostul ministru Sorin Cîmpeanu în jurul proiectelor legilor educației.
Am dorit atunci și am reușit să invităm un număr foarte mare de bărbați și femei să dezbată despre probleme școlii și universității românești, într-un cadru liber, necontrolat politic, în care să poată fi auzite cele mai diverse voci. Au fost atunci peste o sută de intervenții în cele două zile, în care oamenii și-au făcut pur și simplu curajul de a vorbi public despre ce nu merge în educație și ce ar trebui făcut.
Ciprian Mihali
La două luni de la acel eveniment, avem acum ambiția de a organiza un nou maraton. Este vorba acum de Maratonul Educației Civice, pe durata căruia vrem să dăm cuvântul celor mai importanți actori ai societății noastre de mâine, tinerii. De altfel, ei înșiși au stabilit 12 teme de dezbatere:
- De ce-aș pleca? De ce aș mai rămâne? Tinerii și emigrarea
- Școala pregătește genii neînțelese sau cetățeni în societate?
- Și totuși, de ce ne lăsăm de școală? Despre durerea abandonului școlar?
- Bullying-ul și suferința nespusă
- Educația sexuală – sperietoare sau necesitate?
- Lumea digitală: binecuvântare sau blestem?
- Gamingul – carieră de viitor sau doar un alt viciu?
- Cât de mult ne privesc schimbările climatice?
- „Winter is coming”: tinerii, inflația, criza economică și energetică
- Cum creștem rata de participare la vot a tinerilor din România și din Europa?
- Voluntariat și/sau implicare politică?
- Unde sunt tinerii din satele românești?
Îi invit așadar pe toți tinerii între 16 și 35 de ani să-și facă mai mult curaj și să vină să vorbească despre oricare dintre aceste lucruri care îi privesc. Că fac parte dintr-un partid politic sau că nu vor să intre în politică, nu contează. Că sunt activi civic sau nu, că se gândesc să rămână sau să plece, la fel nu contează. Elevi, studenți, profesori, muncitori, șomeri, orice religie, orice rasă, orice gen.
Îi invit și pe cei mai mari să li se alăture și să intre în dialog cu ei. Să se facă auziți și să devină parte a schimbării în bine a acestei țări, oriunde s-ar afla, în țară sau în străinătate. Să nu creadă că nu contează, ci să adune vorbă cu vorbă, să se strângă unii lângă alții și să nu mai îngăduie să le fie confiscate cuvântul și viitorul.
Ne vedem așadar pe 12 noiembrie, începând cu ora 9.00, pe Zoom, la Maratonul Educației Civice.