AcasăLumeaDin țarăConstanța vs. Rotterdam. Cifrele...

Constanța vs. Rotterdam. Cifrele care arată de ce este o exagerare că olandezii se tem de portul românesc

Cristian Păun, profesor universitar la Academia de Studii Economice (ASE) din București, demontează o teorie vehiculată în spațiul public, potrivit căreia Olanda se opune intrării României în Schengen din cauza concurenței pe care Portul Constanța ar face-o Portului Rotterdam, scrie PRESShub.

Într-o postare pe pagina sa de Facebook, Cristian Păun, profesor la Facultatea de Relaţii Economice Internaţionale a ASE București, prezintă o comparație între transportul de containere între primele trei porturi din UE și Portul Constanța.

Potrivit datelor din 2021, Portul Rotterdam a avut un trafic de 15 milioane TEU*, în timp ce Constanța – 0,6 mil. TEU.

„Una dintre cele mai amuzante replici la faptul că Olanda nu ne vrea în Schengen e cea legată de Portul Constanța. Că nu vor olandezii, vezi Doamne, să îi concurăm cu «marele» nostru port de la Marea Neagră. Că le stricăm socotelile și că toată lumea globală se va roti cu susul în jos și va veni către acest port al dacilor liberi.

Las o poză sugestivă pentru dacii noștri liberi ca să vedeți diferențele. Am ales o manieră grafică mai ușor de înțeles, pe limba dacilor liberi. Am luat în calcul doar transportul de containere (cel mai important pentru un port cu deschidere internațională), în milioane TEU.

Ca idee, primele trei porturi din UE totalizează cam cât 50 de porturi Constanța la un loc. Datele ar fi cam așa, ca să știți cum am construit graficul (datele sunt anuale, anul 2021):

  • Rotterdam (Olanda) – 15 mil. TEU
  • Hamburg (Germania): 8,7 mil. TEU
  • Antwerp (Belgia): 6 mil. TEU
  • Constanța (România): 0,6 mil. TEU)

Constanța nu se regăsește nici măcar între primele 10 porturi din UE”, a explicat Cristian Păun.

Profesorul universitar subliniază faptul că, pentru Portul Constanța, traficul e în scădere constantă de la an la an, de la 711.000 TEU în 2016 la 632.000 TEU în 2021.

„Am pierdut cam 1,5 – 2% din trafic pe an, în condițiile în care PIB-ul a «duduit» în bună măsură în acești ani”, a semnalat Cristian Păun.


  • Notă: TEU este o unitate statistică bazată pe un container ISO cu o lungime de 20 picioare (6,10 m) care oferă o măsură standardizată a containerelor de diferite capacități și descrie capacitatea navelor sau terminalelor de containere. Un container ISO de 20 picioare este egal cu 1 TEU.

(Sursa: Glosar de termeni din domeniul statisticii transporturilor – Document pregătit de către Grupul de lucru intersecretarial privind statistica transporturilor Eurostat, ITF, CEE-ONU)


Articol preluat din PRESShub:

- Publicitate -

spot_img

Cele mai citite

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

De același autor

Ucraina și Rusia – diferențe culturale și o istorie comună

În partea a doua a acestei scurte cercetări legată de diferențele...

Solidaritatea schimbă vieți!

RO Solidaritate este o asociație non-profit care are sub aripa sa...

ROTV Valencia: O nouă etapă în televiziunea românească independentă din Spania

ROTV Valencia, un post de televiziune în limba română independent, cu...

- Sponsorii noștri -

spot_img

Citește și

Ucraina și Rusia – diferențe culturale și o istorie comună

În partea a doua a acestei scurte cercetări legată de diferențele culturale dintre Rusia și Ucraina vom ajunge la, de fapt, niște similitudini. Dar nu, nu cu Rusia, ci cu câteva locații vecine Rusiei. Istoria se rostogolește în timp și ne învață că relațiile de putere sunt date...

Solidaritatea schimbă vieți!

RO Solidaritate este o asociație non-profit care are sub aripa sa protectoare peste 500 de copii din România. Această organizație, creată de un grup de români din Franta în 2019, crează, dezvoltă și implementează un program de educație non-formală prin ateliere în patru domenii de activitate diferite...

ROTV Valencia: O nouă etapă în televiziunea românească independentă din Spania

ROTV Valencia, un post de televiziune în limba română independent, cu sediul în Spania și emisie online, anunță cu entuziasm începutul unui proiect ambițios care vizează să aducă o ofertă diversificată de conținut și să consolideze legătura dintre comunitatea românească și telespectatorii spanioli interesați de România și...

Ucraina nu e Rusia! Diferențe culturale între cele două țări și cât de importantă este limba ucraineană în conflict

În gândirea „populară” și dezinformată din România limba ucraineană este pusă în aceeași familie cu rusa datorită unor paradigme politice și culturale pe care trebuie să învățăm să le depășim. Cea mai puternică armă a regimului lui Putin (îndoctrinarea) a mers mână în mână cu lipsa de...

Concurență acerbă pe piața de telefonie mobilă din Spania

Aproximativ 50 de operatori își împart la această oră piața de telefonie mobilă din Spania. În lupta cu concurența, operatorii mari creează sau achiziționează alte mărci pentru a-și extinde grupul țintă. Pentru un nou venit în Spania este important de știut care sunt principalii operatori de servicii...

Nu toți am știut, nu toți suntem vinovați, nu suntem toți la fel

Acestea sunt doar trei dintre formulele prin care experții în manipulare ai oricărei puteri creează tactici de diversiune pentru a-și ascunde vinovățiile și responsabilitățile. Un editorial de Ciprian Mihali, pentru PRESShub Este un miracol că acest stat mai funcționează: de zeci de ani el este confiscat de rețelele private...