AcasăLumeaDin țarăConstanța vs. Rotterdam. Cifrele...

Constanța vs. Rotterdam. Cifrele care arată de ce este o exagerare că olandezii se tem de portul românesc

Cristian Păun, profesor universitar la Academia de Studii Economice (ASE) din București, demontează o teorie vehiculată în spațiul public, potrivit căreia Olanda se opune intrării României în Schengen din cauza concurenței pe care Portul Constanța ar face-o Portului Rotterdam, scrie PRESShub.

Într-o postare pe pagina sa de Facebook, Cristian Păun, profesor la Facultatea de Relaţii Economice Internaţionale a ASE București, prezintă o comparație între transportul de containere între primele trei porturi din UE și Portul Constanța.

Potrivit datelor din 2021, Portul Rotterdam a avut un trafic de 15 milioane TEU*, în timp ce Constanța – 0,6 mil. TEU.

„Una dintre cele mai amuzante replici la faptul că Olanda nu ne vrea în Schengen e cea legată de Portul Constanța. Că nu vor olandezii, vezi Doamne, să îi concurăm cu «marele» nostru port de la Marea Neagră. Că le stricăm socotelile și că toată lumea globală se va roti cu susul în jos și va veni către acest port al dacilor liberi.

Las o poză sugestivă pentru dacii noștri liberi ca să vedeți diferențele. Am ales o manieră grafică mai ușor de înțeles, pe limba dacilor liberi. Am luat în calcul doar transportul de containere (cel mai important pentru un port cu deschidere internațională), în milioane TEU.

Ca idee, primele trei porturi din UE totalizează cam cât 50 de porturi Constanța la un loc. Datele ar fi cam așa, ca să știți cum am construit graficul (datele sunt anuale, anul 2021):

  • Rotterdam (Olanda) – 15 mil. TEU
  • Hamburg (Germania): 8,7 mil. TEU
  • Antwerp (Belgia): 6 mil. TEU
  • Constanța (România): 0,6 mil. TEU)

Constanța nu se regăsește nici măcar între primele 10 porturi din UE”, a explicat Cristian Păun.

Profesorul universitar subliniază faptul că, pentru Portul Constanța, traficul e în scădere constantă de la an la an, de la 711.000 TEU în 2016 la 632.000 TEU în 2021.

„Am pierdut cam 1,5 – 2% din trafic pe an, în condițiile în care PIB-ul a «duduit» în bună măsură în acești ani”, a semnalat Cristian Păun.


  • Notă: TEU este o unitate statistică bazată pe un container ISO cu o lungime de 20 picioare (6,10 m) care oferă o măsură standardizată a containerelor de diferite capacități și descrie capacitatea navelor sau terminalelor de containere. Un container ISO de 20 picioare este egal cu 1 TEU.

(Sursa: Glosar de termeni din domeniul statisticii transporturilor – Document pregătit de către Grupul de lucru intersecretarial privind statistica transporturilor Eurostat, ITF, CEE-ONU)


Articol preluat din PRESShub:

- Publicitate -

spot_img

Cele mai citite

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

De același autor

Partidul Comasat Român face praf statul de drept

Partidul Comasat Român face praf statul de drept. Modificarea legilor electorale...

INTERVIU Ramona Strugariu, eurodeputat RENEW EUROPE (REPER) – Partea 1

Europarlamentarul Renew Europe, Ramona Strugariu, într-un interviu acordat în exclusivitate, despre...

Construind poduri între literatură și societate

Europa prețuiește cultura și valorile culturale ale societății. Fiecare stat din...

De ce ne temem de Inteligența Artificială?

Perspectivele și provocările Inteligenței Artificiale, în contextul legislației europene în schimbare...

- Sponsorii noștri -

spot_img

Citește și

Partidul Comasat Român face praf statul de drept

Partidul Comasat Român face praf statul de drept. Modificarea legilor electorale în anul alegerilor este un atac la democrația din România. Au trecut câțiva ani de la protestele împotriva lui Liviu Dragnea, însă metehnele hidrei pesediste rămân. Astăzi, cu nefericita complicitate a celor de la PNL (mai puțin...

INTERVIU Ramona Strugariu, eurodeputat RENEW EUROPE (REPER) – Partea 1

Europarlamentarul Renew Europe, Ramona Strugariu, într-un interviu acordat în exclusivitate, despre politici europene și realități românești - partea 1:

Construind poduri între literatură și societate

Europa prețuiește cultura și valorile culturale ale societății. Fiecare stat din blocul comunitar are specificul său cultural, literatura națională fiind un liant pentru cetățeni. Cluj-Napoca a găzduit o conferință despre artă, literatură, puterea educației și a culturii de a contura societatea în care trăim.  Ioana Toloargă și Lena Chilari,...

De ce ne temem de Inteligența Artificială?

Perspectivele și provocările Inteligenței Artificiale, în contextul legislației europene în schimbare și adaptare la noutățile tehnologice a fost tema unei noi dezbateri organizate cu susținerea Renew Europe Group. Conferința a fost organizată la Cluj de către europarlamentarul Ramona Strugariu, alături de apreciați practicieni, experți și profesioniști din industria...

E-guvernare PSD PNL de toți banii. Ajută sau încurcă e-factura business-ul autohton?

Un agricultor, producător de legume, a intrat în direct la Europa FM și a spus, pe șleau, problema lui de adaptare la sistemul digitalizat de facturare instaurat în România de la 1 ianuarie 2024: “Eu nu am multă școală. Cultiv legume și, până acum, scriam factura de mână....

Viitorul european al tinerilor

Grupul politic european Renew Europe, reprezentat de către europarlamentarul Ramona Strugariu, a organizat la Cluj o dezbatere despre viitorul european al tinerilor, despre implicare și crearea de noi oportunități pentru noua generație.  Câteva zeci de persoane, în majoritatea lor tineri, au asistat la dezbatere, în cadrul căreia au...