AcasăPerspectiveWelcome home, Queen. Rest...

Welcome home, Queen. Rest in peace!

Am plecat pe întuneric de acasă cu Adrian, îmbrăcați gros, cu mâncare și tot ce am considerat că ne mai trebuia. Când am început să ne alăturăm celorlalți oameni care mergeau în tăcere spre Long Walk, amândoi ne-am luat de mână și ne-am strâns tare, tare. Se simțea emotia, se simțea deja că ajunsesem într-un loc unde vom gândi și simți la unison cu mii de alți oameni.

Am trecut imediat de filtrele de securitate și foarte repede ne-am găsit locul dorit: lângă balustradă, dar și lângă ecranele imense care urmau să transmită în direct ceremonia de la Londra.

Ne-am salutat „vecinii” și imediat am intrat în vorbă cu ei, de parcă ne știam de-o viață. Ne-am povestit unii altora ce avem prin bagaje, în caz că i se face cuiva sete sau foame și dorește ceva ce nu are la el. Ni s-au alăturat și alții, cărora de comun acord cu întreaga linie de oameni de lângă garduri le făceam loc lângă noi, restrângându-ne cât mai mult.

Au venit apoi și prieteni, vecini, cunoștințe, colegi de școală, am avut un mic grup cu care ne-am petrecut, iată, zece ore pe care sincer nu le-am simțit deloc apăsătoare. Nici frigul și umezeala dimineții și nici soarele și căldura de mai târziu nu ne-au deranjat.

Orele până la începerea ceremoniei de la Londra au trecut ușor: priveam la cei care continuau să vină, ne uitam la copiii care se adunaseră natural undeva în spate ca să bată mingea (ba vreo doi mai curajosi se cîțăraseră în copaci de unde le aruncau castane celor de jos). Unii râdeau, alții mai micuți plângeau, toată lumea forfotea ici-colo după o cafea sau la toaletă.

Nu știu exact când a început transmisiunea de la Londra, pentru că nu ne uitam mereu la ecran și pentru că telefoanele au fost complet inutilizabile (nu am putut trimite nici măcar un mesaj text între orele 10:00 și 15:00 – și da, cred că a fost un bruiaj intenționat din motive de securitate), însă știu că la un moment dat am ridicat privirea spre ecran pentru că în jur se făcuse o liniște absolută. Fără avioane, fără vorbe, până și micuții se liniștiseră brusc: Regina intrase în Westminster Abbey și din boxele ecranelor răsuna până la noi un cor sublim.

Și uite așa, din toată pălăvrageala și glumele de până atunci, ne-am amintit cu toții la unison de ce suntem acolo. S-a instalat tristețea în aer… și nu am mai scăpat de ea până la final.

Au urmat momente în care am murmurat cu toții imnul, momente în care am privit spre înșiruirea organizată și spectaculoasă a trupelor, momente în care am aplaudat defilarea altor trupe. Dar, din momentul în care cu toții am realizat că a început finalul, nimic nu a mai fost la fel.

Când cineva din spate a strigat că vede pe ecrane cortegiul la câțiva kilometri distanță de noi, ne-am împachetat cu toții ce aveam înșirat pe jos după atâtea ore petrecute acolo și ne-am ridicat să ne luăm adio.

Am convenit că toți copiii care erau mai în spate să treacă în primul rand, și fiecare dintre noi a luat unul „în primire”. Pentru că, spunea un domn de lângă mine, „ei trebuie să vadă, să își amintească și de Regină și de noi, că îi punem pe primul loc, să facă și ei la fel”. Din stânga, prietena mea spunea cuiva „sunt aici, unde să fiu? Țara asta mie mi-a oferit totul, absolut totul, nu puteam să fiu altundeva…”. O alta, din dreapta, ne împărțea tăcut șervețele dintr-un pachețel.

Și au început să curgă. Soldați călare, soldați scoțieni, soldați din marină, puteai arunca o monedă pe jos și ai fi auzit-o căzând dintr-un capăt în altul al imensei alei. Nu știu cum să vă descriu acele momente decât spunându-vă că nu am avut nicio metodă prin care să reușesc să îmi opresc lacrimile. Curgeau pur și simplu, pe obrajii tuturor.

Ajuns în dreptul nostru, dricul s-a oprit preț de câteva secunde, pentru a se depărta de soldații pe care îi ajunsese din urmă. Și, plângând, am zâmbit toți: Regina stătuse un pic lângă noi, pe ultimul său drum.

Pe ultimul său drum spre Windsor, printre sutele de mii de buchete pe care cu toții le-am lăsat acolo de zece zile, pe lângă sărmanul său căluț care o aștepta, pe lângă corgie care probabil îi simt lipsa, Regina a ajuns acum acasă lângă mama, tatăl și mult iubitul său soț.

Welcome home, Queen. Rest in peace. And thank you, for everything ❤️

Claudia Guțulescu (Anglia)


- Publicitate -

spot_img

Cele mai citite

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

De același autor

Ucraina și Rusia – diferențe culturale și o istorie comună

În partea a doua a acestei scurte cercetări legată de diferențele...

Solidaritatea schimbă vieți!

RO Solidaritate este o asociație non-profit care are sub aripa sa...

ROTV Valencia: O nouă etapă în televiziunea românească independentă din Spania

ROTV Valencia, un post de televiziune în limba română independent, cu...

- Sponsorii noștri -

spot_img

Citește și

Ucraina și Rusia – diferențe culturale și o istorie comună

În partea a doua a acestei scurte cercetări legată de diferențele culturale dintre Rusia și Ucraina vom ajunge la, de fapt, niște similitudini. Dar nu, nu cu Rusia, ci cu câteva locații vecine Rusiei. Istoria se rostogolește în timp și ne învață că relațiile de putere sunt date...

Solidaritatea schimbă vieți!

RO Solidaritate este o asociație non-profit care are sub aripa sa protectoare peste 500 de copii din România. Această organizație, creată de un grup de români din Franta în 2019, crează, dezvoltă și implementează un program de educație non-formală prin ateliere în patru domenii de activitate diferite...

ROTV Valencia: O nouă etapă în televiziunea românească independentă din Spania

ROTV Valencia, un post de televiziune în limba română independent, cu sediul în Spania și emisie online, anunță cu entuziasm începutul unui proiect ambițios care vizează să aducă o ofertă diversificată de conținut și să consolideze legătura dintre comunitatea românească și telespectatorii spanioli interesați de România și...

Ucraina nu e Rusia! Diferențe culturale între cele două țări și cât de importantă este limba ucraineană în conflict

În gândirea „populară” și dezinformată din România limba ucraineană este pusă în aceeași familie cu rusa datorită unor paradigme politice și culturale pe care trebuie să învățăm să le depășim. Cea mai puternică armă a regimului lui Putin (îndoctrinarea) a mers mână în mână cu lipsa de...

Concurență acerbă pe piața de telefonie mobilă din Spania

Aproximativ 50 de operatori își împart la această oră piața de telefonie mobilă din Spania. În lupta cu concurența, operatorii mari creează sau achiziționează alte mărci pentru a-și extinde grupul țintă. Pentru un nou venit în Spania este important de știut care sunt principalii operatori de servicii...

Nu toți am știut, nu toți suntem vinovați, nu suntem toți la fel

Acestea sunt doar trei dintre formulele prin care experții în manipulare ai oricărei puteri creează tactici de diversiune pentru a-și ascunde vinovățiile și responsabilitățile. Un editorial de Ciprian Mihali, pentru PRESShub Este un miracol că acest stat mai funcționează: de zeci de ani el este confiscat de rețelele private...