AcasăEditorialNecesitatea unei dezbateri reale...

Necesitatea unei dezbateri reale pe proiectele de legi ale educației

Profesorii din toată țara, din învățământul preuniversitar și din cel universitar, au putut să constate deja în ce fel se vor desfășura „dezbaterile” pe marginea proiectelor de legi educației.

Din păcate pentru inițiatori, animați fără îndoială de bune intenții, acest simulacru de dezbatere a demonstrat că între declarațiile triumfaliste ale ministrului Cîmpeanu – ornate cu multe cifre, procente și milioane de euro, cu mulți termeni sofisticați – și realitățile din școlile românești există o prăpastie pe care aceste proiecte de lege mai mult o adâncesc decât o astupă.


Deși este vacanță, deși oamenii sunt plecați în concediu, peste o mie de profesori au asistat în această seară la „dezbatere”, ceea ce dovedește că interesul față de aceste proiecte este uriaș, că profesorii se confruntă cu probleme cât se poate de reale, probleme care nu sunt nicidecum soluționate în proiectele de lege.

Interesul profesorilor pentru o dezbatere care nu a fost de fapt o dezbatere mai dovedește că perioada aleasă și durata aleasă pentru aceasta sunt (deliberat sau nu) absolut descurajatoare.

Aceste proiecte de legi, dacă vor fi adoptate, vor afecta viața societății românești pentru mulți ani de acum înainte, poate pentru decenii. Urmările sale vor fi uriașe pentru copiii noștri și pentru toate generațiile ce vin. Ministrul și echipa lui trebuie să fie conștienți de acest lucru și să nu trateze o astfel de inițiativă în cheie politicianistă, ca un as din mânecă pentru viitoare candidaturi sau funcții.

De aceea, consider încă o dată că perioada aleasă pentru această dezbatere, în plin sezon estival, precum și durata ei, de doar șase săptămâni, este o jignire adusă corpului profesoral și mediului educațional din România.

Sunt în joc prea multe lucruri care ne decid viitorul ca să le putem expedia prin astfel de spectacole întru gloria unei echipe ministeriale și prin mărunte modificări de formă pe care le-ar obține unii sau alții, legitimând astfel demersul ministrului. Ambele proiecte de lege (deja o primă întrebare: de ce două și nu unul singur?) conțin numeroase capcane și „bombe” cu efect întârziat, care trebuie lămurite, dezamorsate, pentru a împiedica prăbușirea și mai accentuată a școlii românești.

Nu avem dreptul moral de a face experimente propagandistice pe generațiile ce vin. Nu există o mie de viitoruri posibile, ci există o rută a demnității, a cinstei, a accesului nediscriminatoriu la cunoaștere prin care această societate poate progresa. Iar aceste repere nu par să fie satisfăcute îndeajuns de proiectele propuse.

Fac, prin urmare, un apel la toți profesorii din România să pună o presiune cât mai mare pe ministerul Educației, pe guvern, pe parlamentari, pe mass media, pentru a obține condiții favorabile pentru o dezbatere autentică, în care toate vocile să poată fi auzite, în care să existe disponibilitate de a asculta și mai ales de a interveni acolo unde ideile din proiecte sunt periculoase.

Nu există nicio urgență (în afară de una politic-electorală) pentru adoptarea acestor proiecte, prin urmare se impune prelungirea pentru o perioadă rezonabilă a duratei de consultare publică în jurul proiectelor de legi ale educației. E vital pentru sănătatea acestei națiuni ca asemenea proiecte să fie adoptate, dacă nu cu un consens social, măcar cu o largă majoritate. Pentru că viitorul acestei țări ne privește pe toți, nu doar pe „experții” care au scris proiectele.

Ciprian Mihali


- Publicitate -

spot_img
spot_img

Cele mai citite

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

De același autor

România și Transnistria: O datorie neîmplinită

Între anii 1990 și 2019, populația Transnistriei a scăzut de la...

Erdoğan versus Assad – game over

Imediat după 7 octombrie 2023 am scris un articol intitulat “Netanyahu...

Wind of Change: Germania la 35 de ani de la căderea Zidului

Început de decembrie 2024 - nu doar România se află la...

Profeții noilor ultranaționalisme: de la AfD și Höcke la Călin Georgescu

Ce a lipsit scenei politice românești în ultimii 35 de ani?...

- Sponsorii noștri -

spot_img

Citește și

România și Transnistria: O datorie neîmplinită

Între anii 1990 și 2019, populația Transnistriei a scăzut de la aproximativ 706.000 la 465.000 de locuitori. Acest declin este atribuit unor factori precum emigrația, natalitatea scăzută și îmbătrânirea populației. Un recensământ oficial nu a mai fost făcut din 2015, însă Comitetul de Statistică din Transnistria publică ocazional...

Erdoğan versus Assad – game over

Imediat după 7 octombrie 2023 am scris un articol intitulat “Netanyahu vs. Hamas: game over?” Acum, un an mai târziu, scriu iarăși despre o confruntare din Orientul Mijlociu, fără a mai adăuga vreun semn al întrebării. De această dată, în ziua de 7 decembrie 2024, Recep Tayyip...

Wind of Change: Germania la 35 de ani de la căderea Zidului

Început de decembrie 2024 - nu doar România se află la răscruce de vânturi: și Germania (surprinzător, dar adevărat), trece printr-o perioadă tulbure. Volkswagen este în cădere liberă, guvernul a căzut deja, coaliția s-a destrămat, iar alegerile din februarie sunt așteptate cu neliniște - partidul de extremă...

Profeții noilor ultranaționalisme: de la AfD și Höcke la Călin Georgescu

Ce a lipsit scenei politice românești în ultimii 35 de ani? In mod decisiv, figura unui profet. Un prooroc al unei glorii viitoare, atât de râvnite… Călin Georgescu a ajuns pe nesimțite în turul 2 al alegerilor prezidențiale din România anului 2024. Incredibil, dar adevărat. Un candidat ce...

Strigătul neputincios al unui fost votant român

Îmi recunosc neputinţa. Ieri după-amiază, când au început să curgă apelurile către cei din diaspora canadiană şi americană să meargă să o voteze pe Elena Lasconi, am simţit pentru prima data şocul ca un pumn în plex. Dar nu am putut face nimic, iar cum nu am...

Călin Georgescu, o ascensiune enigmatică

Prima oară am auzit de Călin Georgescu în 2014, urmărind dezbaterile think-tank-ului elitist reunit sub numele „Clubul de la Roma” și care ajunsese pe atunci cel mai vizibil for mondial ce propunea printre altele Distributismul ca alternativă la Capitalism pentru evitarea întoarcerii la Socialism. O alternativă valoroasă...