Inițiativa legislativă a Siminei Tulbure, deputată REPER de Diaspora, privind integrarea elevilor anterior școlarizați în străinătate în sistemul educațional din România, este susținută de Ministerul Educației, se arată într-un comunicat al Birului de presă REPER. Proiectul urmează să fie votat în plenul Senatului, cameră decizională.
„Copiii care revin acasă au nevoie de sprijin pentru a se integra şi profesorii sunt cei care o vor putea face datorită acestui proiect de lege. Pentru a determina românii din afara graniţelor ţării să se întoarcă acasă, generarea unui pachet consistent de soluţii pentru fiecare provocare ce survine în acest proces este foarte util şi necesar. Mă bucur că toţi actorii educaţionali şi decizionali s-au alăturat proiectului nostru, iar deschiderea către o bună cooperare va facilita integrarea copiilor anterior şcolarizaţi în străinătate”, a declarat Simina Tulbure.
Statisticile Inspectoratelor Școlare Judeţene arată că numărul elevilor anterior şcolarizaţi în străinătate care au intrat în sistemul de învăţământ din România în 2019 se ridică la 10.081, la 9.589 în 2020, respectiv 11.286 în 2021.
Propunerea legislativă de modificare a Legii Educației Naționale nr. 1/2011 vine în sprijinul acestor elevi, care trebuie să fie integraţi în sistemul de învăţământ românesc, fie că nu au mai fost şcolarizaţi în România, dar deţin cunoştinţe minime de limba română, fie că au fost şcolarizaţi exclusiv în străinătate şi nu deţin cunoştinţe de limbă, cultura şi civilizaţia românească sau au mai fost şcolarizaţi în România, însă au petrecut o perioadă mai mare de 2 ani în străinătate şi s-a produs o ruptură în procesul educaţional.
Ministerul Educației recunoaște importanța acestei inițiative și sperăm ca proiectul să devină lege până la sfârșitul acestui an.