Fenomenul migrației internaționale a stârnit si stârneste interesul academic în legătură cu caracteristicile, cauzele și consecințele acestuia. În ultimii ani, numeroși cercetători au început să analizeze felul în care comunități care și-au stabilit reședinta dincolo de frontierele naționale continuă să interacționeze și să participe în spațiul politic al țării de origine.
În acest context, o echipă de cercetători de la Universitatea din Glasgow (Marea Britanie) și Universitatea din Florența (Italia) realizează în aceste zile un sondaj de opinie adresat românilor care locuiesc în străinătate. Sondajul încearcă să surprindă părerile și experiențele de participare/angajare politică avute de comunitatea românilor din străinătate în viața de zi cu zi.
Chestionarul este construit în legătură cu un proiect de cercetare care acoperă atât țări din Europa, cât și realități din America Latină. Rezultatele sale vor fi folosite în scop exclusiv academic, fără a ajunge în presă, la instituții politice sau la alte persoane. Cercetătorii sunt interesați exclusiv de aspecte analitice legate de modul în care români aflați temporar, pe o durată determinată sau permanent în străinătate interacționează atât cu viața politică din Romania, cât și cu viața politică din țara de reședință, dincolo de momentul electoral.
Completarea chestionarului se face online, durează aproximativ 7 minute, iar răspunsurile oferite vor rămâne confidențiale și anonime, fără a se cunoaște identitatea celor ce răspund. Acestea sunt caracteristice standard în comunitatea științifică, norme etice fundamentale pentru orice cercetare.
Sondajul poate fi accesat printr-un click pe link-ul de mai jos. La finalul chestionarului puteți indica dacă doriți să primiți rezultatele sondajului și este trecută adresa de e-mail a unuia dintre cercetătorii implicați în proiect, la care puteti scrie dacă doriți să oferiți sugestii și recomandări despre sondaj.
https://glasgow.eu.qualtrics.com/jfe/form/SV_8cECvLpB4N7ZNKl
Sorina Soare