În ultima perioadă am primit multe întrebări de la cetățeni din țară și din afara ei cu privire la acest subiect, circulând mai multe informații, unele incomplete, altele denaturate cu privire la modul de organizare a recensământului sau a motivelor pentru care e acesta organizat.
Cert e că interesul pentru autorecenzare a crescut considerabil, numărul formularelor completate zilnic crescând și de patru ori, sens în care alături de mai mulți colegi parlamentari am susținut prelungirea acestei perioade pentru ca și românii din afara granițelor țării care au obligativitatea de a participa la recensământ să se poată informa și participa fără a fi amendați.
Scopul acestui articol este de a clarifica situațiile în care românii din afara granițelor țării trebuie să participe la recensământul din România și de a explica utilitatea acestui demers, dar și riscurile la care se expun cei care refuză să facă acest lucru.
Pentru început, subliniez că este vorba despre: Recensământul Populației și Locuințelor din România. Astfel, avem două paliere distincte de date care se colectează: cele cu privire la populație, respectiv trecerea în revistă a informațiilor legate de locuințele deținute de cetățeni.
Termen limită: 27 mai 2022
Cum bine știm, Institutul Naţional de Statistică (INS) a anunțat prelungirea perioadei de autorecenzare în cazul recensământului 2021. Astfel, platforma de autorecenzare va fi deschisă până vineri, 27 mai, iar vizita recenzorilor în teren se va desfăşura în perioada 31 mai – 17 iulie 2022.
De ce se organizează recensământul?
Scopul acestui demers este de a oferi statistici despre structura demografică și socio-economică a populației, gospodării, fond locativ, condiții de locuit și clădirile în care sunt situate locuințele.
Ce pot păți cei care nu respectă legea?
Refuzul de a oferi informații sau furnizarea de date incomplete sau eronate în cadrul procesului de recenzare constituie contravenții care pot fi sancționate cu amendă între 1.000 și 3.000 lei. Este important de menționat că nu au obligația și nici nu vor fi amendați cetățenii români care au avut reședința în afara țării în ultimele 12 luni și nici cei care au plecat de mai puțin de 12 luni, dar nu intenționează să se întoarcă în perioada următoare.
Cine are obligația legală de a participa la Recensământul Populației și Locuințelor din România?
În sens larg, în această categorie intră populația rezidentă care trăiește pe teritoriul României. În cazul celor care activează și/sau locuiesc în Diaspora există un criteriu important pe care trebuie să-l explicăm: perioada de când s-au mutat în afara granițelor țării și/sau intenția ta de a se întoarce în țară în perioada imediat următoare.
Mai concret, în cazul în care te-ai mutat din România, chiar și de mai puțin de 12 luni și alegi să trăiești în altă țară în continuare, nu ai obligația de a participa la acest recensământ. Desigur, în cazul în care aveți locuințe în România și niciun membru al familiei nu mai locuiește în țară legea spune că: ”în cazul locuințelor ocupate de gospodării absente în totalitate, respectiv în care toți membrii gospodăriei sunt absenți, informațiile privind confirmarea absenței gospodăriei, precum și numărul persoanelor ce formează gospodăria respectivă și câteva caracteristici esențiale, precum sexul și vârsta, pot fi furnizate pe plan local de alte persoane, precum administratorii de bloc, vecini, rude, în măsura în care dețin aceste informații.”
CONCLUZII
Pe scurt, la recensământ, contează reședința, asta însemnând adresa unde locuiești în cea mai mare parte din an și nu domiciliul, care e adresa care apare în buletin și care poate diferi de locul efectiv în care îți petreci cea mai mare parte din timp. Astfel, nu au obligația și nici nu vor fi amendați cetățenii români care nu au avut reședința în țară în ultimele 12 luni și nici cei care au plecat de mai puțin de 12 luni, dar nu intenționează să se întoarcă în perioada următoare.
IMPORTANT: În cazul în care un cetățean nu participă la recensământ, să se asigure că nici rudele din țară nu-l adaugă ca membru al vreunei gospodării din România.
În concluzie, dacă muncești și trăiești cu titlu sezonier în străinătate, dar cea mai mare parte a anului o petreci în România, te recenzezi în România, în caz contrar, obligația recenzării există doar în țara adoptivă.
Simina Tulbure, deputat USR de Diaspora / Biroul de presă