AcasăComunitățiDe utilitateRecensământul Populației și Locuințelor:...

Recensământul Populației și Locuințelor: termen-limită, explicații și informații utile pentru românii din Diaspora

În ultima perioadă am primit multe întrebări de la cetățeni din țară și din afara ei cu privire la acest subiect, circulând mai multe informații, unele incomplete, altele denaturate cu privire la modul de organizare a recensământului sau a motivelor pentru care e acesta organizat.

Cert e că interesul pentru autorecenzare a crescut considerabil, numărul formularelor completate zilnic crescând și de patru ori, sens în care alături de mai mulți colegi parlamentari am susținut prelungirea acestei perioade pentru ca și românii din afara granițelor țării care au obligativitatea de a participa la recensământ să se poată informa și participa fără a fi amendați.


Scopul acestui articol este de a clarifica situațiile în care românii din afara granițelor țării trebuie să participe la recensământul din România și de a explica utilitatea acestui demers, dar și riscurile la care se expun cei care refuză să facă acest lucru.

Pentru început, subliniez că este vorba despre: Recensământul Populației și Locuințelor din România. Astfel, avem două paliere distincte de date care se colectează: cele cu privire la populație, respectiv trecerea în revistă a informațiilor legate de locuințele deținute de cetățeni.

Termen limită: 27 mai 2022

Cum bine știm, Institutul Naţional de Statistică (INS) a anunțat prelungirea perioadei de autorecenzare în cazul recensământului 2021. Astfel, platforma de autorecenzare va fi deschisă până vineri, 27 mai, iar vizita recenzorilor în teren se va desfăşura în perioada 31 mai – 17 iulie 2022.

De ce se organizează recensământul?

Scopul acestui demers este de a oferi statistici despre structura demografică și socio-economică a populației, gospodării, fond locativ, condiții de locuit și clădirile în care sunt situate locuințele.

Ce pot păți cei care nu respectă legea?

Refuzul de a oferi informații sau furnizarea de date incomplete sau eronate în cadrul procesului de recenzare constituie contravenții care pot fi sancționate cu amendă între 1.000 și 3.000 lei. Este important de menționat că nu au obligația și nici nu vor fi amendați cetățenii români care au avut reședința în afara țării în ultimele 12 luni și nici cei care au plecat de mai puțin de 12 luni, dar nu intenționează să se întoarcă în perioada următoare.

Cine are obligația legală de a participa la Recensământul Populației și Locuințelor din România?

În sens larg, în această categorie intră populația rezidentă care trăiește pe teritoriul României. În cazul celor care activează și/sau locuiesc în Diaspora există un criteriu important pe care trebuie să-l explicăm: perioada de când s-au mutat în afara granițelor țării și/sau intenția ta de a se întoarce în țară în perioada imediat următoare.

Mai concret, în cazul în care te-ai mutat din România, chiar și de mai puțin de 12 luni și alegi să trăiești în altă țară în continuare, nu ai obligația de a participa la acest recensământ. Desigur, în cazul în care aveți locuințe în România și niciun membru al familiei nu mai locuiește în țară legea spune că: ”în cazul locuințelor ocupate de gospodării absente în totalitate, respectiv în care toți membrii gospodăriei sunt absenți, informațiile privind confirmarea absenței gospodăriei, precum și numărul persoanelor ce formează gospodăria respectivă și câteva caracteristici esențiale, precum sexul și vârsta, pot fi furnizate pe plan local de alte persoane, precum administratorii de bloc, vecini, rude, în măsura în care dețin aceste informații.”

CONCLUZII

Pe scurt, la recensământ, contează reședința, asta însemnând adresa unde locuiești în cea mai mare parte din an și nu domiciliul, care e adresa care apare în buletin și care poate diferi de locul efectiv în care îți petreci cea mai mare parte din timp. Astfel, nu au obligația și nici nu vor fi amendați cetățenii români care nu au avut reședința în țară în ultimele 12 luni și nici cei care au plecat de mai puțin de 12 luni, dar nu intenționează să se întoarcă în perioada următoare.


IMPORTANT: În cazul în care un cetățean nu participă la recensământ, să se asigure că nici rudele din țară nu-l adaugă ca membru al vreunei gospodării din România.


În concluzie, dacă muncești și trăiești cu titlu sezonier în străinătate, dar cea mai mare parte a anului o petreci în România, te recenzezi în România, în caz contrar, obligația recenzării există doar în țara adoptivă.

Simina Tulbure, deputat USR de Diaspora / Biroul de presă

- Publicitate -

spot_img

Cele mai citite

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

De același autor

Partidul Comasat Român face praf statul de drept

Partidul Comasat Român face praf statul de drept. Modificarea legilor electorale...

INTERVIU Ramona Strugariu, eurodeputat RENEW EUROPE (REPER) – Partea 1

Europarlamentarul Renew Europe, Ramona Strugariu, într-un interviu acordat în exclusivitate, despre...

Construind poduri între literatură și societate

Europa prețuiește cultura și valorile culturale ale societății. Fiecare stat din...

De ce ne temem de Inteligența Artificială?

Perspectivele și provocările Inteligenței Artificiale, în contextul legislației europene în schimbare...

- Sponsorii noștri -

spot_img

Citește și

Partidul Comasat Român face praf statul de drept

Partidul Comasat Român face praf statul de drept. Modificarea legilor electorale în anul alegerilor este un atac la democrația din România. Au trecut câțiva ani de la protestele împotriva lui Liviu Dragnea, însă metehnele hidrei pesediste rămân. Astăzi, cu nefericita complicitate a celor de la PNL (mai puțin...

INTERVIU Ramona Strugariu, eurodeputat RENEW EUROPE (REPER) – Partea 1

Europarlamentarul Renew Europe, Ramona Strugariu, într-un interviu acordat în exclusivitate, despre politici europene și realități românești - partea 1:

Construind poduri între literatură și societate

Europa prețuiește cultura și valorile culturale ale societății. Fiecare stat din blocul comunitar are specificul său cultural, literatura națională fiind un liant pentru cetățeni. Cluj-Napoca a găzduit o conferință despre artă, literatură, puterea educației și a culturii de a contura societatea în care trăim.  Ioana Toloargă și Lena Chilari,...

De ce ne temem de Inteligența Artificială?

Perspectivele și provocările Inteligenței Artificiale, în contextul legislației europene în schimbare și adaptare la noutățile tehnologice a fost tema unei noi dezbateri organizate cu susținerea Renew Europe Group. Conferința a fost organizată la Cluj de către europarlamentarul Ramona Strugariu, alături de apreciați practicieni, experți și profesioniști din industria...

E-guvernare PSD PNL de toți banii. Ajută sau încurcă e-factura business-ul autohton?

Un agricultor, producător de legume, a intrat în direct la Europa FM și a spus, pe șleau, problema lui de adaptare la sistemul digitalizat de facturare instaurat în România de la 1 ianuarie 2024: “Eu nu am multă școală. Cultiv legume și, până acum, scriam factura de mână....

Viitorul european al tinerilor

Grupul politic european Renew Europe, reprezentat de către europarlamentarul Ramona Strugariu, a organizat la Cluj o dezbatere despre viitorul european al tinerilor, despre implicare și crearea de noi oportunități pentru noua generație.  Câteva zeci de persoane, în majoritatea lor tineri, au asistat la dezbatere, în cadrul căreia au...