AcasăComunitățiDe utilitateRecensământul Populației și Locuințelor:...

Recensământul Populației și Locuințelor: termen-limită, explicații și informații utile pentru românii din Diaspora

În ultima perioadă am primit multe întrebări de la cetățeni din țară și din afara ei cu privire la acest subiect, circulând mai multe informații, unele incomplete, altele denaturate cu privire la modul de organizare a recensământului sau a motivelor pentru care e acesta organizat.

Cert e că interesul pentru autorecenzare a crescut considerabil, numărul formularelor completate zilnic crescând și de patru ori, sens în care alături de mai mulți colegi parlamentari am susținut prelungirea acestei perioade pentru ca și românii din afara granițelor țării care au obligativitatea de a participa la recensământ să se poată informa și participa fără a fi amendați.


Scopul acestui articol este de a clarifica situațiile în care românii din afara granițelor țării trebuie să participe la recensământul din România și de a explica utilitatea acestui demers, dar și riscurile la care se expun cei care refuză să facă acest lucru.

Pentru început, subliniez că este vorba despre: Recensământul Populației și Locuințelor din România. Astfel, avem două paliere distincte de date care se colectează: cele cu privire la populație, respectiv trecerea în revistă a informațiilor legate de locuințele deținute de cetățeni.

Termen limită: 27 mai 2022

Cum bine știm, Institutul Naţional de Statistică (INS) a anunțat prelungirea perioadei de autorecenzare în cazul recensământului 2021. Astfel, platforma de autorecenzare va fi deschisă până vineri, 27 mai, iar vizita recenzorilor în teren se va desfăşura în perioada 31 mai – 17 iulie 2022.

De ce se organizează recensământul?

Scopul acestui demers este de a oferi statistici despre structura demografică și socio-economică a populației, gospodării, fond locativ, condiții de locuit și clădirile în care sunt situate locuințele.

Ce pot păți cei care nu respectă legea?

Refuzul de a oferi informații sau furnizarea de date incomplete sau eronate în cadrul procesului de recenzare constituie contravenții care pot fi sancționate cu amendă între 1.000 și 3.000 lei. Este important de menționat că nu au obligația și nici nu vor fi amendați cetățenii români care au avut reședința în afara țării în ultimele 12 luni și nici cei care au plecat de mai puțin de 12 luni, dar nu intenționează să se întoarcă în perioada următoare.

Cine are obligația legală de a participa la Recensământul Populației și Locuințelor din România?

În sens larg, în această categorie intră populația rezidentă care trăiește pe teritoriul României. În cazul celor care activează și/sau locuiesc în Diaspora există un criteriu important pe care trebuie să-l explicăm: perioada de când s-au mutat în afara granițelor țării și/sau intenția ta de a se întoarce în țară în perioada imediat următoare.

Mai concret, în cazul în care te-ai mutat din România, chiar și de mai puțin de 12 luni și alegi să trăiești în altă țară în continuare, nu ai obligația de a participa la acest recensământ. Desigur, în cazul în care aveți locuințe în România și niciun membru al familiei nu mai locuiește în țară legea spune că: ”în cazul locuințelor ocupate de gospodării absente în totalitate, respectiv în care toți membrii gospodăriei sunt absenți, informațiile privind confirmarea absenței gospodăriei, precum și numărul persoanelor ce formează gospodăria respectivă și câteva caracteristici esențiale, precum sexul și vârsta, pot fi furnizate pe plan local de alte persoane, precum administratorii de bloc, vecini, rude, în măsura în care dețin aceste informații.”

CONCLUZII

Pe scurt, la recensământ, contează reședința, asta însemnând adresa unde locuiești în cea mai mare parte din an și nu domiciliul, care e adresa care apare în buletin și care poate diferi de locul efectiv în care îți petreci cea mai mare parte din timp. Astfel, nu au obligația și nici nu vor fi amendați cetățenii români care nu au avut reședința în țară în ultimele 12 luni și nici cei care au plecat de mai puțin de 12 luni, dar nu intenționează să se întoarcă în perioada următoare.


IMPORTANT: În cazul în care un cetățean nu participă la recensământ, să se asigure că nici rudele din țară nu-l adaugă ca membru al vreunei gospodării din România.


În concluzie, dacă muncești și trăiești cu titlu sezonier în străinătate, dar cea mai mare parte a anului o petreci în România, te recenzezi în România, în caz contrar, obligația recenzării există doar în țara adoptivă.

Simina Tulbure, deputat USR de Diaspora / Biroul de presă

- Publicitate -

spot_img

Cele mai citite

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

De același autor

Ucraina și Rusia – diferențe culturale și o istorie comună

În partea a doua a acestei scurte cercetări legată de diferențele...

Solidaritatea schimbă vieți!

RO Solidaritate este o asociație non-profit care are sub aripa sa...

ROTV Valencia: O nouă etapă în televiziunea românească independentă din Spania

ROTV Valencia, un post de televiziune în limba română independent, cu...

- Sponsorii noștri -

spot_img

Citește și

Ucraina și Rusia – diferențe culturale și o istorie comună

În partea a doua a acestei scurte cercetări legată de diferențele culturale dintre Rusia și Ucraina vom ajunge la, de fapt, niște similitudini. Dar nu, nu cu Rusia, ci cu câteva locații vecine Rusiei. Istoria se rostogolește în timp și ne învață că relațiile de putere sunt date...

Solidaritatea schimbă vieți!

RO Solidaritate este o asociație non-profit care are sub aripa sa protectoare peste 500 de copii din România. Această organizație, creată de un grup de români din Franta în 2019, crează, dezvoltă și implementează un program de educație non-formală prin ateliere în patru domenii de activitate diferite...

ROTV Valencia: O nouă etapă în televiziunea românească independentă din Spania

ROTV Valencia, un post de televiziune în limba română independent, cu sediul în Spania și emisie online, anunță cu entuziasm începutul unui proiect ambițios care vizează să aducă o ofertă diversificată de conținut și să consolideze legătura dintre comunitatea românească și telespectatorii spanioli interesați de România și...

Ucraina nu e Rusia! Diferențe culturale între cele două țări și cât de importantă este limba ucraineană în conflict

În gândirea „populară” și dezinformată din România limba ucraineană este pusă în aceeași familie cu rusa datorită unor paradigme politice și culturale pe care trebuie să învățăm să le depășim. Cea mai puternică armă a regimului lui Putin (îndoctrinarea) a mers mână în mână cu lipsa de...

Concurență acerbă pe piața de telefonie mobilă din Spania

Aproximativ 50 de operatori își împart la această oră piața de telefonie mobilă din Spania. În lupta cu concurența, operatorii mari creează sau achiziționează alte mărci pentru a-și extinde grupul țintă. Pentru un nou venit în Spania este important de știut care sunt principalii operatori de servicii...

Nu toți am știut, nu toți suntem vinovați, nu suntem toți la fel

Acestea sunt doar trei dintre formulele prin care experții în manipulare ai oricărei puteri creează tactici de diversiune pentru a-și ascunde vinovățiile și responsabilitățile. Un editorial de Ciprian Mihali, pentru PRESShub Este un miracol că acest stat mai funcționează: de zeci de ani el este confiscat de rețelele private...