În fiecare an, de 9 mai, sărbătorim Ziua Europei, celebrând pacea și unitatea în Europa, dar și eliberarea Europei de sub adevăratul jug nazist, ziua în care Germania nazistă s-a predat aliaților, iar Europa s-a născut ca o unitate, reclădindu-se pentru un nou inceput, în pace.
Această dată marchează aniversarea istoricei „Declarații Schuman”, în care ministrul francez de externe, Robert Schuman, a pus bazele actualei Uniuni Europene într-o declarație istorică în Sala Ceasului Ministerului Afacerilor Externe al țării sale. El și-a expus ideea unei noi forme de cooperare politică în Europa, care ar face războiul între națiunile europene de neconceput.
Conceptul de națiune este greu de explicat copiilor români care trăiesc în alte țări, deși ei știu că au naționalitate română, iar colegii de clasă și prietenii lor au alte naționalități, într-o enclavă mai mare, Europa, din care facem parte cu toții. Și totuși, profesoarele cursului LCCR au grijă ca ei să-și păstreze identitatea românească, deși trăiesc și studiază în alte țări, sau chiar s-au născut într-o altă țară decât a lor.
De ziua Europei, copii români care trăiesc în Spania, Italia și Belgia, înscriși la cursul LCCR, mândri că sunt și se simt europeni, s-au întâlnit virtual pentru a-și transmite unii altora că sunt o parte din construcția acestei identități comune, că au în comun valorile europene, arătând cum au știut ei mai bine cât este de importantă coeziunea dintre societățile diverse din punct de vedere cultural dar cu legături afective puternice, pentru a crea un viitor în pace, toleranță și unitate.
Copiii au realizat un scurt film în care și-au prezentat cel mai bun prieten cu o altă naționalitate decât cea română, au realizat desene pentru Europa cea mare care îi cuprinde pe toți deopotrivă, au participat la multe jocuri online în care toți au fost câștigători, au vorbit despre gastronomía țărilor europene, despre dansurile din diferite țări și despre curiozitățile Uniunii Europene. Totodată, s-au bucurat de prietenia lor, de toate lucrurile pe care le au în comun și de faptul că sunt împreună în Europa.
Antonela Pohoață, profesor LCCR în Asturia, Spania