Pentru cei ce nu știu, Festivalul Internațional de Muzică EuroArt Praga a devenit o parte firească a evenimentelor culturale din Praga în domeniul muzicii de cameră. Concertele au loc pe tot parcursul anului în Sala Bohuslav Martinů a Palatului Liechtenstein din Malá Strana, cu participanți iluștri de pe întreg mapamondul. Partenerii festivalului sunt ambasadele, institutele culturale din Praga, Orașul Praga, Ministerul Culturii din Republica Cehă și Academia Artelor Spectacolului din Praga.
Iată că și anul acesta, grație Institutului Cultural Român de la Praga, Cvartetul Arcadia a participat la Festivalul Internațional de Muzică EuroArt Praga. În sala Bohuslav Martinů a Palatului Liechtenstein, piese din repertoriul compozitorilor Meczyslaw Weinberg și Ludwig van Beethoven au răsunat viguros, fiindcă vioara, violoncelul și viola mânuite cu tact de Ana Török, Răsvan Dumitru, Traian Boală și Zsolt Török au reușit să-ți inspire o stare totuna cu satisfacția lucrului bine făcut.
Înființat în anul 2006, la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj Napoca, Cvartetul Arcadia are o activitate internațională (mult)apreciată, fiind invitat să cânte la festivaluri prestigioase din lume, ca: Budapest Spring Festival, Festivalul Internațional George Enescu, Cité International des Arts (Paris), Alte Oper Frankfurt, Pollack Hall (Montreal), Amsterdam Concertgebouw, Wigmore Hall, Salle Gaveau (Paris), Festivalul Q’arto Mondi din Polonia, Tel-Aviv, Portugalia, Festivalul Mecklenburg Vorpommern, Festivalul Kammermusiktage Mettlach, Festivalul Zeist Music Days din Olanda, Beijing.
Câștigători ai Concursului Internațional de Muzică de Cameră de la Osaka în 2014, Cvartetul Arcadia a intrat rapid sub reflectoarele presei internaționale. Spre exemplu, la Paris, revista Ensemble precizează că „interpretarea pieselor e intimă”, „sonoritatea lor e excepțională” și că „expresivitatea lasă o adâncă impresie asupra ascultătorului”. În Marea Britanie, ziarul Sunday Times se grăbește și el să precizeze că ansamblul aduce „o frumusețe care îți străpunge inima” și că „lucrările sunt interpretate cu o intensitate uluitoare”. În Financial Times s-a scris că celebrul cvartet „a creat o stare tăioasă de expresionism care, în vâltoarea violentă de mișcări și cromatisme, este șocant de directă și dramatică, ca într-un spectacol de operă – sau ca într-un coșmar”.
Fiindcă generozitatea e o calitate specifică poporului nostru, repertoriul propus de Cvartetul Arcadia și-a încheiat seara cu câteva fragmente inedite din folclorul românesc.
Elena Sterian
Articol preluat din Revista Timpul (Praga).