AcasăEditorialUngaria nu e doar...

Ungaria nu e doar a lui Viktor Orban

Sistemul electoral pentru Parlamentul cu 199 de locuri Ungaria e diferit de cel din România și constă în două liste: o listă a partidelor pe care se votează 93 de locuri, repartizate în funcție de procentele partidelor participante și o listă nominală, pentru celelalte 106 de locuri, repartizate în funcție de numărul de voturi acordate candidaților.

Structura închegată a autorităților locale a FIDESZ a avut și ea căștig de cauză pe listele electorale nominale, 88 din cele 106 de circumscriptii uninominale ale Ungariei.

Trebuie spus, însă, că înaintea alegerilor, în luna februarie, guvernul Orban a dat pensionarilor „a treisprezecea pensie”, niciodată plătită până acum, în ultimii 12 ani, și o sumă din recalcularea taxelor pe 2021 familiilor cu copii, la fel, o noutate în sistemul fiscal maghiar. Ambele ajutoare se încriu în categoria de mită electorala de la guvern fiindcă reprezintă o plata unică, neacordată în trecut și aproape sigur nu va fi repetată în anii viitori. Aceste măsuri s-au adăugat lipsei de transparență în privința finanțării campaniei electorale, îngrădirii accesului opoziției la mijloacele mass-media și unei campanii electorale inegale între competitori.

În consecință, FIDESZ și Viktor Orban și-au asigurat guvernarea și 135 de locuri în parlamentul maghiar, majoritatea de 2/3 necesară pentru a conduce Ungaria fară bătaie de cap în următorii ani. Coalitia Opozitiei Unite are 35% ceea ce reprezintă 57 de locuri, iar în parlament a mai intrat partidul extremist Patria, echivalentul AUR de la noi, care va avea 7 locuri.

Teoretic, doar 35% dintre alegatorii maghiari își manifestă dezaprobarea față de conducerea naționalist-populistă a Ungariei.

Dar alegerile din Ungaria au avut două componente, din care una este complet neglijată, deși este importantă în registrul general și în contextul Ungariei în Uniunea Europeană.

Referendumul pentru „inocența copiilor”, una dintre temele favorite din ultimii ani ale extremiștilor de dreapta, cu întrebări stupide la care răspunsurile erau sugerate a fost boicotat de maghiari: a întrunit doar 44% din voturi din pragul obligatoriu de 50% și nu a fost validat.

Rămas fară retorica „refugiaților invadatori” pe care a aplicat-o cu succes la alegerile precedente, guvernul Orban a încercat să revigoreze cealaltă componentă obsesivă a discursului de dreaptă, protecția copiilor de pericolele închipuite ale schimbării de sex și ale educației sexuale. În contextul războiului din Ucraina, însă, cu milioane de refugiați dintre care jumătate sunt copii, smulși din casele și școlile lor, expuși la bombardamente și violența unui conflict armat, răniți, violați sau uciși, referendumul lui Orban despre pericolele închipuite la care aceștia ar fi expuși prin așa zisă propaganda LGBT nu a mai funcționat.

Cetățenii unguri au taxat acest demers refuzând masiv să voteze sau prin anularea buletinelor de vot, care au conținut mesaje, desene și simboluri la adresa FIDESZ și a tentativei lor de a-și desconsidera votanții sau de a-i considera captivi ai unui discurs populist.

În acest fel, pentru următorii patru ani s-a precizat tabloul politic în Ungaria. Principalul opozant al lui Orban este societatea civilă și cetățenii care doresc stabilitatea unui guvern care s-a dovedit destul de performant economic, dar nu sunt de acord cu limitarea drepturilor civile și ale libertăților cetățenești sau cu încălcările lor.

Orban și FIDESZ au câștigat alegerile, dar cetățenii unguri îi transmit lui Orban un semnal fară echivoc că îl văd, îl monitorizează și îl pot taxa în continuare.

Daniela Hering

- Publicitate -

spot_img
spot_img

Cele mai citite

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

De același autor

România, alegeri la 35 de ani de LIBERTATE…

Recent, un coleg de breaslă de origine kurdă, Erdal Er, mi-a...

Indonezia: între dictatura lui Suharto, Islam și BRICS+

În timp ce Nordul global (nord-atlantic) se gândește la ce se...

România și Transnistria: O datorie neîmplinită

Între anii 1990 și 2019, populația Transnistriei a scăzut de la...

- Sponsorii noștri -

spot_img

Citește și

România, alegeri la 35 de ani de LIBERTATE…

Recent, un coleg de breaslă de origine kurdă, Erdal Er, mi-a propus să explic pe scurt, pentru ziarul ArtıGerçek, ceea ce se întâmplă în România din decembrie încoace. ArtıGerçek este o publicație ce aparține de opoziția turcă, aflată într-o constantă luptă pentru o democrație pluralistă în Turcia -...

Cum urmează să folosească Rusia problema plății gazului transnistrian în următoarele alegeri din Republica Moldova

Criza transnistriană a gazului se prelungește din cauza complexității problemelor de ordin strategic și politic ale zonei. Pe măsură ce părțile implicate nu reușesc să ajungă la un numitor comun, timpul trece în defavoarea locuitorilor. Pe data de 1 ianuarie 2025, transportul de gaz a fost sistat...

Indonezia: între dictatura lui Suharto, Islam și BRICS+

În timp ce Nordul global (nord-atlantic) se gândește la ce se va întâmpla după 20 ianuarie, „revenirea pe tron” a lui Trump, la alegerile din Germania sau la depășirea diverselor crize europene, polul opus (să-i spunem Estul ori Sudul global), deci statele BRICS+, își urmează propriile obiective:...

România și Transnistria: O datorie neîmplinită

Între anii 1990 și 2019, populația Transnistriei a scăzut de la aproximativ 706.000 la 465.000 de locuitori. Acest declin este atribuit unor factori precum emigrația, natalitatea scăzută și îmbătrânirea populației. Un recensământ oficial nu a mai fost făcut din 2015, însă Comitetul de Statistică din Transnistria publică ocazional...

Erdoğan versus Assad – game over

Imediat după 7 octombrie 2023 am scris un articol intitulat “Netanyahu vs. Hamas: game over?” Acum, un an mai târziu, scriu iarăși despre o confruntare din Orientul Mijlociu, fără a mai adăuga vreun semn al întrebării. De această dată, în ziua de 7 decembrie 2024, Recep Tayyip...

Wind of Change: Germania la 35 de ani de la căderea Zidului

Început de decembrie 2024 - nu doar România se află la răscruce de vânturi: și Germania (surprinzător, dar adevărat), trece printr-o perioadă tulbure. Volkswagen este în cădere liberă, guvernul a căzut deja, coaliția s-a destrămat, iar alegerile din februarie sunt așteptate cu neliniște - partidul de extremă...