AcasăEditorialRăscrucea schimbării anotimpurilor din...

Răscrucea schimbării anotimpurilor din 2022

Primăvara lui 2022 pare să marcheze mai mult decât o schimbare de anotimpuri. Să indice oare o schimbare de epoci?

După ce acum o lună serviciile secrete americane au decis în premieră „să scape” public informații, confirmate ulterior, privind iminenta invazie rusă în Ucraina, recentele consultări cu experții <Tiger Team> privind eventualitatea folosirii armelor de distrugere în masă de către un Putin disperat nu mai pot fi privite de către aliații NATO doar cu îngrijorare.

În consecință, pe lângă comasarea celor peste 100 de mii de militari pe flancul estic al alianței, s-au activat deja măsurile de protecție și ripostă nucleară. Astfel, după etapa sancțiunilor economice occidentale, iată că încă afectați de degringolada gestionării pandemiei – indiferent dacă noile măsuri vor conduce la descurajarea intențiilor Moscovei – ne aflăm acum în pragul unei posibile ierni nucleare.

Faptul că am reușit să evităm de-a lungul istoriei pericolul extincției civilizației, fără însă a ne fi imunizat complet împotriva lui, face ca lipsa de încredere planetară să se generalizeze nu numai la nivelul cancelariilor mondiale dar și la cel al relațiilor cotidiene de pe orice meridian. Absența încrederii ne declasează automat la stadiul regnului animal, privând omul de unicitatea capacității sale de a percepe prezentul din perspectiva încrederii în viitor.

În ultimă instanță, dispariția credinței – nu neapărat fundamentată științific, ci și cea care ne-a permis să privim perturbările trecutului ca pe etapele unui plan universal viabil către un viitor potrivit înzestrării umane a speciei noastre – ar însemna suprimarea rasei omenești.

De aceea, cred că azi putem vorbi deja despre premisele necesare unui transfer mondial de încredere. Bineînțeles că ar fi cel mai previzibil ca acesta să se facă către un guvern global, dar nici varianta subsecvent cultivată în ultimii 70 de ani, respectiv aceea ca omenirea să pășească în epoca „păcii de o mie de ani” tutelată de o civilizație extraterestră superioară, nu mi se mai pare doar un scenariu SF.

Dealtfel, trebuie să remarcăm că literatura s-a dovedit de atâtea ori a fi mai mult o sursă de inspirație pentru realitatea viitoare decât o alegorie retorică.

Un astfel de scenariu nu numai că ar pune capăt secularei dispute dintre creaționism și evoluționism, dar ar confirma atât ipoteza științifică, cât și cea religioasă privind locul nostru în Univers, readucând încrederea planetară. Pentru că nu numai Putin sau acoliții săi ne-au dovedit că o pot uzurpa, dar și vremurile au obosit să mai spere în maturizarea liderilor noștri pământeni.

Laurențiu Stan

- Publicitate -

spot_img

Cele mai citite

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

De același autor

Partidul Comasat Român face praf statul de drept

Partidul Comasat Român face praf statul de drept. Modificarea legilor electorale...

INTERVIU Ramona Strugariu, eurodeputat RENEW EUROPE (REPER) – Partea 1

Europarlamentarul Renew Europe, Ramona Strugariu, într-un interviu acordat în exclusivitate, despre...

Construind poduri între literatură și societate

Europa prețuiește cultura și valorile culturale ale societății. Fiecare stat din...

De ce ne temem de Inteligența Artificială?

Perspectivele și provocările Inteligenței Artificiale, în contextul legislației europene în schimbare...

- Sponsorii noștri -

spot_img

Citește și

Partidul Comasat Român face praf statul de drept

Partidul Comasat Român face praf statul de drept. Modificarea legilor electorale în anul alegerilor este un atac la democrația din România. Au trecut câțiva ani de la protestele împotriva lui Liviu Dragnea, însă metehnele hidrei pesediste rămân. Astăzi, cu nefericita complicitate a celor de la PNL (mai puțin...

INTERVIU Ramona Strugariu, eurodeputat RENEW EUROPE (REPER) – Partea 1

Europarlamentarul Renew Europe, Ramona Strugariu, într-un interviu acordat în exclusivitate, despre politici europene și realități românești - partea 1:

Construind poduri între literatură și societate

Europa prețuiește cultura și valorile culturale ale societății. Fiecare stat din blocul comunitar are specificul său cultural, literatura națională fiind un liant pentru cetățeni. Cluj-Napoca a găzduit o conferință despre artă, literatură, puterea educației și a culturii de a contura societatea în care trăim.  Ioana Toloargă și Lena Chilari,...

De ce ne temem de Inteligența Artificială?

Perspectivele și provocările Inteligenței Artificiale, în contextul legislației europene în schimbare și adaptare la noutățile tehnologice a fost tema unei noi dezbateri organizate cu susținerea Renew Europe Group. Conferința a fost organizată la Cluj de către europarlamentarul Ramona Strugariu, alături de apreciați practicieni, experți și profesioniști din industria...

E-guvernare PSD PNL de toți banii. Ajută sau încurcă e-factura business-ul autohton?

Un agricultor, producător de legume, a intrat în direct la Europa FM și a spus, pe șleau, problema lui de adaptare la sistemul digitalizat de facturare instaurat în România de la 1 ianuarie 2024: “Eu nu am multă școală. Cultiv legume și, până acum, scriam factura de mână....

Viitorul european al tinerilor

Grupul politic european Renew Europe, reprezentat de către europarlamentarul Ramona Strugariu, a organizat la Cluj o dezbatere despre viitorul european al tinerilor, despre implicare și crearea de noi oportunități pentru noua generație.  Câteva zeci de persoane, în majoritatea lor tineri, au asistat la dezbatere, în cadrul căreia au...