AcasăPerspectiveVariante de Spania

Variante de Spania

Cred că am povestit deja că în 2017, când ne-am mutat aici, am „ales” ca oraș în care să trăim Alicante, dar că nu a fost să fie, pentru că m-am îndrăgostit de Elche, care se află la 17 kilometri distanță. Deși nu are nimic special, iar dacă aș fi sinceră și neafectată de subiectivism, aș zice că e chiar un oraș banal, este orașul în care și astăzi îmi place să trăiesc și îl găsesc la fel de primitor și cald ca în prima zi.

Când ne-am hotărât, după câțiva ani de chirie, să ne cumpărăm casa noastră, deși am văzut variante în toată Provincia Alicante, am ales tot Elche. Sunt mai multe motivele pentru care am făcut așa, dar îmi amintesc că „bătălia finală” s-a dat între trei case, multe dintre finaliste aflându-se în interiorul Provinciei, în niște locuri absolut superbe. Pentru noi, a atârnat cel mai greu în luarea deciziei factorul „vreme” și, de aceea, am ales Elche. Evident că a fost vorba și de buget, că vreme ca aici se găsește și în alte zone, mai scumpe și mai frumoase.

Pentru că ne sună multa lume care vrea să cumpere locuințe aici, în Spania, deja am împărțit interesații în categorii, ca să putem să le furnizam exact informațiile de care au nevoie exact.

Sunt două categorii mari de „cumpărători”. Prima categorie vrea să își investească banii în imobiliare pentru siguranță și pentru un randament mult mai bun decât alte variante, dar fără a vrea să plece din țară sau să se mute aici. În categoria asta avem o subcategorie care își dorește, totuși, locuințe frumoase și mai scumpe pentru a le putea folosi ca și „casă de vacanță” uneori, nu doar pentru a le închiria altora. A doua categorie este formată din cei care deja au luat hotărârea de a pleca din țară și a se stabili aici, deci sunt în căutarea unei locuințe în care să trăiască, în plus față de cele „pentru investiție”. În funcție de categoria din care faci parte și de buget vei alege și variantele.

Noi cunoaștem bine Comunitatea Valenciană și, cu precădere, Provincia Alicante. Informațiile complete pe care putem să le oferim (impozite și taxe, chichițe, scurtături, etc) sunt despre zona asta geografică. Chiar mă gândesc că am putea să ne organizăm într-o „asociație de relocare” pentru că deja avem experiență. Cred că i-aș pune numele „Cumpără fără niciun stress” sau „Mută-te cu ușurință”. La câte aventuri, amenzi, stress și bătăi de cap am avut noi până le-am învățat pe toate când am venit, tare aș feri pe alții de aceleași lucruri neplăcute. Pentru că Spania este despre relaxare, despre viață fără stress, despre frumos, veselie, distracție și bine.

Gata, să revenim la chestiile practice! Să o luăm pe rând!

Dacă ai vrea să bagi bani în ceva sigur, cu randament bun, dar nu vrei să te muți, ci doar să investești în ceva care să îți aducă un venit lunar, ai două variante: să cumperi apartamente relativ ieftine (în jur de 50.000 de euro) și să le închiriezi pe termen lung (venitul anual la o investiție de aproximativ 50-60.000 de euro ar putea fi între 4800 și 5500 de euro) sau, dacă ai resurse financiare mai generoase, să cumperi apartamente scumpe, în locații bune, turistice, pe care să le închiriezi în regim „hotelier” (în cazul ăsta, venitul anual este mult mai mare și depinde de mulți factori, dar începe de la 15.000 de euro minim).

Dacă vrei să cumperi o locuință în care vei trăi tu, ai multe la care să te gândești și, în funcție de răspunsuri, alegi varianta optimă. Eu îți dau aici câteva indicații spre orientare, detaliile particulare le putem vorbi personal.

În primul rând trebuie să te gândești ce „relief” te încântă cel mai mult: lângă mare (cu variantele: chiar pe malul ei, să îi auzi zgomotul, să o vezi pe geam sau doar să știi că ajungi la ea pe jos), într-o zonă colinară (zona poate fi în interiorul Provinciei sau aproape de mare) sau la munte.

Ce trebuie să știi la categoria asta? Locuințele de pe malul mării necesită o îngrijire mult mai intensă datorită umezelii sărate care îți poate strica până și obiectele de metal de prin sertarele din casă, dar îți oferă senzația de vacanță veșnică și lux pe care, să fim cinstiți, o apreciem cu toții. În zonele de interior te poți aștepta iarna și la fulgi de zăpadă și temperaturi mai mici decât pe mal, dar vara vei avea nopți mai răcoroase și mai „respirabile”, mai puțină umezeală și mai multă verdeață. Evident că prețurile pentru locuințele care văd marea sunt cele mai mari pentru două locuințe similare. Pe scurt, cu cât te apropii de mare, peisajul este mai arid și, mergând înspre centru, se înverzește. Dacă îți place viața mai relaxată, mai cu Sangria și Tinto de verano, mai cu terase, restaurante, plimbări pe malul marii și trândăvit la soare, stai aproape de apă! Dacă ești o fire mai activă, îți place să te miști, să faci sport, îndrăgești drumețiile, interiorul Comunității îți va oferi din plin locuri și ocazii să nu te plictisești și să rămâi activ.

În al doilea rând, te uiți în portofel și decizi ce buget aloci noii tale locuințe. Poți găsi locuințe începând de la 40.000 de euro (apartamente în blocuri vechi, în localități care nu sunt pe malul mării) și până la prețuri de 7 cifre. Apartamentele noi din apropierea mării au prețuri care încep de la minim 250.000 de euro, urmând să crească în funcție de poziție, suprafață, etaj. O casă în aceleași locații începe de la 500.000 de euro și poate urca până la prețurile de 7 cifre menționate mai sus. În interiorul Provinciei poți găsi apartamente noi în jurul prețului de 120.000 de euro și case începând de la 200.000 de euro, în funcție de zonă.

În al treilea rând, ar trebui să te gândești dacă ți-ar plăcea să trăiești în orașe, în comunități mai izolate și liniștite sau „de capul tău”, în case individuale „departe de lumea dezlănțuită”. Dacă vrei zgomot și agitație, alegi orașul care îți aduce și avantajele „lumii civilizate”, accesibiliatatea totală la orice. Dacă mutarea devină sinonima cu „retragerea din tumult” și căutarea liniștii, a plimbărilor în natură și a altora din același registru, dar totuși vrei să păstrezi o urmă de socializare, vei alege o comunitate în afara orașelor. Iar dacă vrei doar liniște și varianta „să te duci tu la civilizație, nu să vină ea la tine”, alegi ceva retras. Pentru orice variantă există ofertă extrem de generoasă.

Dacă nu vrei să te muți repede, apare și opțiunea de a cumpăra o locuință veche, dărăpănată, pe care să o refaci, eventual din temelii, pe gustul tău. Varianta aceasta are ca avantaje prețul mai accesibil și faptul că îți vei construi/amenaja locuința fix pe gustul tău, cu materiale de calitate mai bună. Ca să vă dau și o orientare vizavi de prețuri în cazul acesta, vă povestesc cum am găsit noi o „ruină” de casă cu 80.000 de euro într-o zonă unde o casă frumoasă, locuibilă, ar fi costat minim 250.000 de euro. Deci, dacă ai timp și nu te grăbești cu mutarea, aceasta e o variantă de luat în calcul. La noi, soțul meu nu a avut noroc pentru că eu vreau ca toate lucrurile să se întâmple „ieri” și, de aceea, ne-am grăbit. Graba asta nu a stricat treaba, dar a costat. Dar, să nu scărpinăm buba care a făcut deja coajă!

Sa zic un pic despre cazul nostru?! Eu mi-am dorit o „casă în verde” cu acces facil la mare. Ce înseamnă asta, mai exact? Pentru mine personal, idealul în materie de trăit/locuit îl reprezintă Franța provincială, dar am rămas flexibilă și pentru alte zone. Sătucele alea înconjurate de păduri, liniștite și cochete, reprezintă pentru mine locul ideal de trăit. Păcat că vin la pachet cu un cost total pe care nu ni-l permitem. Dar, pentru asta există Spania și, ca să nu fiu tristă, îmi face cadou marea și o climă minunată.

Deci, după nenorocirea aia de „lockdown” când ne-au ținut autoritățile spaniole închiși în casă ca pe deținuții periculoși, ne-am dat seama că viața în centrul orașului are ca principal dezavantaj lipsa independenței și a aerului liber, și, avizi după stat afară când avem noi chef, am hotărât să ne cumpărăm casă și nu apartament, acțiune care ne-a ciufulit rău bugetul, dar ne-a adus ceea ce doream: liniște și libertate. Am fost să vedem case în toată Comunitatea Valenciana și, astfel, ne-am făcut idee despre mai toate zonele și prieteni la agenții imobiliare de peste tot. Finalistele pentru noi au fost toate în Provincia Alicante și asta nu pentru că nu am vazut case la fel de frumoase și în celelalte două Provincii ale Comunității Valenciene, ba chiar și în Comunitatea Murcia, ci pentru că am luat în calcul stress-ul mutării într-o locație îndepărtată față de Elche, prețul și clima.

Cu cât mergi mai înspre nord sau înspre centru găsești vegetație mai multă, mai mult verde, ceea ce era în topul listei mele de preferințe, deci punem bila albă. Pierdem, însă, imediat bila la capitolul preț dacă ne apropiem de Valencia sau la capitolul vreme spre Castellon. În apropierea Valenciei prețurile cresc, în apropierea Castellon-ului plouă mai mult și mai des. Nimic dramatic, dar când trebuie să alegi între frumos, minunat și superb, granițele sunt subțiri și criteriile fine. De asemenea, am vrut să pot ajunge în maxim 30 de minute la mare (deci am scos din listă casele dinspre marginea interioară a Comunității). Am văzut niste case superbe la distanță de vreo 80 de kilometri de mare, cu preț accesibil și locații de vis. M-a reținut și gândul la posibilii fulgi de zăpadă din iarnă. Cea mai frumoasă casă pe care am vazut-o se afla într-o locație unde aveam senzația că mă voi întâlni cu actori de la Hollywood pe stradă. Vis! Nicio poză nu poate reda frumusețea locului și a împrejurimilor. Ora care mă despărțea de mare m-a determinat să nu o aleg, dar și acum mergem în zonă pentru drumeții și plimbări prin natură.

Evident că, fiind aici, am căutat numai ocazii și oferte. De pildă, una dintre casele din lista noastră scurtă din zona asta verde și extrem de pitorească era a unor englezi care trebuiau să se întoarcă în UK datorită unor probleme familiale. Aceștia vindeau „pe grabă” și lăsau în prețul casei și mașinuța lor decapotabilă. Era cu volanul pe dreapta, da, dar presimt că m-aș fi descurcat.

Sper că se înțelege că eu povestesc despre experiența noastră, cu bugetul nostru și cu preferințele noastre. Pentru norocoșii care au buget generos, vă asigur că aici se află deja casa visurilor voastre. Mi-ar plăcea să fim noi cei care vă ajutăm să vă întâlniți. Pentru că nimic nu este mai hrănitor decât bucuria, iar bucuriei noastre o putem adăuga și pe a ta.

Cristina Stan


Text preluat de pe blogul „Parfum de Spania – Povestea plecării noastre din țară”

- Publicitate -

spot_img

Cele mai citite

1 COMENTARIU

 1. Buna seara!
  Sunt cativa ani de cand imi doresc, eu di familia mea, sa ne mutam definitiv in Spania. In ultimul an m am tot uitat la apt din Alzira-Valencia..preturi convenabile pt bugetul de care as dispune.
  Mi as dori foarte mult sa ma poti ajuta, daca ai timpul necesar pt asta.
  Mi am pus apt din Bucuresti in vanzare, sper sa am cat mai curand cumparator. Cel mai important aspect in situatia mea este ca, am 8 pisici!! Si le vreau alaturi de mine atat cat v a vrea Domnul!
  Cum as putea lua legatura cu tine?
  O seara cu multe stele la malul marii…😊

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

De același autor

Partidul Comasat Român face praf statul de drept

Partidul Comasat Român face praf statul de drept. Modificarea legilor electorale...

INTERVIU Ramona Strugariu, eurodeputat RENEW EUROPE (REPER) – Partea 1

Europarlamentarul Renew Europe, Ramona Strugariu, într-un interviu acordat în exclusivitate, despre...

Construind poduri între literatură și societate

Europa prețuiește cultura și valorile culturale ale societății. Fiecare stat din...

De ce ne temem de Inteligența Artificială?

Perspectivele și provocările Inteligenței Artificiale, în contextul legislației europene în schimbare...

- Sponsorii noștri -

spot_img

Citește și

Partidul Comasat Român face praf statul de drept

Partidul Comasat Român face praf statul de drept. Modificarea legilor electorale în anul alegerilor este un atac la democrația din România. Au trecut câțiva ani de la protestele împotriva lui Liviu Dragnea, însă metehnele hidrei pesediste rămân. Astăzi, cu nefericita complicitate a celor de la PNL (mai puțin...

INTERVIU Ramona Strugariu, eurodeputat RENEW EUROPE (REPER) – Partea 1

Europarlamentarul Renew Europe, Ramona Strugariu, într-un interviu acordat în exclusivitate, despre politici europene și realități românești - partea 1:

Construind poduri între literatură și societate

Europa prețuiește cultura și valorile culturale ale societății. Fiecare stat din blocul comunitar are specificul său cultural, literatura națională fiind un liant pentru cetățeni. Cluj-Napoca a găzduit o conferință despre artă, literatură, puterea educației și a culturii de a contura societatea în care trăim.  Ioana Toloargă și Lena Chilari,...

De ce ne temem de Inteligența Artificială?

Perspectivele și provocările Inteligenței Artificiale, în contextul legislației europene în schimbare și adaptare la noutățile tehnologice a fost tema unei noi dezbateri organizate cu susținerea Renew Europe Group. Conferința a fost organizată la Cluj de către europarlamentarul Ramona Strugariu, alături de apreciați practicieni, experți și profesioniști din industria...

E-guvernare PSD PNL de toți banii. Ajută sau încurcă e-factura business-ul autohton?

Un agricultor, producător de legume, a intrat în direct la Europa FM și a spus, pe șleau, problema lui de adaptare la sistemul digitalizat de facturare instaurat în România de la 1 ianuarie 2024: “Eu nu am multă școală. Cultiv legume și, până acum, scriam factura de mână....

Viitorul european al tinerilor

Grupul politic european Renew Europe, reprezentat de către europarlamentarul Ramona Strugariu, a organizat la Cluj o dezbatere despre viitorul european al tinerilor, despre implicare și crearea de noi oportunități pentru noua generație.  Câteva zeci de persoane, în majoritatea lor tineri, au asistat la dezbatere, în cadrul căreia au...