AcasăDestineINTERVIU AUDIO. Canada polară,...

INTERVIU AUDIO. Canada polară, pământ românesc!

La Cercul polar, în zona arctică a Canadei (Yukon), se desfășoară, anual, o competiție de sport extrem intitulată „6633 Arctic Ultramaraton”. Câteva sute de kilometri (între 250 și 600, depinde de varianta aleasă, scurtă sau lungă, și de traseul propus de organizatori), practic un traseu de parcurs într-o săptămână (marș, somn, odihnă, dar mai mult marș, că deh, e competiție, și cei care participă vor să câștige!). Trăgând după tine o sanie de circa 35 de kilograme în care ai echipament (lenjerie, ustensile de igienă personală, haine de schimb, sac de dormit), plus mâncare pentru tot drumul, căci organizatorii îți pun la dispoziție doar apa fierbinte…

6633 Arctic Ultra / Foto: Facebook @6633ArcticUltra

Și dă-i talpă, tată, că n-ai venit până la Cercul polar ca să te faci de râs… Așa, și să nu uit, rugându-te să nu te întâlnești cu ursul polar și sperând că elanii întâlniți în drum nu vor avea „elanul” de a te ataca. Cam asta înseamnă „6633 Arctic Ultramaraton”. Ah, și încă ceva: e o competiție ai căror organizatori încep să învețe încet-încet… limba română. De ce? Pentru că, de prin 2016 încoace, e o „avalanșă” de români care participă la ultramaratonul canadian, ba îl și câștigă deseori. Așa că organizatorii au început să învețe limba romană, preventiv…

Vreți detalii:

  • Tibi Ușeriu, trei victorii consecutive (2016 – 2018), după care a acceptat rugămintea organizatorilor: „Tibi, mai lasă-i și pe alții, că dacă te mai înscrii nu mai vine nimeni, că se tem de tine mai tare decât de urșii polari sau de elanii de la Cercul polar!”
  • În 2019 a apărut însă un clujean, Vlad Adrian Pop, care alerga cu scopul caritabil de a strânge bani pentru copiii bolnavi de cancer. Și a câștigat „cursa scurtă” (mă rog, dacă ceva de genul 260 de kilometri la Cercul polar, în plină iarnă, înseamnă „cursă scurtă”!).
  • Vlad Adrian Pop a revenit și în 2020 și – ambițios – s-a înscris în „cursa lungă” de 620 de kilometri, dar pe parcursul cursei a suferit niște degerături care-i puneau efectiv în pericol integritatea corporală, așa că, mai mult silit de către organizatori, a abandonat.
  • Dar, fiind „ardelean incapatanat”, Vlad al nostru a revenit cât de repede a putut: în 2022, că în 2021 „ultramaratonul” a fost anulat din cauză de coronavirus.

Și cam asta a fost introducerea. A, apropo, în 2022, tot din cauză de coronavirus, n-a mai fost „de ales” între variantele „scurtă” și „lungă”, a existat o singură variantă, de 420 de kilometri (cam cât 10 maratoane clasice, plus – am explicat mai sus – condițiile climatice!).

Rezultatul? Noah, aveți răbdare un pic, că doară suntem ardeleni cu toții! Ascultați întâi interviul pe care Vlad Adrian Pop mi l-a acordat înainte de debutul cursei:

Interviu cu Vlad Adrian Pop, realizat ÎNAINTE de cursă, de Adrian Ardelean, în cadrul emisiunii „Ora Românească” – Radio CFMB, Montreal (Canada)

Cu speranța că n-ați „sărit” peste interviu pentru a afla rezultatul cursei înaintea altora, vă spunem că Vlad Adrian Pop a înregistrat două succese în această cursă. Ce succese? Unul sportiv și unul financiar. Detalii în interviul pe care mi l-a acordat după cursă, și anume de pe aeroportul din Vancouver, în așteptarea avionului care avea să-l ducă acasă, în Cluj:

Interviu cu Vlad Adrian Pop, realizat DUPĂ cursă, de Adrian Ardelean, în cadrul emisiunii „Ora Românească”, – Radio CFMB, Montreal (Canada)

Felicitari, Vlad Adrian Pop! Un exemplu de om care „aleargă după bani” cu succes! Atât la propriu, cât și la figurat!

Adrian Ardelean

- Publicitate -

spot_img

Cele mai citite

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articolul precedent
Articolul următor

De același autor

Ucraina și Rusia – diferențe culturale și o istorie comună

În partea a doua a acestei scurte cercetări legată de diferențele...

Solidaritatea schimbă vieți!

RO Solidaritate este o asociație non-profit care are sub aripa sa...

ROTV Valencia: O nouă etapă în televiziunea românească independentă din Spania

ROTV Valencia, un post de televiziune în limba română independent, cu...

- Sponsorii noștri -

spot_img

Citește și

Ucraina și Rusia – diferențe culturale și o istorie comună

În partea a doua a acestei scurte cercetări legată de diferențele culturale dintre Rusia și Ucraina vom ajunge la, de fapt, niște similitudini. Dar nu, nu cu Rusia, ci cu câteva locații vecine Rusiei. Istoria se rostogolește în timp și ne învață că relațiile de putere sunt date...

Solidaritatea schimbă vieți!

RO Solidaritate este o asociație non-profit care are sub aripa sa protectoare peste 500 de copii din România. Această organizație, creată de un grup de români din Franta în 2019, crează, dezvoltă și implementează un program de educație non-formală prin ateliere în patru domenii de activitate diferite...

ROTV Valencia: O nouă etapă în televiziunea românească independentă din Spania

ROTV Valencia, un post de televiziune în limba română independent, cu sediul în Spania și emisie online, anunță cu entuziasm începutul unui proiect ambițios care vizează să aducă o ofertă diversificată de conținut și să consolideze legătura dintre comunitatea românească și telespectatorii spanioli interesați de România și...

Ucraina nu e Rusia! Diferențe culturale între cele două țări și cât de importantă este limba ucraineană în conflict

În gândirea „populară” și dezinformată din România limba ucraineană este pusă în aceeași familie cu rusa datorită unor paradigme politice și culturale pe care trebuie să învățăm să le depășim. Cea mai puternică armă a regimului lui Putin (îndoctrinarea) a mers mână în mână cu lipsa de...

Concurență acerbă pe piața de telefonie mobilă din Spania

Aproximativ 50 de operatori își împart la această oră piața de telefonie mobilă din Spania. În lupta cu concurența, operatorii mari creează sau achiziționează alte mărci pentru a-și extinde grupul țintă. Pentru un nou venit în Spania este important de știut care sunt principalii operatori de servicii...

Nu toți am știut, nu toți suntem vinovați, nu suntem toți la fel

Acestea sunt doar trei dintre formulele prin care experții în manipulare ai oricărei puteri creează tactici de diversiune pentru a-și ascunde vinovățiile și responsabilitățile. Un editorial de Ciprian Mihali, pentru PRESShub Este un miracol că acest stat mai funcționează: de zeci de ani el este confiscat de rețelele private...