AcasăEditorialDe ce am rămas...

De ce am rămas în Spania

Emigrarea este un salt în care speri că ceea ce crezi că porți ca parașută în tine te va ajuta să simți iar pământul sub picioare. Ce te aduce în pragul saltului e diferit la fiecare, dar rezultatul așteptat e mereu ăsta: stabilitatea picioarelor tale într-un pământ roditor.

Uneori poate să rodească doar cele necesare traiului pe care nu l-ai avut în locurile natale, alteori chiar și flori care-ți încântă parcursul, iar câteodată și urzici menite să-ți ferească pașii de poteci înfundate.

Spania te întâmpină, dincolo de modernitatea contrastantă, atunci când vorbim de condițiile de viață din România (infrastructură, servicii sociale, medicale și ambianță tolerantă), cu ceva ce poate latinitatea comună o face mai primitoare pentru noi, românii.

Nu despre similitudinea lingvistică sau de civilizație creștină vorbesc. Mă refer la prezența imperfecțiunii mecanismelor sociale care, deși funcționează mult mai bine decât la noi, îți dau și senzația că se îmbunătățesc mereu chiar dacă le observi poticnelile. Un soi de dinamism pozitiv care îți oferă șansa de a spera la mai bine, nu numai pentru copiii tăi. Nu-i deloc o țară blocată; nici în clamatul „aproape perfect” nordic, nici în promiscuitatea vreunei istorii estice ce pare mereu potrivnică binelui.

Probabil pentru spanioli lucrurile nu se văd tocmai așa. Am auzit deseori nemulțumiri nostalgice de la ei, dar mereu însoțite de speranțe concrete sau măcar motive temienice de mândrie a apartenenței lor.

Ne-am întrebat noi, românii de aici, când am constatat același lucru, care-i filonul ce generează acest sentiment de bine? Am conchis că ar fi respectul. Pentru viață în primul rând, pentru valoare în toate formele ei și pentru dreptul individual al oricui de a fi atât cât poate deocamdată, dacă arată însă că își dorește să evolueze.

Sună abstract dar, pentru aceia dintre noi care am venit aici, pare descrierea generică cea mai potrivită a motivului pentru care s-au decis să rămână.

Laurențiu Stan

- Publicitate -

spot_img

Cele mai citite

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articolul precedent
Articolul următor

De același autor

Partidul Comasat Român face praf statul de drept

Partidul Comasat Român face praf statul de drept. Modificarea legilor electorale...

INTERVIU Ramona Strugariu, eurodeputat RENEW EUROPE (REPER) – Partea 1

Europarlamentarul Renew Europe, Ramona Strugariu, într-un interviu acordat în exclusivitate, despre...

Construind poduri între literatură și societate

Europa prețuiește cultura și valorile culturale ale societății. Fiecare stat din...

De ce ne temem de Inteligența Artificială?

Perspectivele și provocările Inteligenței Artificiale, în contextul legislației europene în schimbare...

- Sponsorii noștri -

spot_img

Citește și

Partidul Comasat Român face praf statul de drept

Partidul Comasat Român face praf statul de drept. Modificarea legilor electorale în anul alegerilor este un atac la democrația din România. Au trecut câțiva ani de la protestele împotriva lui Liviu Dragnea, însă metehnele hidrei pesediste rămân. Astăzi, cu nefericita complicitate a celor de la PNL (mai puțin...

INTERVIU Ramona Strugariu, eurodeputat RENEW EUROPE (REPER) – Partea 1

Europarlamentarul Renew Europe, Ramona Strugariu, într-un interviu acordat în exclusivitate, despre politici europene și realități românești - partea 1:

Construind poduri între literatură și societate

Europa prețuiește cultura și valorile culturale ale societății. Fiecare stat din blocul comunitar are specificul său cultural, literatura națională fiind un liant pentru cetățeni. Cluj-Napoca a găzduit o conferință despre artă, literatură, puterea educației și a culturii de a contura societatea în care trăim.  Ioana Toloargă și Lena Chilari,...

De ce ne temem de Inteligența Artificială?

Perspectivele și provocările Inteligenței Artificiale, în contextul legislației europene în schimbare și adaptare la noutățile tehnologice a fost tema unei noi dezbateri organizate cu susținerea Renew Europe Group. Conferința a fost organizată la Cluj de către europarlamentarul Ramona Strugariu, alături de apreciați practicieni, experți și profesioniști din industria...

E-guvernare PSD PNL de toți banii. Ajută sau încurcă e-factura business-ul autohton?

Un agricultor, producător de legume, a intrat în direct la Europa FM și a spus, pe șleau, problema lui de adaptare la sistemul digitalizat de facturare instaurat în România de la 1 ianuarie 2024: “Eu nu am multă școală. Cultiv legume și, până acum, scriam factura de mână....

Viitorul european al tinerilor

Grupul politic european Renew Europe, reprezentat de către europarlamentarul Ramona Strugariu, a organizat la Cluj o dezbatere despre viitorul european al tinerilor, despre implicare și crearea de noi oportunități pentru noua generație.  Câteva zeci de persoane, în majoritatea lor tineri, au asistat la dezbatere, în cadrul căreia au...