AcasăPerspectiveAcesta este războiul lui...

Acesta este războiul lui Putin!

Evenimentele se precipită. Germania, România, Polonia, Cehia și Bulgaria și-au închis spațiul aerian pentru avioanele rusești – cu efect imediat. România a hotărât azi să trimită muniție și echipamente militare Ucrainei, să preia și să îngrijească răniții.

Până acum, s-au trimis doar dezinfectanți și medicamente. Dar de astăzi, evenimentele capătă o altă dimensiune, iar consecințele nu sunt greu de prevăzut. Nu mai există cale întoarsă.

Autor: Dorina Achelăriței


În cursul diminetii, Parlamentul german s-a reunit într-o ședință extraordinară. Iar discursul cancelarului Scholz cu aceasta ocazie a confirmat și depășit (!!) așteptările tuturor. Este începutul unei noi ere. Nu mai există nicio îndoială.

Tonul a fost mult mai sobru, mult mai hotărât: acțiunile lui Putin nu sunt justificabile. Fiecare membru NATO va fi apărat, iar acțiunile agresorului Putin vor avea consecințe grave.

Ucraina trebuie susținută! În aceste clipe, ucrainenii luptă pentru democrație și libertate, iar europenii vor fi de partea lor, de „partea justă a istoriei”. Atacul lui Putin a reprezentat începutul unei noi realități. Războiul este cu siguranță o catastrofă pentru Ucraina, dar va fi una și pentru Rusia.

Pachetul de sancțiuni este pregătit deja și va fi aprobat în cel mai scurt timp de către Bundestag: în principal băncile rusești și oligarhii liderului de la Kremlin vor avea de suferit. Scholz este conștient de faptul că Rusia nu își va schimba planul de acțiune, însă prețul pe care îl va plăti va fi unul considerabil, căci acest război este războiul lui Putin, și nu al poporului rus.

Germania a reușit să găsească alternative, în special la capitolul energie, punctul cel mai sensibil în contextul actual. Se intenționează regularizarea prețurilor și se vor oferi subvenții pentru cei ce au nevoie de ele. În plus, armata germană va primi 100 miliarde pentru armament. Iar Ucraina va primi armament greu din partea Germaniei.

Conform spuselor lui Scholz, este o chestiune de responsabilitate. Se așteaptă o schimbare epocală în istoria continentului nostru. Toleranța și drepturile civile vor câștiga și în Rusia, care va fi izolată politic și economic.

Germania și aliații din Europa de Est nu vor ezita să-și apere teritoriul!

Această criză afectează întreaga Europă: provocarea constă în restabilirea suveranității Europei, iar șansa indirect oferită este cea de a găsi cea mai bună soluție pentru întreaga Uniune.

Scholz a reluat termenul folosit de Angela Merkel zilele trecute: războiul lui Putin reprezintă o cezură și pentru politica externă – trebuie renunțat la naivitate și la diplomația unidirecțională. Europa rămâne totuși încrezătoare în diplomație, în dialog și în pacifism. Pacea este obiectivul final, pe care întreaga Uniune îl va apăra.

Într-adevăr, „epocal” a fost cuvântul cheie al acestei alocuțiuni. O eufemistică și elegantă declarație de război.

Concomitent cu declarațiile cancelarului, 500.000 de persoane au ieșit pe străzile Berlinului. La puțin timp după încheierea manifestațiilor de-a dreptul explozive, Putin l-a poftit pe Zelenski la masa tratativelor. Vom vedea ce ne aduc zilele următoare…

- Publicitate -

spot_img
spot_img

Cele mai citite

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

De același autor

România și Transnistria: O datorie neîmplinită

Între anii 1990 și 2019, populația Transnistriei a scăzut de la...

Erdoğan versus Assad – game over

Imediat după 7 octombrie 2023 am scris un articol intitulat “Netanyahu...

Wind of Change: Germania la 35 de ani de la căderea Zidului

Început de decembrie 2024 - nu doar România se află la...

Profeții noilor ultranaționalisme: de la AfD și Höcke la Călin Georgescu

Ce a lipsit scenei politice românești în ultimii 35 de ani?...

- Sponsorii noștri -

spot_img

Citește și

România și Transnistria: O datorie neîmplinită

Între anii 1990 și 2019, populația Transnistriei a scăzut de la aproximativ 706.000 la 465.000 de locuitori. Acest declin este atribuit unor factori precum emigrația, natalitatea scăzută și îmbătrânirea populației. Un recensământ oficial nu a mai fost făcut din 2015, însă Comitetul de Statistică din Transnistria publică ocazional...

Erdoğan versus Assad – game over

Imediat după 7 octombrie 2023 am scris un articol intitulat “Netanyahu vs. Hamas: game over?” Acum, un an mai târziu, scriu iarăși despre o confruntare din Orientul Mijlociu, fără a mai adăuga vreun semn al întrebării. De această dată, în ziua de 7 decembrie 2024, Recep Tayyip...

Wind of Change: Germania la 35 de ani de la căderea Zidului

Început de decembrie 2024 - nu doar România se află la răscruce de vânturi: și Germania (surprinzător, dar adevărat), trece printr-o perioadă tulbure. Volkswagen este în cădere liberă, guvernul a căzut deja, coaliția s-a destrămat, iar alegerile din februarie sunt așteptate cu neliniște - partidul de extremă...

Profeții noilor ultranaționalisme: de la AfD și Höcke la Călin Georgescu

Ce a lipsit scenei politice românești în ultimii 35 de ani? In mod decisiv, figura unui profet. Un prooroc al unei glorii viitoare, atât de râvnite… Călin Georgescu a ajuns pe nesimțite în turul 2 al alegerilor prezidențiale din România anului 2024. Incredibil, dar adevărat. Un candidat ce...

Strigătul neputincios al unui fost votant român

Îmi recunosc neputinţa. Ieri după-amiază, când au început să curgă apelurile către cei din diaspora canadiană şi americană să meargă să o voteze pe Elena Lasconi, am simţit pentru prima data şocul ca un pumn în plex. Dar nu am putut face nimic, iar cum nu am...

Călin Georgescu, o ascensiune enigmatică

Prima oară am auzit de Călin Georgescu în 2014, urmărind dezbaterile think-tank-ului elitist reunit sub numele „Clubul de la Roma” și care ajunsese pe atunci cel mai vizibil for mondial ce propunea printre altele Distributismul ca alternativă la Capitalism pentru evitarea întoarcerii la Socialism. O alternativă valoroasă...