AcasăPerspectiveAcesta este războiul lui...

Acesta este războiul lui Putin!

Evenimentele se precipită. Germania, România, Polonia, Cehia și Bulgaria și-au închis spațiul aerian pentru avioanele rusești – cu efect imediat. România a hotărât azi să trimită muniție și echipamente militare Ucrainei, să preia și să îngrijească răniții.

Până acum, s-au trimis doar dezinfectanți și medicamente. Dar de astăzi, evenimentele capătă o altă dimensiune, iar consecințele nu sunt greu de prevăzut. Nu mai există cale întoarsă.

Autor: Dorina Achelăriței


În cursul diminetii, Parlamentul german s-a reunit într-o ședință extraordinară. Iar discursul cancelarului Scholz cu aceasta ocazie a confirmat și depășit (!!) așteptările tuturor. Este începutul unei noi ere. Nu mai există nicio îndoială.

Tonul a fost mult mai sobru, mult mai hotărât: acțiunile lui Putin nu sunt justificabile. Fiecare membru NATO va fi apărat, iar acțiunile agresorului Putin vor avea consecințe grave.

Ucraina trebuie susținută! În aceste clipe, ucrainenii luptă pentru democrație și libertate, iar europenii vor fi de partea lor, de „partea justă a istoriei”. Atacul lui Putin a reprezentat începutul unei noi realități. Războiul este cu siguranță o catastrofă pentru Ucraina, dar va fi una și pentru Rusia.

Pachetul de sancțiuni este pregătit deja și va fi aprobat în cel mai scurt timp de către Bundestag: în principal băncile rusești și oligarhii liderului de la Kremlin vor avea de suferit. Scholz este conștient de faptul că Rusia nu își va schimba planul de acțiune, însă prețul pe care îl va plăti va fi unul considerabil, căci acest război este războiul lui Putin, și nu al poporului rus.

Germania a reușit să găsească alternative, în special la capitolul energie, punctul cel mai sensibil în contextul actual. Se intenționează regularizarea prețurilor și se vor oferi subvenții pentru cei ce au nevoie de ele. În plus, armata germană va primi 100 miliarde pentru armament. Iar Ucraina va primi armament greu din partea Germaniei.

Conform spuselor lui Scholz, este o chestiune de responsabilitate. Se așteaptă o schimbare epocală în istoria continentului nostru. Toleranța și drepturile civile vor câștiga și în Rusia, care va fi izolată politic și economic.

Germania și aliații din Europa de Est nu vor ezita să-și apere teritoriul!

Această criză afectează întreaga Europă: provocarea constă în restabilirea suveranității Europei, iar șansa indirect oferită este cea de a găsi cea mai bună soluție pentru întreaga Uniune.

Scholz a reluat termenul folosit de Angela Merkel zilele trecute: războiul lui Putin reprezintă o cezură și pentru politica externă – trebuie renunțat la naivitate și la diplomația unidirecțională. Europa rămâne totuși încrezătoare în diplomație, în dialog și în pacifism. Pacea este obiectivul final, pe care întreaga Uniune îl va apăra.

Într-adevăr, „epocal” a fost cuvântul cheie al acestei alocuțiuni. O eufemistică și elegantă declarație de război.

Concomitent cu declarațiile cancelarului, 500.000 de persoane au ieșit pe străzile Berlinului. La puțin timp după încheierea manifestațiilor de-a dreptul explozive, Putin l-a poftit pe Zelenski la masa tratativelor. Vom vedea ce ne aduc zilele următoare…

- Publicitate -

spot_img
spot_img

Cele mai citite

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

De același autor

- Sponsorii noștri -

spot_img

Citește și

„Mâinile Jos!”: Protestele anti-Trump din SUA și lupta pentru democrație marginalizate în presa mainstream

Statele Unite au fost scena unor proteste de amploare organizate sub sloganul „Hands Off” („Mâinile Jos”), inițiate de o coaliție de organizații progresiste. Mișcarea, care include sute de evenimente desfășurate în întreaga țară, reflectă un val tot mai mare de nemulțumire față de politicile recente ale administrației...

Războiul neterminat: DMZ și lecțiile din 1950 pentru lumea de azi

În Seul e destul de frig în martie. Cu toate astea piețele cu mâncare coreeană sunt mereu pline. Se vând clătite cu semințe și miere, dumplings cu carne și legume cu ridichi murate și sos de soia. Peste tot miroase a bunătăți și responsabilii de informații turistice...

România, alegeri la 35 de ani de LIBERTATE…

Recent, un coleg de breaslă de origine kurdă, Erdal Er, mi-a propus să explic pe scurt, pentru ziarul ArtıGerçek, ceea ce se întâmplă în România din decembrie încoace. ArtıGerçek este o publicație ce aparține de opoziția turcă, aflată într-o constantă luptă pentru o democrație pluralistă în Turcia -...

Cum urmează să folosească Rusia problema plății gazului transnistrian în următoarele alegeri din Republica Moldova

Criza transnistriană a gazului se prelungește din cauza complexității problemelor de ordin strategic și politic ale zonei. Pe măsură ce părțile implicate nu reușesc să ajungă la un numitor comun, timpul trece în defavoarea locuitorilor. Pe data de 1 ianuarie 2025, transportul de gaz a fost sistat...

Indonezia: între dictatura lui Suharto, Islam și BRICS+

În timp ce Nordul global (nord-atlantic) se gândește la ce se va întâmpla după 20 ianuarie, „revenirea pe tron” a lui Trump, la alegerile din Germania sau la depășirea diverselor crize europene, polul opus (să-i spunem Estul ori Sudul global), deci statele BRICS+, își urmează propriile obiective:...

România și Transnistria: O datorie neîmplinită

Între anii 1990 și 2019, populația Transnistriei a scăzut de la aproximativ 706.000 la 465.000 de locuitori. Acest declin este atribuit unor factori precum emigrația, natalitatea scăzută și îmbătrânirea populației. Un recensământ oficial nu a mai fost făcut din 2015, însă Comitetul de Statistică din Transnistria publică ocazional...