AcasăLumeaLa ziUcraina, văzută de la...

Ucraina, văzută de la Moscova

Cercetările de la Kremlin de dinainte de invazie au sugerat că Ucraina era un teren fertil pentru subversiune, dar șocul războiului poate transforma dorința ucrainenilor de a rezista în moduri imprevizibile, scrie portalul rusi.org, în analiza „Ukraine Through Russia’s Eyes” (Ucraina prin ochii Rusiei), semnată de Nick Reynolds and Dr. Jack Watling.

„Armata rusă este capabilă să învingă forțele armate ucrainene, însă perspectiva ocupării unei țări ostile constituie un pariu major pentru Moscova”, se mai arată în analiza menționată. „Pentru a evalua cu exactitate de ce președintele Vladimir Putin a concluzionat că ar putea invada și ocupa Ucraina, este necesar să se ia în considerare modul în care oficialii ruși au înțeles populația ucraineană și structura ei politică, economică și socială în ajunul invaziei.”

Articolul din rusi.org, al cărui traducere în limba română o publicăm mai jos, „analizează sondajele sociale efectuate în toată Ucraina în februarie 2022, comandate de Direcția a IX-a a Serviciului Cinci al Serviciului Federal de Securitate (FSB) al Rusiei. Acestea indică modul în care oficialii ruși priveau Ucraina în timp ce își planificau invazia, analizând ceea ce ar putea însemna aceasta pentru traiectoria unei ocupații ruse.”


Iată, în continuare, explicațiile analiștilor britanici, în traducerea jurnalistei Dorina Achelăriței, din Germania:

„În sondajul efectuat pentru FSB au fost identificate și alte puncte interesante privind Rusia.

Mai mult de jumătate din populația ucraineană a fost evaluată ca având o opinie favorabilă față de biserică, în ciuda faptului că acele parohii care se consideră parte din jurisdicția Patriarhiei Moscovei sunt puternic pătrunse de informațiile ruse.

Harta extinsă a modului în care au fost percepute diferite personalități politice și partide a oferit serviciului FSB indicații de prioritizare pentru cooptare, constrângere, marginalizare sau eliminare a acestora.

Privită dintr-o perspectivă națională, populația ucraineană părea să posede doar un nivel moderat de determinare. Cu toate acestea, atunci când sunt defalcate pe regiuni – nord, sud, est și vest – este clar că atitudinile din sudul și estul țării arată mult mai puțină încredere în statul ucrainean.

Implicații pentru operațiunile rusești

Aceste tendințe aveau să fie luate în considerare în planificarea invaziei Rusiei, iar implicațiile merită maximă atenție.

Este de remarcat faptul că Putin, în discursul său televizat dinaintea invaziei, a vorbit pe larg despre eșecurile guvernării ucrainene în termeni care reflectau imaginea prezentată de sondajele FSB.

Instituțiile în care ucrainenii au cea mai mare încredere – forțele armate – sunt tocmai acelea împotriva cărora Rusia poate acționa cel mai rapid și mai decisiv.

Pierderile mari și izolarea unităților militare ucrainene fără acoperire aeriană ar putea face ca atacurile rusești să ocolească centrele de rezistență, dezabuzând populația de capacitatea defensivă a armatei lor.

În orașele Ucrainei se pune și problema mobilizării populare și a rezistenței neconvenționale.

Cu toate acestea, chiar și aici, disparitățile regionale sunt de o importanță mai mare. În timp ce o minoritate de ucraineni chestionați de FSB au spus că nu vor apăra Ucraina, această populație era concentrată în mod disproporționat în sudul și estul țării. În plus, dintre cei care au spus că nu vor lupta, aproximativ jumătate au indicat că, în caz de război, se vor „adapta și supraviețui”, sugerând că mari părți ale populației din sudul și estul Ucrainei ar fi dispuse să respecte ocupația, dacă s-ar putea furniza servicii.

În schimb, Kiev, capitala, a părut semnificativ diferită, iar cercetarea sugerează că va fi un teren vital pentru succesul sau eșecul planurilor de război ale Rusiei.

Încrederea în societatea civilă și instituțiile de voluntariat este considerabilă, iar apelul președintelui Zelenski la mobilizare va aduce in stradă un număr mare de adulți înarmați.

Și totuși, organizațiile societății civile sunt cele pe care forțele speciale ruse, conduse de FSB, intenționează să le vizeze fără milă.

Dacă armata rusă poate înlocui guvernul ucrainean de la Kiev, FSB nu are dovezi care să sugereze că cetățenilor din estul Ucrainei le va părea rău să vadă partidele politice și politicienii înlocuiți.

Dacă cei care au planificat invazia Rusiei au luat sondajul în serios, impactul acestuia asupra strategiei de ocupație rusă este clar.

Rusia are șanse mari să distrugă instituțiile de încredere ale Ucrainei și să le înlocuiască pe cele care sunt mai puțin de încredere.

Noile administrații de ocupație ar trebui să folosească un limbajul anticorupție și să se bazeze pe furnizarea de servicii ca mijloc de constrângere a părților influențate ale populației, sarcină probabil ușoară dat fiind faptul că 44% din populație se aștepta sa aibă dificultăți la plata facturilor la utilități la începutul lunii februarie.

Putin a folosit deja acest limbaj în discursurile sale publice, dar având în vedere corupția endemică din Rusia și sărăcirea Donețkului și Luganskului ocupat din 2014, e greu de crezut ca administrația de ocupație rusă va convinge populația de capacitatea de a asigura o bună guvernare.

Deși FSB ar fi putut identifica oportunități de a stimula societatea ucraineană, asta nu înseamnă că rușii vor fi capabili să le pună în aplicare.


Putin aruncă zarurile

Problema cu anchetele privind atitudinile sociale este că acestea sunt un instantaneu.

În condiții stabile, datele pot sugera traiectoria sentimentului public, iar FSB are date privind tendințele sociale pentru Ucraina începând cu 2006.

Dar o schimbare seismică a contextului poate provoca variații majore în sentiment și atitudini. Atacurile aeriene, chiar și atunci când sunt limitate la lovituri de precizie asupra țintelor militare, au fost percepute extrem de negativ de către populațiile civile supuse acestora, care ar putea să nu înțeleagă pe deplin diferența dintre bombardarea zonei și obiectivul militar.

Acest lucru inspiră adesea o ură intensă față de atacator și întărește hotărârea de a rezista. La fel, pierderile militare în fața unei invazii terestre inamice pot face o populație mai hotărâtă să reziste, atâta timp cât rezistența nu pare fără speranță. Victoriile tactice mici, dar importante din punct de vedere simbolic ale Ucrainei, cum ar fi reluarea aeroportului Antonov, capătă o semnificație mai largă atunci când sunt privite în această lumină.

Dacă Rusia spera că șocul și admirația față de distrugerea armatei ucrainene ar putea descuraja rezistența, experiența istorică indică rezultatul opus. Astfel, în timp ce sondajul FSB ar fi putut fi corect în evaluarea opiniilor la momentul în care a fost efectuat, le-a spus puțin rușilor despre modul în care vor evolua „spiritele” în urma unei invazii.

Sondajele comandate de FSB au evidențiat, de asemenea, diferența regională tradițională din Ucraina între părțile de est și vest ale țării. Direcția a IX-a a FSB a cartografiat administrațiile de ocupație pentru regiunile de la est de Nipru, dar nu a făcut acest lucru la vest de râu, în afară de Kiev. Și totuși, dacă ocupația rusă este slabă în vestul țării, părțile de vest ar putea rămâne un vector pe termen lung pentru grupurile de rezistență care vor continua să conteste invazia Rusiei.

Având în vedere pariul semnificativ dezvăluit de propriile evaluări ale Rusiei asupra „terenului uman” în care operează, este evident că ocuparea s-ar putea dovedi extrem de dificilă.

În plus, dacă Rusia constată că se confruntă cu o rezistență puternică și atacuri ale insurgenților, este probabil să intensifice utilizarea armelor de foc în zonele urbane. Deși acest lucru poate elimina obstacolele tactice, este puțin probabil să câștige încrederea unei populații neîncrezătoare din punct de vedere politic.

Dacă Rusia nu poate preveni o insurgență prelungită comandată din vestul Ucrainei, este posibil ca forțele ruse să se extindă, ceea ce le-ar crește vulnerabilitatea și i-ar prezenta lui Putin perspectiva unui eșec sângeros.

Dacă exemplele Ceceniei și Siriei sunt luate în considerare, tacticienii ruși vor trece probabil de la promisiunea unei bune guvernări la aplicarea unei represiuni nemiloase.”

(Articol tradus din rusi.org, site-ul The Royal United Services Institute, din Marea Britanie)


Fondat de Ducele de Wellington în 1831, Institutul Regal al Serviciilor Unite (RUSI) este cel mai vechi think-tank pentru apărare și securitate din lume și lider din Marea Britanie. De-a lungul istoriei sale, RUSI și-a construit o reputație de autoritate de încredere în domeniul apărării și securității în întreaga lume.

În ultimii ani, domeniul geografic și tematic al RUSI s-a extins pentru a reflecta provocările secolului XXI – de la caracterul schimbător al războiului, la radicalizarea online, la ascensiunea Chinei.

Domeniile de expertiză ale RUSI includ: științe militare, securitate internațională, terorism și conflicte, proliferare nucleară, crimă financiară și organizată și industrii de apărare, achiziții și management.

- Publicitate -

spot_img

Cele mai citite

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

De același autor

Partidul Comasat Român face praf statul de drept

Partidul Comasat Român face praf statul de drept. Modificarea legilor electorale...

Construind poduri între literatură și societate

Europa prețuiește cultura și valorile culturale ale societății. Fiecare stat din...

De ce ne temem de Inteligența Artificială?

Perspectivele și provocările Inteligenței Artificiale, în contextul legislației europene în schimbare...

- Sponsorii noștri -

spot_img

Citește și

Partidul Comasat Român face praf statul de drept

Partidul Comasat Român face praf statul de drept. Modificarea legilor electorale în anul alegerilor este un atac la democrația din România. Au trecut câțiva ani de la protestele împotriva lui Liviu Dragnea, însă metehnele hidrei pesediste rămân. Astăzi, cu nefericita complicitate a celor de la PNL (mai puțin...

Construind poduri între literatură și societate

Europa prețuiește cultura și valorile culturale ale societății. Fiecare stat din blocul comunitar are specificul său cultural, literatura națională fiind un liant pentru cetățeni. Cluj-Napoca a găzduit o conferință despre artă, literatură, puterea educației și a culturii de a contura societatea în care trăim.  Ioana Toloargă și Lena Chilari,...

De ce ne temem de Inteligența Artificială?

Perspectivele și provocările Inteligenței Artificiale, în contextul legislației europene în schimbare și adaptare la noutățile tehnologice a fost tema unei noi dezbateri organizate cu susținerea Renew Europe Group. Conferința a fost organizată la Cluj de către europarlamentarul Ramona Strugariu, alături de apreciați practicieni, experți și profesioniști din industria...

E-guvernare PSD PNL de toți banii. Ajută sau încurcă e-factura business-ul autohton?

Un agricultor, producător de legume, a intrat în direct la Europa FM și a spus, pe șleau, problema lui de adaptare la sistemul digitalizat de facturare instaurat în România de la 1 ianuarie 2024: “Eu nu am multă școală. Cultiv legume și, până acum, scriam factura de mână....

Viitorul european al tinerilor

Grupul politic european Renew Europe, reprezentat de către europarlamentarul Ramona Strugariu, a organizat la Cluj o dezbatere despre viitorul european al tinerilor, despre implicare și crearea de noi oportunități pentru noua generație.  Câteva zeci de persoane, în majoritatea lor tineri, au asistat la dezbatere, în cadrul căreia au...