Autor: Laurențiu Stan
Hai să privim retrospectiv situațiile controversate care și-au găsit ecouri în spațiul public, precum recentul caz Đoković vs Australia. Să ne gândim dincolo de partizanatul fiecăruia la utilitatea dezbaterilor de acest fel. Mie mi se par exerciții de opinie utile creșterii gradului nostru de civism. Pentru asta, însă, ar trebui ca înainte să ne însușim o atitudine publică constructivă chiar și în dezbaterile ad-hoc purtate aiurea pe social media.
Teoretic, o dezbatere îți permite să cunoști și alte opinii decât cea pe care experiența, cunoștințele sau perspectiva personală ți-o dau asupra unei probleme care te preocupă. Scopul dezbaterii ar trebui să rămână re-evaluarea acesteia în lumina unor argumente suplimentare, dacă nu chiar inedite, nu-i așa?!
De cele mai multe ori constatăm însă cum a devenit pretext pentru originalitate gratuită, agende dedublate, profilaxie mizantropică sau pură chibițărie. Implicarea într-o dezbatere nu mai este nici măcar un loc în care să-ți exersezi aptitudinile critice, soldându-se mai mereu cu un teritoriu de gâlceavă care ne îndepărtează până la obidă de ceilalți participanți. A devenit intrarea într-o agora care agregă segregarea și patosul fără utilitate.
E clar că rămâne totuși o bună platformă pentru cei interesați de notorietate. Dar care mai este scopul faimei când îți conferă o reputație de care n-ai de ce să fii mândru?! Pentru că de cele mai multe ori, intrând într-o dezbatere fără a considera regulile jocului, ne predispune unei imagini defavorabile, întocmai precum simpla lor respectare – chiar și fără un aport personal semnificativ – ne transformă în ceea ce ea își propune în esență, un potențial parteneriat pentru orientarea publică a speței.
De aceea, cred că-i bine-venită amintirea câtorva dintre normele care contribuie la cursivitatea unei dezbateri reale:
- respectă întodeauna rolul de moderator al celui care a inițiat dezbaterea la care vrei să participi;
- nu divaga de la agenda propusă decât dacă este chiar relevant, și când o faci, explică înainte scopul;
- nu desconsidera și nu limita replica;
- mulțumește și confirmă imediat validitatea argumentului, chiar dacă îți contrazice opinia, până la urmă pentru astfel de situații ai intrat în polemică;
- dacă ai intrat într-o dezbatere care se transformă într-o ceartă, părăsește-o înainte de a deveni scandal, mulțumind pentru ocazia oferită de ați exprima opinia, și declarând că nu vrei să mai fii parte a grupului care nu respectă scopul și regulile dezbaterii;
- înainte de a porni sau intra într-o dezbatere, autoevaluează-ți obiectiv resursele și relevanța posibilei tale contribuții.
Până la urmă, o dezbatere e neapărat necesară doar când ne dorim soluția unei probleme, nicidecum generarea alteia.