AcasăLumeaLa ziRasism „made in Germany”...

Rasism „made in Germany” – doi ani de la atentatul extremist de la Hanau

Ziua de 19 februarie este una de doliu național în Germania – se împlinesc deja doi ani de la atentatul de la Hanau. Tobias R., radical de dreapta, a ucis atunci cu sânge rece nouă persoane: nouă imigranți, ce se aflau într-un shisha bar. După care s-a sinucis.

Printre victime se afla și un român, Viorel Păun, un tânăr de 23 de ani. Familiile tuturor victimelor așteaptă încă explicații din partea autorităților, care nu au reușit să clarifice unele aspecte ale masacrului. În întreaga țară se organizează manifestări comemorative însă, iar societatea civilă a devenit mult mai activă în semnalarea cazurilor de rasism. În memoria victimelor din Hanau a fost inițiată și campania #SayTheirNames.

Autor: Dorina Achelăriței


Fusesem în micul orășel din apropierea metropolei Frankfurt am Main în toamna anului 2019. De necrezut faptul că într-un loc atât de liniștit s-ar putea întâmpla o astfel de tragedie, în special pentru că a fi imigrant în landul Hessen nu este nicio noutate.

Comunitatea de origine turcă și kurdă a ajuns deja la a treia generație, est-europenii vorbesc limba, sunt considerați „integrați”, Germania s-a declarat deja „Einwanderungsland” (o țară de imigrație), iar unul din patru locuitori este de origine non germană. Și totuși, rasismul persistă chiar și în rândul forțelor de ordine, în cadrul cărora s-a practicat o perioadă „racial profiling”, urmărindu-se suspecți pe criterii de religie și naționalitate.

Imediat după atentatul de la Hanau, cât și anul trecut, cancelarul Merkel a vorbit despre „otrava numită rasism” și a rostit numele celor nouă victime. Anul acesta, și noul cancelar Scholz a rostit clar numele celor nouă victime și a lansat un mesaj: „Putem comemora în fiecare zi victimele din Hanau: bazându-ne pe respect în loc de ură și pe coeziune în loc pe diviziune. Astăzi vă spunem numele cu voce tare. Pentru că nu vă uităm. Ați făcut parte din țara noastră, parte din noi: Gökhan Gültekin – 37 ani, Sedat Gürbüz – 30 ani, Said Nesar Hashemi – 21 ani, Mercedes Kierpacz – 35 ani, Hamza Kurtović – 22 ani, Vili Viorel Păun – 23 ani, Fatih Saraçoğlu – 34 ani, Ferhat Unvar – 22 ani, Kaloyan Velkov, 33 ani.”

Rasismul este încă o problemă structurală în Germania și este combătut în mod constant, în orice context. Guvernul adoptă în continuare măsuri pentru stârpirea fenomenului: înăsprirea regimului armelor, legi stricte împotriva discursului discriminatoriu, modificarea formulării clasice pentru desemnarea cetățenilor de altă origine, cu background migratoriu (Migrationshintergrund) – termenul a fost înlocuit cu termenul „Eingewanderte” („imigranți”), considerat mai adecvat. S-a propus și eliminarea cuvântului „rasă” din Constituție, dar legea nu a fost aprobată din teama că orice modificare a textului Constituției ar putea aduce cu sine o serie de noi interpretări.

Între timp, cât statul lucrează la șlefuirea limbajului „politically correct”, familiile victimelor din Hanau se întreabă dacă atacul ar fi putut fi evitat: de ce nu s-a preluat la timp apelul de urgență? De ce era blocată ieșirea de urgență a barului? Pentru ca poliția să poată efectua razii fără probleme în barurile frecventate de „străini”? De ce s-au efectuat autopsiile fără acordul familiilor? Și de ce „străinii” mai sunt încă în pericol în Germania?

De amintit este faptul că în perioada 2000-2006 gruparea teroristă de extremă dreapta NSU a ucis 10 persoane de origine non-germană, iar în octombrie 2019 a avut loc atentatul unui alt extremist de dreapta, cel de la Halle, pentru care ucigașul a fost deja condamnat la închisoare pe viață.

De curând a început și procesul împotriva autorului scrisorilor de amenințare „NSU 2.0”: între 2018 și 2021, berlinezul a trimis 116 mesaje anonime de amenințare (per mail, SMS și fax) unui număr mare de persoane publice. Majoritatea adresanților avea origini non-germane…

- Publicitate -

spot_img
spot_img

Cele mai citite

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

De același autor

“Noul” regim migratoriu de la Berlin și victoria AfD din Est

Atentatul de la Solingen a schimbat multe în politica migratorie de...

Plasticul, o subtilă dar mortală epidemie

Dacă ar fi să-mi găsesc un simbol al celor mai recente...

Scholz și cruciada EU: pactul de migrație cu Moldova și problema AfD

22 august 2024: Prima vizită a unui șef de stat german...

Bali: Mai mult decât resorturi luxoase și un loc pentru munca remote

Numărul occidentalilor care trăiesc în Bali a crescut semnificativ în ultimul...

- Sponsorii noștri -

spot_img

Citește și

“Noul” regim migratoriu de la Berlin și victoria AfD din Est

Atentatul de la Solingen a schimbat multe în politica migratorie de la Berlin. Guvernul s-a văzut nevoit să ia măsuri urgente (deși oarecum tardive) pentru a-și mulțumi electoratul și așa extrem de nemulțumit din alte cauze - în principal deoarece coaliția nu și-a respectat promisiunile, preferând disensiunile...

Plasticul, o subtilă dar mortală epidemie

Dacă ar fi să-mi găsesc un simbol al celor mai recente călătorii în Europa și România, teamă mi-e că ar fi atotprezenta sticlă de plastic. Poate am fost eu sensibilizată, citind ultimele studii despre riscul asociat cu expunerea la micro și nanoplastice. Sau poate am fost frapată...

Scholz și cruciada EU: pactul de migrație cu Moldova și problema AfD

22 august 2024: Prima vizită a unui șef de stat german în Moldova din ultimii 12 ani - o vizită aflată sub semnul solidarității, așa cum a fost ea numita în presa germană. Un editorial de Dorina Achelăriței | Berlin, Germania La Chișinău vor avea loc alegeri în octombrie,...

Bali: Mai mult decât resorturi luxoase și un loc pentru munca remote

Numărul occidentalilor care trăiesc în Bali a crescut semnificativ în ultimul deceniu, datorită schimbării paradigmei după pandemie care a încurajat stilul de viață nomad digital. Afluxul de străini a avut impact în ceea ce privește creșterea turismului, cheltuielile și stilul de viață al occidentalilor, tot mai atrași...

Între mit și adevăr: Ce înseamnă cu adevărat vulnerabilitatea?

Recunoașterea, asumarea și înțelegerea propriei vulnerabilități sunt esențiale pentru îmbunătățirea calității vieții și reprezintă o manifestare autentică a curajului. Cu cât evităm să ne confruntăm cu vulnerabilitatea noastră, cu atât mai mult ne alimentăm fricile și ne distanțăm de adevărata noastră natură. Întrucât vulnerabilitatea joacă un rol central...

Noul dușman al lui Erdoğan: câinii maidanezi

De parcă Turcia nu ar avea alte probleme urgente, Erdoğan a declarat de curând război câinilor vagabonzi. Dar să aruncăm o privire în trecutul acestei dușmănii extrem de recente și de convenabile liderului, cam rămas actualmente fără țapi (sau câini) ispășitori. Un editorial de : Dorina Achelăriței Conform unei...