AcasăLumeaLa ziRasism „made in Germany”...

Rasism „made in Germany” – doi ani de la atentatul extremist de la Hanau

Ziua de 19 februarie este una de doliu național în Germania – se împlinesc deja doi ani de la atentatul de la Hanau. Tobias R., radical de dreapta, a ucis atunci cu sânge rece nouă persoane: nouă imigranți, ce se aflau într-un shisha bar. După care s-a sinucis.

Printre victime se afla și un român, Viorel Păun, un tânăr de 23 de ani. Familiile tuturor victimelor așteaptă încă explicații din partea autorităților, care nu au reușit să clarifice unele aspecte ale masacrului. În întreaga țară se organizează manifestări comemorative însă, iar societatea civilă a devenit mult mai activă în semnalarea cazurilor de rasism. În memoria victimelor din Hanau a fost inițiată și campania #SayTheirNames.

Autor: Dorina Achelăriței


Fusesem în micul orășel din apropierea metropolei Frankfurt am Main în toamna anului 2019. De necrezut faptul că într-un loc atât de liniștit s-ar putea întâmpla o astfel de tragedie, în special pentru că a fi imigrant în landul Hessen nu este nicio noutate.

Comunitatea de origine turcă și kurdă a ajuns deja la a treia generație, est-europenii vorbesc limba, sunt considerați „integrați”, Germania s-a declarat deja „Einwanderungsland” (o țară de imigrație), iar unul din patru locuitori este de origine non germană. Și totuși, rasismul persistă chiar și în rândul forțelor de ordine, în cadrul cărora s-a practicat o perioadă „racial profiling”, urmărindu-se suspecți pe criterii de religie și naționalitate.

Imediat după atentatul de la Hanau, cât și anul trecut, cancelarul Merkel a vorbit despre „otrava numită rasism” și a rostit numele celor nouă victime. Anul acesta, și noul cancelar Scholz a rostit clar numele celor nouă victime și a lansat un mesaj: „Putem comemora în fiecare zi victimele din Hanau: bazându-ne pe respect în loc de ură și pe coeziune în loc pe diviziune. Astăzi vă spunem numele cu voce tare. Pentru că nu vă uităm. Ați făcut parte din țara noastră, parte din noi: Gökhan Gültekin – 37 ani, Sedat Gürbüz – 30 ani, Said Nesar Hashemi – 21 ani, Mercedes Kierpacz – 35 ani, Hamza Kurtović – 22 ani, Vili Viorel Păun – 23 ani, Fatih Saraçoğlu – 34 ani, Ferhat Unvar – 22 ani, Kaloyan Velkov, 33 ani.”

Rasismul este încă o problemă structurală în Germania și este combătut în mod constant, în orice context. Guvernul adoptă în continuare măsuri pentru stârpirea fenomenului: înăsprirea regimului armelor, legi stricte împotriva discursului discriminatoriu, modificarea formulării clasice pentru desemnarea cetățenilor de altă origine, cu background migratoriu (Migrationshintergrund) – termenul a fost înlocuit cu termenul „Eingewanderte” („imigranți”), considerat mai adecvat. S-a propus și eliminarea cuvântului „rasă” din Constituție, dar legea nu a fost aprobată din teama că orice modificare a textului Constituției ar putea aduce cu sine o serie de noi interpretări.

Între timp, cât statul lucrează la șlefuirea limbajului „politically correct”, familiile victimelor din Hanau se întreabă dacă atacul ar fi putut fi evitat: de ce nu s-a preluat la timp apelul de urgență? De ce era blocată ieșirea de urgență a barului? Pentru ca poliția să poată efectua razii fără probleme în barurile frecventate de „străini”? De ce s-au efectuat autopsiile fără acordul familiilor? Și de ce „străinii” mai sunt încă în pericol în Germania?

De amintit este faptul că în perioada 2000-2006 gruparea teroristă de extremă dreapta NSU a ucis 10 persoane de origine non-germană, iar în octombrie 2019 a avut loc atentatul unui alt extremist de dreapta, cel de la Halle, pentru care ucigașul a fost deja condamnat la închisoare pe viață.

De curând a început și procesul împotriva autorului scrisorilor de amenințare „NSU 2.0”: între 2018 și 2021, berlinezul a trimis 116 mesaje anonime de amenințare (per mail, SMS și fax) unui număr mare de persoane publice. Majoritatea adresanților avea origini non-germane…

- Publicitate -

spot_img

Cele mai citite

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

De același autor

Partidul Comasat Român face praf statul de drept

Partidul Comasat Român face praf statul de drept. Modificarea legilor electorale...

INTERVIU Ramona Strugariu, eurodeputat RENEW EUROPE (REPER) – Partea 1

Europarlamentarul Renew Europe, Ramona Strugariu, într-un interviu acordat în exclusivitate, despre...

Construind poduri între literatură și societate

Europa prețuiește cultura și valorile culturale ale societății. Fiecare stat din...

De ce ne temem de Inteligența Artificială?

Perspectivele și provocările Inteligenței Artificiale, în contextul legislației europene în schimbare...

- Sponsorii noștri -

spot_img

Citește și

Partidul Comasat Român face praf statul de drept

Partidul Comasat Român face praf statul de drept. Modificarea legilor electorale în anul alegerilor este un atac la democrația din România. Au trecut câțiva ani de la protestele împotriva lui Liviu Dragnea, însă metehnele hidrei pesediste rămân. Astăzi, cu nefericita complicitate a celor de la PNL (mai puțin...

INTERVIU Ramona Strugariu, eurodeputat RENEW EUROPE (REPER) – Partea 1

Europarlamentarul Renew Europe, Ramona Strugariu, într-un interviu acordat în exclusivitate, despre politici europene și realități românești - partea 1:

Construind poduri între literatură și societate

Europa prețuiește cultura și valorile culturale ale societății. Fiecare stat din blocul comunitar are specificul său cultural, literatura națională fiind un liant pentru cetățeni. Cluj-Napoca a găzduit o conferință despre artă, literatură, puterea educației și a culturii de a contura societatea în care trăim.  Ioana Toloargă și Lena Chilari,...

De ce ne temem de Inteligența Artificială?

Perspectivele și provocările Inteligenței Artificiale, în contextul legislației europene în schimbare și adaptare la noutățile tehnologice a fost tema unei noi dezbateri organizate cu susținerea Renew Europe Group. Conferința a fost organizată la Cluj de către europarlamentarul Ramona Strugariu, alături de apreciați practicieni, experți și profesioniști din industria...

E-guvernare PSD PNL de toți banii. Ajută sau încurcă e-factura business-ul autohton?

Un agricultor, producător de legume, a intrat în direct la Europa FM și a spus, pe șleau, problema lui de adaptare la sistemul digitalizat de facturare instaurat în România de la 1 ianuarie 2024: “Eu nu am multă școală. Cultiv legume și, până acum, scriam factura de mână....

Viitorul european al tinerilor

Grupul politic european Renew Europe, reprezentat de către europarlamentarul Ramona Strugariu, a organizat la Cluj o dezbatere despre viitorul european al tinerilor, despre implicare și crearea de noi oportunități pentru noua generație.  Câteva zeci de persoane, în majoritatea lor tineri, au asistat la dezbatere, în cadrul căreia au...