AcasăEditorialO invitație la țărmul...

O invitație la țărmul Mediteranei pentru cei de la Marea Neagră

Autor: Laurențiu Stan

România e plină de oameni neiubiți. Goana noastră dupa „like-uri” de tot soiul denotă și ea marele deficit de iubire cu care noi, românii, am fost crescuți, ne-am obișnuit să trăim și să ne creștem copiii. De multe ori, nu numai la nivel social, ci chiar și in familie.

Aprecierile sunt contorizate prin alte țări doar pentru a calibra capacitatea de monetizare a mesajelor ori atitudinilor publice. La noi, par a încerca să fie o dovadă că ești totuși luat în considerație, chiar dacă nici măcar Fiscului nu-i pasă cât de umilit te simți când te duci să-i plătești birurile, precum nici propriului părinte când îi plânge copilul.

Cumva, goana după apreciere acoperă bălțile de nepăsare în care ne înecăm respectul pentru oricare dintre ceilalți, până îl uităm chiar și pe cel față de noi. Când toata lumea face la fel, nici nu-ți mai pui problema că ar trebui să fie altfel. Dar ce zic eu?! Nici măcar că s-ar putea altfel. Te înhami la jugul nesimțirii pentru a supraviețui grobianismului acceptat ca stil de viață, ba de multe ori, prețuit ca atitudine de succes.

E ușor să găsești vina în exterior, mai ales când istoria recentă îți evoca un regim social în care majoritatea dintre noi au văzut lumina zilei. O lumină cenușie ce încă ne bântuie deși, pe la alții, cerul a devenit între timp mai însorit.

Vezi, de pildă, cum spaniolii au înlocuit teroarea franchistă cu democrația, toleranța și disponibiltatea la orice nivel. Prin trafic, în serviciile publice, la școala, la (puținele) locuri de muncă sau în relația cu autoritățile, până chiar și în cea cu reprezentanții forțelor de ordine publică! Sunt tot latini și, chiar dacă multi știu că Traian-ul lor ne-a cucerit meleagurile străbune acum două mii de ani, preferă să se străduie să-ți înțeleagă spaniola personală, în loc să se grabească s-o corecteze când le-o stâlceşti.

E drept că-s amabili de complezență, le cam lipsește spiritul competițional și voința de a întreprinde, că-s mereu toropiți imediat după prânz, dar mereu entuziaști când e rost de petrecere și mai rar când vine vorba de muncă, nu prea vorbesc alte limbi si nu-i intereseaza deloc agoniseala. Toate astea, însă, mie îmi spun că-s capabili să iubească viața și, implicit, pe toți cei ce le-o populează.

Mă întreb dacă nu e totuși asta principala cale de a trăi mai mulțumit, ba uneori chiar și fericit?! Și dacă nu doar clima sau magnetismul terestru îi face așa, cred că merită să luăm în calcul și un alt aspect pe care mulți se vor mira că îl consider menționabil.

Las vouă aici lista deschisă, oprindu-mă precum am început, la percepția noastră asupra iubirii. Iubirea e de fapt neiubire când nu ne ferește de pretențiile față de alții, când își dorește să schimbe conform propriilor nevoi și aspirații sau când sacrifică bucuria celuilalt, erijându-se moral în grija pentru un bine superior.

E greu ca, aflându-te închistat de o viață în astfel de percepții, să tragi frâna de mână lăsându-te să aluneci pe o pantă necunoscută doar strângând de volan, dar direcția devine mai puțin importantă dacă nu te încăpățânezi să rămâi cu mașina înțepenită la Polul Nord. Hai să recunoaștem că acolo ne aflăm acum și posibilele derapaje primejdioase le vom putea asuma doar ca parte a unei călătorii necesare. Măcar pentru că țărmul Mediteranei a fost mereu mai cald decat cel al Marii Negre, nu-i așa?

- Publicitate -

spot_img
spot_img

Cele mai citite

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

De același autor

Profeții noilor ultranaționalisme: de la AfD și Höcke la Călin Georgescu

Ce a lipsit scenei politice românești în ultimii 35 de ani?...

Strigătul neputincios al unui fost votant român

Îmi recunosc neputinţa. Ieri după-amiază, când au început să curgă apelurile...

Călin Georgescu, o ascensiune enigmatică

Prima oară am auzit de Călin Georgescu în 2014, urmărind dezbaterile...

Dincolo de Inteligența Artificială: Spre o lume nouă, super-accelerată!

La mijlocul acestui an Nvidia a lansat primul chip care executa...

- Sponsorii noștri -

spot_img

Citește și

Profeții noilor ultranaționalisme: de la AfD și Höcke la Călin Georgescu

Ce a lipsit scenei politice românești în ultimii 35 de ani? In mod decisiv, figura unui profet. Un prooroc al unei glorii viitoare, atât de râvnite… Călin Georgescu a ajuns pe nesimțite în turul 2 al alegerilor prezidențiale din România anului 2024. Incredibil, dar adevărat. Un candidat ce...

Strigătul neputincios al unui fost votant român

Îmi recunosc neputinţa. Ieri după-amiază, când au început să curgă apelurile către cei din diaspora canadiană şi americană să meargă să o voteze pe Elena Lasconi, am simţit pentru prima data şocul ca un pumn în plex. Dar nu am putut face nimic, iar cum nu am...

Călin Georgescu, o ascensiune enigmatică

Prima oară am auzit de Călin Georgescu în 2014, urmărind dezbaterile think-tank-ului elitist reunit sub numele „Clubul de la Roma” și care ajunsese pe atunci cel mai vizibil for mondial ce propunea printre altele Distributismul ca alternativă la Capitalism pentru evitarea întoarcerii la Socialism. O alternativă valoroasă...

Dincolo de Inteligența Artificială: Spre o lume nouă, super-accelerată!

La mijlocul acestui an Nvidia a lansat primul chip care executa 1 trilion de operațiuni pe secundă. În urma cu numai doi ani, computerele Google puteau executau „numai” 130 bilioane de operațiuni.În timp ce viața fiecăruia dintre noi se derula într-o rutină ordinară, cea computațională creștea extraordinar,...

Ziua morților / Dia de los muertos, Hanal Pixan, Yucatan, Mexic

Ziua morților în Mexic e o sărbătoare națională atât de importantă pentru cultura mexicană, încât multe instituții, școli și companii private oferă zile libere angajaților lor pentru a putea sărbători alături de familie și comunitate. Sărbătoarea începe cu aproape 6 zile înainte de 1 noiembrie și are forma...

Reflexul Gepetto

Aflată încă în stadiul de fetus, tehnologia AI își caută drumul spre certificarea nașterii, aparent sprijinindu-ne evoluția, dar concomitent calibrându-și prestația până va fi în măsură să determine la un moment dat renașterea fiecăruia dintre noi. De aceea, domeniul elaborării legilor ar trebui nu numai ferit de implicarea...