AcasăEditorialO invitație la țărmul...

O invitație la țărmul Mediteranei pentru cei de la Marea Neagră

Autor: Laurențiu Stan

România e plină de oameni neiubiți. Goana noastră dupa „like-uri” de tot soiul denotă și ea marele deficit de iubire cu care noi, românii, am fost crescuți, ne-am obișnuit să trăim și să ne creștem copiii. De multe ori, nu numai la nivel social, ci chiar și in familie.

Aprecierile sunt contorizate prin alte țări doar pentru a calibra capacitatea de monetizare a mesajelor ori atitudinilor publice. La noi, par a încerca să fie o dovadă că ești totuși luat în considerație, chiar dacă nici măcar Fiscului nu-i pasă cât de umilit te simți când te duci să-i plătești birurile, precum nici propriului părinte când îi plânge copilul.

Cumva, goana după apreciere acoperă bălțile de nepăsare în care ne înecăm respectul pentru oricare dintre ceilalți, până îl uităm chiar și pe cel față de noi. Când toata lumea face la fel, nici nu-ți mai pui problema că ar trebui să fie altfel. Dar ce zic eu?! Nici măcar că s-ar putea altfel. Te înhami la jugul nesimțirii pentru a supraviețui grobianismului acceptat ca stil de viață, ba de multe ori, prețuit ca atitudine de succes.

E ușor să găsești vina în exterior, mai ales când istoria recentă îți evoca un regim social în care majoritatea dintre noi au văzut lumina zilei. O lumină cenușie ce încă ne bântuie deși, pe la alții, cerul a devenit între timp mai însorit.

Vezi, de pildă, cum spaniolii au înlocuit teroarea franchistă cu democrația, toleranța și disponibiltatea la orice nivel. Prin trafic, în serviciile publice, la școala, la (puținele) locuri de muncă sau în relația cu autoritățile, până chiar și în cea cu reprezentanții forțelor de ordine publică! Sunt tot latini și, chiar dacă multi știu că Traian-ul lor ne-a cucerit meleagurile străbune acum două mii de ani, preferă să se străduie să-ți înțeleagă spaniola personală, în loc să se grabească s-o corecteze când le-o stâlceşti.

E drept că-s amabili de complezență, le cam lipsește spiritul competițional și voința de a întreprinde, că-s mereu toropiți imediat după prânz, dar mereu entuziaști când e rost de petrecere și mai rar când vine vorba de muncă, nu prea vorbesc alte limbi si nu-i intereseaza deloc agoniseala. Toate astea, însă, mie îmi spun că-s capabili să iubească viața și, implicit, pe toți cei ce le-o populează.

Mă întreb dacă nu e totuși asta principala cale de a trăi mai mulțumit, ba uneori chiar și fericit?! Și dacă nu doar clima sau magnetismul terestru îi face așa, cred că merită să luăm în calcul și un alt aspect pe care mulți se vor mira că îl consider menționabil.

Las vouă aici lista deschisă, oprindu-mă precum am început, la percepția noastră asupra iubirii. Iubirea e de fapt neiubire când nu ne ferește de pretențiile față de alții, când își dorește să schimbe conform propriilor nevoi și aspirații sau când sacrifică bucuria celuilalt, erijându-se moral în grija pentru un bine superior.

E greu ca, aflându-te închistat de o viață în astfel de percepții, să tragi frâna de mână lăsându-te să aluneci pe o pantă necunoscută doar strângând de volan, dar direcția devine mai puțin importantă dacă nu te încăpățânezi să rămâi cu mașina înțepenită la Polul Nord. Hai să recunoaștem că acolo ne aflăm acum și posibilele derapaje primejdioase le vom putea asuma doar ca parte a unei călătorii necesare. Măcar pentru că țărmul Mediteranei a fost mereu mai cald decat cel al Marii Negre, nu-i așa?

- Publicitate -

spot_img

Cele mai citite

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

De același autor

Ucraina și Rusia – diferențe culturale și o istorie comună

În partea a doua a acestei scurte cercetări legată de diferențele...

Solidaritatea schimbă vieți!

RO Solidaritate este o asociație non-profit care are sub aripa sa...

ROTV Valencia: O nouă etapă în televiziunea românească independentă din Spania

ROTV Valencia, un post de televiziune în limba română independent, cu...

- Sponsorii noștri -

spot_img

Citește și

Ucraina și Rusia – diferențe culturale și o istorie comună

În partea a doua a acestei scurte cercetări legată de diferențele culturale dintre Rusia și Ucraina vom ajunge la, de fapt, niște similitudini. Dar nu, nu cu Rusia, ci cu câteva locații vecine Rusiei. Istoria se rostogolește în timp și ne învață că relațiile de putere sunt date...

Solidaritatea schimbă vieți!

RO Solidaritate este o asociație non-profit care are sub aripa sa protectoare peste 500 de copii din România. Această organizație, creată de un grup de români din Franta în 2019, crează, dezvoltă și implementează un program de educație non-formală prin ateliere în patru domenii de activitate diferite...

ROTV Valencia: O nouă etapă în televiziunea românească independentă din Spania

ROTV Valencia, un post de televiziune în limba română independent, cu sediul în Spania și emisie online, anunță cu entuziasm începutul unui proiect ambițios care vizează să aducă o ofertă diversificată de conținut și să consolideze legătura dintre comunitatea românească și telespectatorii spanioli interesați de România și...

Ucraina nu e Rusia! Diferențe culturale între cele două țări și cât de importantă este limba ucraineană în conflict

În gândirea „populară” și dezinformată din România limba ucraineană este pusă în aceeași familie cu rusa datorită unor paradigme politice și culturale pe care trebuie să învățăm să le depășim. Cea mai puternică armă a regimului lui Putin (îndoctrinarea) a mers mână în mână cu lipsa de...

Concurență acerbă pe piața de telefonie mobilă din Spania

Aproximativ 50 de operatori își împart la această oră piața de telefonie mobilă din Spania. În lupta cu concurența, operatorii mari creează sau achiziționează alte mărci pentru a-și extinde grupul țintă. Pentru un nou venit în Spania este important de știut care sunt principalii operatori de servicii...

Nu toți am știut, nu toți suntem vinovați, nu suntem toți la fel

Acestea sunt doar trei dintre formulele prin care experții în manipulare ai oricărei puteri creează tactici de diversiune pentru a-și ascunde vinovățiile și responsabilitățile. Un editorial de Ciprian Mihali, pentru PRESShub Este un miracol că acest stat mai funcționează: de zeci de ani el este confiscat de rețelele private...