Ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu, a remarcat luni „succesul excepţional” al expoziţiei „Tezaure arheologice din România. Rădăcini dacice şi romane”, deschisă la Muzeul Naţional de Arheologie din Madrid, transmite Agerpres.
„Am aflat cu mare bucurie despre succesul excepţional al expoziţiei noastre în Spania. Bucurie, mândrie chiar, dar fără să fie nicidecum o surpriză, deoarece Muzeul Naţional de Istorie a României ne-a obişnuit cu evenimente de înaltă calitate. Nu pot uita succesul expoziţiei ‘Aurul antic. De la Marea Neagră la Oceanul Atlantic’ de la Lisabona, din 2017, şi multe, multe altele. Trebuie să transmit cele mai calde felicitări domnului Ernest Oberlander Târnoveanu, managerul MNIR, dar şi Ambasadei României la Madrid, Excelenţei Sale doamnei Gabriela Dancău, un ambasador impecabil, energic şi dedicat. Felicitări tuturor celor implicaţi şi aşteptăm expoziţia acasă, pentru a fi vizitată şi de românii iubitori de istorie”, a declarat Romaşcanu, potrivit unui comunicat al Ministerului Culturii.
Muzeul Naţional de Arheologie din Madrid, instituţie care găzduieşte expoziţia „Tezaure arheologice din România. Rădăcini dacice şi romane”, a înregistrat cel mai mare număr de vizitatori dintre muzeele naţionale, 329.714 persoane în anul 2021, precizează ministerul, citând un comunicat al Guvernului spaniol.
Creşterea numărului de vizitatori se datorează expoziţiilor temporare, aşa cum este şi cea românească, dar şi profesionalismului organizatorilor, în ciuda perioadei dificile pe care încă o traversăm, din cauza restricţiilor COVID-19, arată Ministerul Culturii.
Expoziţia marchează 140 de ani de relaţii diplomatice între România şi Regatul Spaniei şi s-a bucurat de succes chiar de la început, Ambasada României în Spania anunţând că în octombrie 2021, prima lună de la deschidere, nu mai puţin de 16.111 persoane i-au trecut pragul.
„Tezaure arheologice din România. Rădăcini dacice şi romane” este coordonată de Muzeul Naţional de Istorie a României, instituţie aflată în subordinea Ministerului Culturii, şi reuneşte 838 de artefacte excepţionale din colecţiile a 39 de muzee din România. Aceasta va rămâne deschisă până la sfârşitul lunii februarie 2022.