Cultura nu are nevoie de o zi naţională, ci de „artişti liberi şi entuziaşti”, de un public „însetat de frumuseţe”, de o atmosferă efervescentă, propice ideilor şi noutăţii, a declarat scriitorul Mircea Cărtărescu pentru Agerpres.
„Sunt cel mai puţin festivist om din lume şi, pe deasupra, cred că e o inflaţie de „zile” în ultima vreme: ziua lasagnei, a cauciucurilor de maşină, a scărpinatului în ureche… Cultura nu are nevoie de o zi naţională, ci de artişti liberi şi entuziaşti, de un public însetat de frumuseţe, de o atmosferă efervescentă, propice ideilor şi noutăţii. Instituţiile culturale ale statului român trebuie să-i cunoască şi să-i înţeleagă pe artişti, să-i promoveze şi să-i finanţeze. Nu există cultură gratis. Trebuie să se termine o dată epoca în care artiştii români trebuie să plece din ţară ca să poată deveni cunoscuţi”, a spus Cărtărescu.
Scriitorul consideră că Ziua Culturii „e doar propagandă”.
„Ziua Culturii nu costă nimic autorităţile, e doar propagandă, ineficientă şi pompieristică. A fost suprapusă cu ziua lui Eminescu, un foarte mare poet, dar care dacă ar fi trăit azi ar fi fost neînţeles şi persecutat chiar de cei ce rostesc azi mai îngroşat numele său. Ziua Culturii este de fapt de câte ori se scrie un poem bun, se vernisează o expoziţie bună, se face un film bun sau vine pe lume un cântec nou”, a adăugat Mircea Cărtărescu.
Confirmată legislativ prin Legea nr. 238/2010, la propunerea academicianului Eugen Simion, Ziua Culturii Naţionale este sărbătorită în data de 15 ianuarie, când este marcată ziua de naştere a poetului Mihai Eminescu.